Beer má z Ľvova má cennú skúsenosť, ako sa vysporiadať so zimou

Lukáš Beer. Chystá sa na Univerziádu.
Lukáš Beer. Chystá sa na Univerziádu. (Autor: archív)
Sportnet|22. jan 2013 o 00:00

Pred výškarom Lukášom Beerom sa na horizonte, za latkou položenou na stojanoch, črtajú obrysy ruského mesta Kazaň.

Tohtoročné dejisko svetovej Univerziády je hlavným cieľom letnej „expedície 2013“. Moskvu, kde budú v tejto sezóne ľahkoatletické majstrovstvá sveta, zrejme pretekár Slávie TU Košice ešte obíde...

KOŠICE. Východoslovenský rekordér v skoku do výšky (222 cm vonku, 218 cm v hale) poškuľoval v zimnej sezóne aj po švédskom Göteborgu, kde sa začiatkom marca uskutočnia halové majstrovstvá Európy, ale trošku ho uzemnil pritvrdý limit Slovenského atletického zväzu.

„Pre výškarov ho stanovili na 226 cm, a to je dosť ťažké,“ povzdychol si 23-ročný Košičan.

„Ale zrejme to robili s tým zámerom, aby ten, kto skočí taký limit, dosiahol potom nejaké dobré umiestnenie aj v Göteborgu. A asi nechcú, aby tam išlo príliš veľa ľudí... Takáto výška zatiaľ pre mňa asi nie je reálna, maximálne 223 až 224 cm, ale aj to je veľmi obtiažne. Takže, halovými majstrovstvami Európy som sa prakticky prestal zapodievať. Bol by som spokojný, keby som sa v zime dostal na 220 cm.“

Prepadák v Nemecku

Počas zimnej sezóny má zatiaľ v nohách desaťdňové sústredenie v Tatrách, týždenný tréning v bratislavskej hale Elán a štyri skokanské mítingy.

So starým rokom sa rozlúčil víťazstvom na Vianočnej latke v Bratislave, vítanie nového, v Nemecku, bolo však trochu rozpačité.

„Na tom prvom mítingu v novom roku to bol doslova prepadák, neskočil som ani základnú výšku 205 cm, takže to ani nepočítam ako štart, lebo nemám žiaden zápis. Možno to bolo tým, že som tam išiel krátko po Silvestri... No ešte som mal málo naskákané a trochu ma zaskočil aj rýchlejší povrch, keď som musel rozbeh posúvať dozadu a nestihol som sa s tým vysporiadať.“

V druhom kole výškarského seriálu Latka piatich miest v Bardejove mali jeho pokusy oveľa lepšiu fazónu.

„Skončil som tam druhý výkonom 217 cm za Petrom Horákom, ktorý skočil 221. A pokúšal som sa aj o tých 220 cm.“

K tejto hranici nebol ďaleko ani na sobotňajšom Memoriáli Olexija Demjaňuka v ukrajinskom Ľvove, kde mu zapísali kvalitný výkon 215 cm a 5. miesto v silnej konkurencii, na čele s majstrom Európy z Barcelony 2010 Rusom Alexandrom Šustovom, ktorý vyhral výkonom 223 cm.

„Štartovali tam štyria borci s výkonom 230 cm a ja som bol medzi ukrajinskými a ruskými skokanmi jediný pretekár zo zahraničia. Pozvánku som dostal tak, že sme sa skontaktovali s ukrajinskými juniormi, ktorí boli u nás na mítingu v Bardejove. V Ľvove to bolo dobré až do 215 cm všetko na prvý pokus, preto škoda, že som nedal 220 ani na trikrát. Ale v starej hale bolo dosť zima. Aj tie preteky mi však dali veľa, aspoň som získal skúsenosť, ako sa skáče v takých podmienkach,“ pousmial sa zverenec trénera Jaroslava Rusnáka.

V hlavnom programe

Lukáš Beer má pred najbližším víkendom dilemu, či pôjde na špecializovaný skokanský míting do českého mestečka Hustopeče, alebo si to namieri do Nitry na ďalší diel seriálu Latka piatich miest.

„Skôr to vyzerá na Hustopeče, kde by som však nemal štartovať v hlavnom programe, ale v predpoludňajšom bloku. Ale to je v pohode, rátali sme s tým. V seriáli Latka piatich miest stačí absolvovať dva preteky, aby ste mohli štartovať na finálovom podujatí v Banskej Bystrici. A tam už mám istú účasť v hlavnom programe,“ bude to pre Lukáša Beera, popri domácom halovom šampionáte, jeden z vrcholov zimnej sezóny.

„V lete bude hlavným cieľom Univerziáda v Kazani. A majstrovstvá sveta v Moskve? Ak to vyjde, budem veľmi rád, ak nie, nič sa nestane. Reálnejšie to vidím skôr v roku 2014 na majstrovstvách Európy. Zatiaľ je mojím najväčším podujatím v kariére európsky šampionát do 23 rokov v Ostrave.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Beer má z Ľvova má cennú skúsenosť, ako sa vysporiadať so zimou