Bátky zhodí 4 kilá za 2 dni, problémy s tým nemá

SITA|5. aug 2008 o 08:35

BRATISLAVA 5. augusta (SITA) - Jedným zo strašiakov športovcov v úpolových športoch či vo vzpieraní je udržanie si správnej hmotnosti pred súťažou. Mnohí zhadzujú nadbytočné kilogramy či gramy až tesne ...

BRATISLAVA 5. augusta (SITA) - Jedným zo strašiakov športovcov v úpolových športoch či vo vzpieraní je udržanie si správnej hmotnosti pred súťažou. Mnohí zhadzujú nadbytočné kilogramy či gramy až tesne pred oficiálnym vážením a zažívajú pri tom veľký stres. Zápasník grécko-rímskym štýlom Attila Bátky, ktorého čakajú druhé olympijské hry v kariére, pred štartom v Pekingu stres nečaká.

"Po olympijských hrách v Sydney, kde som neštartoval, som zmenil váhovú kategóriu, zo 76 kg som prešiel do 84 kg. Pred ôsmimi rokmi to už bolo neudržateľné, štandardnú váhu mám okolo 88 kg. Pred rokmi to bola neznesiteľná úprava, preto som volil prechod," vysvetľoval Attila Bátky. Zápasníci nemajú radi povinné zhadzovanie kilogramov pred súťažou, slovenský reprezentant k tomu pridal svoj názor: "Zhadzovanie je drastickou súčasťou tohto športu. Teraz je to však už u mňa v pohode. Musím dávať dole štyri kilogramy, čo sa dá zvládnuť za 2 dni. Váha sa veľmi rýchlo potom vráti späť."

Bátky cestoval do Pekingu v sobotu popoludní, súťaž má na programe až 14. augusta. Takmer dva týždne strávi aklimatizáciou a prípravou na svoje vystúpenie. Nervozitu zo štartu pod piatimi kruhmi zatiaľ nevníma. "Je to ešte pohodička, nervozita sa možno objaví až pár dní pred súťažou. Mám desať dní na aklimatizáciu, na tréningu už toho veľa nenapravím. Čo sa doteraz nenatrénovalo, sa už nebude dať dobehnúť," pokračoval Bátky. Tridsaťštyriročný rodák z Dunajskej Stredy bol pri svojom prvom olympijskom štarte v Aténach 2004 desiaty. Zverenec Petra Hirjaka a v reprezentácii Petra Stehela je jediným medailistom v ére samostatnej SR z vrcholnej súťaže v grécko-rímskom štýle, keď na MS 2003 vybojoval bronz. "Určite by som chcel v Pekingu skončiť lepšie ako v Aténach,“ poznamenal na záver Bátky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Bátky zhodí 4 kilá za 2 dni, problémy s tým nemá