Benninghaus: Hrať sa dá aj s Ruskami

Poznajú súperov. Slovenky sa na ME budú mať čo obracať.
Poznajú súperov. Slovenky sa na ME budú mať čo obracať. (Autor: Judita Čermáková)
Marián Špacai|14. dec 2010 o 00:00

Slovenské basketbalistky plnú hrsť šťastia pri žrebe majstrovstiev Európy 2011 nemali. Postúpiť z ťažkej skupiny bude určite neľahká úloha, ale rozhodne nie nesplniteľná.



KOŠICE. Sobotňajší žreb budúcoročných ME v Poľsku nám do skupiny prisúdil Rusko, Turecko a Litvu. Táto kombinácia patrí k najhorším, veď o kvalitách Rusiek netreba pochybovať a veľký progres Turecka je už tiež všeobecne známy.

Z posledného koša

"Je to silná skupina, ale iné už na ME neexistujú. Vzhľadom na naše postavenie pri žrebe sme mohli očakávať, že slabých protivníkov nebudeme mať," skonštatoval manažér slovenskej reprezentácie Ivan Benninghaus. Slovenky si ozaj vyberať nemohli, keďže boli nasadené až do posledného, štvrtého koša. Zavážil koeficient z kvalifikácie, z ktorej sme postúpili "iba" s bilanciou troch víťazstiev a troch prehier. "Turecko malo v kvalifikácii koeficient zo všetkých najlepší, vyššie boli nasadení už len účastníci MS. To svedčí o ich sile. V Turecku sa v posledných rokoch do ženského basketbalu investovalo strašne veľa peňazí a prejavilo sa to aj na pokroku reprezentácie."

Nielen Turecko, ale predovšetkým Rusko má v Európe svoje meno. Pravda, už to nie je tá "mašina" z nedávnyvh rokov, v poslednom období šli evidentne výkonnostne dole. "Rusko sme na Veľkej cene Slovenska porazili, aj keď je pravda, že nehrala Stepanovová. Tým, že v tamojšej lige je veľmi veľa Američaniek a ďalších cudziniek, neprospieva to domácim hráčkam. Odzrkadľuje sa to na národnom tíme. Ich silu však rešpektujeme, Rusko bude vždy silné. Už to však nie je také ako niekedy, aj s nimi sa dá uspieť."

Zo skupiny postupujú tri tímy, papierovo by Slovensko malo bojovať práve o tretie miesto s Litvou. "Som presvedčený, že aj z tejto skupiny sa postúpiť dá, dokonca si myslím, že nielen z tretieho miesta. Ak sa to podarí, môžeme pomýšľať aj na ďalšie méty. V druhej fáze sa totiž postupujúci z našej skupiny spájajú s B-skupinou, ktorá je takisto hrateľná," kalkuluje Benninghaus. V B-skupine sú Bielorusko, Česko, Izrael a Veľká Británia.

Čo najskôr pracovať

V tejto chvíli sú to všetko iba prognózy, a ak Slovensko chce pomýšľať naozaj na solídne účinkovanie na ME, musí začať na tom pracovať. Po odchode doterajšej trénerky Pokey Chatmanovej do zámorskej profiligy WNBA totiž ešte nie je známe ani meno jej nasledovníka. Šampionát sa v poľských mestách začína 18. júna. "Predstavy sú jedna vec, realita druhá. V prvom rade je veľmi dôležité, aby bol nový tréner čo najskôr určený. Od januára už totiž preba uvažovať o priebehu prípravy. Času na ňu totiž bude málo, keďže v apríli sa končia ligové súťaže a už v júni sa začínajú majstrovstvá. Príprava teda bude minimálna, čo by nám až tak prekážať nemuselo, lebo os tímu je prakticky jasná. Možno dve-tri nové mená však pribudnú," dodal I. Benninghaus. Doplniť treba ešte to, že z ME 2011 by mala viesť cesta aj na olympiádu do Londýna. Kľúč však ešte uzavretý nie je a podľa posledných informácií si miestenkou na OH 2012 bude môcť byť istý iba víťaz ME.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Benninghaus: Hrať sa dá aj s Ruskami