Basketbalu chcú na Spiši dať nový rozmer

Pozmenený káder. Za Spišskú budú hrať v novej sezóne hlavne odchovanci.
Pozmenený káder. Za Spišskú budú hrať v novej sezóne hlavne odchovanci. (Autor: jope)
Sportnet|2. aug 2012 o 00:00

V centre basketbalovej pozornosti na Spiši sú za ostatné týždne extraligové ženy. V ich úzadí sa na novú sezónu pripravujú aj muži.



SP. NOVÁ VES. Príjemnou športovou senzáciu v metropole Spiša bolo prihlásenie družstva žien do najvyššej slovenskej súťaže. Pod deravými košmi tak budú mať popri mužoch zastúpenie aj dievčatá.

Aj v mužskom basketbale na Spiši sa počas leta veľa zmenilo. Po skončení ročníka bol predstavený (staro)nový tréner Milan Černický. K menším rošádam došlo na funkcionárskych postoch a stále pokračuje výstavba nového kádra na extraligu.

„Všetko je ešte v štádiu prípravy. Chystáme niekoľko noviniek, hlavne pre divákov. Prezradiť môžem len toľko, že chceme, aby basketbalové extraligové zápasy boli nielen športovou, ale kultúrno-spoločenskou akciou. Chceme viac diváka vtiahnuť do hry a hlavne zapojiť do toho mládež zo stredných a základných škôl. Na začiatku septembra sa bude konať turnaj mužov, kde všetky tieto novinky predstavíme,“ začal tajuplne predseda výkonného výboru BK 04 AC LB Spišská Nová Ves Rastislav Javorský.

Spolupráca so ženami

Už bolo spomenuté, že na extraligovú mapu Slovenska po mužoch pribudlo aj spišskonovoveské družstvo žien. Mohlo by sa zdať, že muži tak získali ďalšieho súpera. Lenže od začiatku je spolupráca obdivoch basketbalových klubov zo Spiša na skvelej úrovni.

„Nevidím žiaden problém, že budeme mať aj ženskú extraligu. Skôr si myslím, že to môže mužskému basketbalu len pomôcť. Želám im, aby mali čo najlepšie výsledky. Všetky doterajšie stretnutia a rokovania s predstaviteľmi ŠKBD boli bezproblémové a na všetkom sme sa vzájomné dohodli. My sme doteraz vychovávali len chlapcov – basketbalistov. Teraz dostávajú príležitosť aj dievčatá. Je len dobré, že aj oni majú tú pomyselnú pyramídu a vidia, že má význam hrať a trénovať, aby sa dostali v postupnosti v klube čo najvyššie,“ skonštatoval R. Javorský.

Nový káder

Dobrou správou je, že do rodnej Spišskej sa vracia Vladimír Hovaňák. Zmluvy podpísali už aj Ulman s Baldovským. Domov má namierené aj dvojica Kožár – Repaský. Všetko nasvedčuje tomu, že sezónu začne BK 04 AC LB hlavne s vlastnými odchovancami.

„Chceme čo najdlhšie v základnej časti hrať s vlastnými odchovancami. Cieľom je umiestnenie do šiesteho miesta, čo by ďalej zaručovalo pôsobenie vo federálnej extralige. Po základnej časti budeme múdrejší, či potom v rozhodujúcej fáze sezóny posilníme káder. Je predstava, aby na lavičke sedeli dvaja naši mladí hráči do 20 rokov a už postupne naberali extraligové skúseností. Posilou bude aj krídelník Marek Štec z neďalekých Krompách,“ opísal zmeny v kádri predseda výkonného výboru.

„Včera začali hráči s letnou prípravou. No skôr by som to nazval kempom, na ktorý už by mali prísť hráči pripravení. Budeme ich testovať, ako sa za tých pár mesiacov voľna pripravovali individuálne. Pri mužstve bude pôsobiť aj kondičný tréner.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Basketbalu chcú na Spiši dať nový rozmer