ONLINE prestupy NBA: Najväčšia zmluva v histórii. Hráč Bostonu zarobí stovky miliónov

Jaylen Brown.
Jaylen Brown. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|1. júl 2023 o 22:39 (aktualizované 25. júl 2023 o 18:22)

V NBA sa 1. júla otvoril voľný trh s hráčmi. Sledujte ho LIVE so Sportnetom.

NEW YORK. Jeden z najvýznamnejších dní zámorského leta započal 1. júla. Voľný trh, tzv. Free Agency, je v zámorí letným sviatkom.

Kluby podpisujú zmluvy s voľnými hráčmi a zároveň si hráčov medzi sebou vymieňajú pomocou výmen, tzv. trejdov.

Najväčšie podpisy (NBA Free Agency 2023)

Hráč

Tím

Dĺžka zmluvy

Hodnota zmluvy

Hodnota zmluvy (1 rok)

Jaylen Brown

Boston Celtics

5 rokov

304 miliónov

Domantas Sabonis

Sacramento Kings

5 rokov

217 miliónov

43,4 milióna

Kyrie Irving

Dallas Mavericks

3 roky

126 miliónov

42 miliónov

Anthony Edwards

Minnesota Timberwolves

5 rokov

260 miliónov

52 miliónov

LaMelo Ball

Charlotte Hornets

5 rokov

260 miliónov

52 miliónov

Desmond Bane

Memphis Grizzlies

5 rokov

207 miliónov

41,4 milióna

Jerami Grant

Portland Trail Blazers

5 rokov

160 miliónov

32 miliónov

Fred VanVleet

Houston Rockets

3 roky

130 miliónov

43,3 milióna

Khris Middleton

Milwaukee Bucks

3 roky

102 miliónov

34 miliónov

Dejounte Murray

Atlanta Hawks

5 rokov

138 miliónov

27,6 milióna

Cameron Johnson

Brooklyn Nets

4 roky

108 miliónov

27 miliónov

Draymond Green

Golden State Warriors

4 roky

100 miliónov

25 miliónov

Kyle Kuzma

Washington Wizards

4 roky

90 miliónov

22,5 milióna

Nikola Vučevič

Chicago Bulls

3 roky

60 miliónov

20 miliónov

Bruce Brown Jr.

Indiana Pacers

2 roky

45 miliónov

22,5 milióna

Matisse Thybulle

Philadelphia 76ers

3 roky

33 miliónov

11 miliónov

Dillion Brooks

Houston Rockets

4 roky

80 miliónov

20 miliónov

Vasilije Micič

Oklahoma City Thunder

3 roky

20 miliónov

6,6 milióna

Saša Vezenkov

Sacramento Kings

3 roky

23,5 milióna

7,8 milióna

Russell Westbrook

Los Angeles Clippers

2 roky

8 miliónov

4 milióny

Podpisy a výmeny ONLINE (NBA Free Agency 2023)

Tímová dvojka dostala najväčší kontrakt v histórii

25. júl: Tím Boston Celtics a Jaylen Brown sa dohodli na päťročnom predĺžení kontraktu. Basketbalista si za toto obdobie zarobí 304 miliónov dolárov. Ide o najväčší kontrakt v histórii NBA.

Rekord doteraz patril súčasnému šampiónovi NBA Nikolovi Jokičovi. Ten si za rovnaké obdobie privyrobí 270 miliónov dolárov. Brown má ešte jeden rok na zmluve, takže nový kontrakt bude platiť až od sezóny 2024/25.

Táto zmluva je zaujímavejšia o to viac, že Brown je v Bostone hviezdou číslo dva. Tou prvou je bezpochyby Jayson Tatum. Tomu v súčasnosti zostávajú dva roky na zmluve, počas ktorých zarobí 67,5 milióna dolárov. Podľa amerických insiderov by mal ďalšie leto dostať rovnakú ponuku.


Murray predĺžil s Atlantou

7. júl: Americký basketbalista Dejounte Murray sa dohodol so svojím zamestnávateľom Atlantou Hawks na predĺžení kontraktu. Najbližších päť rokov zarobí v NBA 138 miliónov dolárov.

Atlanta získala Murrayho pred rokom trejdom zo San Antonia. Dvadsaťšesťročný krídelník mal v tíme priemer 21 bodov, 6 asistencií a 5 doskokov na zápas. Odohral 74 zápasov, všetky v základnej zostave. Správu priniesol server ESPN.


Dallas hlási významné posily

6. júl: Dallas Mavericks sa konečne angažuje na trhu. Počas pár hodín sa mu podarilo podpísat hneď dvoch kvalitných hráčov.

Zatiaľ čo Matisse Thybulle, ktorý doteraz pôsobil vo Philadelphii, prichádza ako voľný hráč a s klubom podpíše trojročný kontrakt v hodnote 33 miliónov dolárov, ďalšia nová posila Grant Williams bol členom výmeny medzi troma klubmi.

Williams prichádza z Bostonu, kam smeruje niekoľko, zatiaľ nie je známy presný počet, výberov v prvých kolách draftu, zatiaľ čo San Antonio, ktoré sa do tejto výmeny tiež zapojilo, podpíše Reggieho Bullocka a získa aj výber Dallasu v prvom kole draftu v roku 2030.

Dallas bol v minulej sezóne azda najhorším tímom, čo sa týkalo obrany. Williams je solídny obranca, zatiaľ čo Thybulle sa stal v roku 2019 najlepším brániacim hráčom NBA a v rokoch 2021 a 2022 bol vymenovaný do druhej najlepšej brániacej päťky hráčov v lige.


Minnesota si poistila Edwardsa

3. júl: Minnesota Timberwolves a Anthony Edwards finalizujú päťročné predĺženie kontraktu, ktorý bude mať hodnotu až 260 miliónov dolárov.

Podľa portálu The Athletic by táto zmluva nemala obsahovať žiadnu hráčsku či tímovú opciu.

Vo svojich prvých troch sezónach v lige dosahoval Edwards v priemere 21,8 bodu, 5,1 doskoku na zápas. Jeho štatistiky sa neustále zlepšujú, z 19,3 bodu na zápas ako nováčik, na 21,3 bodu na zápas a 24,6 bodu na zápas v minulej sezóne.


Kam pôjde Dame Lillard?

3. júl: Basketbalista Portlandu Damian Lillard nedávno požiadal klub o to, aby ho počas tohto leta vymenili. Ostatné kluby tak čoskoro začnú posielať do Portlandu svoje trejdové ponuky.

Ako som v závere základnej časti napísal: Lillard musí odísť. Bola to ďalšia sezóna, v ktorej nezabojoval o svoj prvý prsteň pre šampióna NBA. Ak nechce ukončiť kariéru bez titulu, ako napríklad legendy Charles Barkley, John Stockton, či Karl Malone, musí zmeniť klub.

Zároveň by jeho výmenou mohol Portland získať zaujímavé veci, či už hráčov alebo výbery v drafte. Mohla by to byť win-win situácia.

Kam by jeho kroky mohli smerovať? Medzi favoritov patrí Oklahoma City Thunder. Tá má na svojej súpiske množstvo zaujímavých mien, ktoré by mohla za Lillarda Portlandu ponúknuť.

Je ale otázne, či dá možno najlepší GM v lige, Sam Presti, ktorého štýlom nie je vymienať mladé talenty za hviezdy, niečomu takémuto zelénu. Sledovať backcourt duo so Shaiom Gilgeousom-Alexanderom by ale bolo určite zaujímavé.

Netreba vynechať tímy z New Yorku - Knicks a Nets. Brooklyn sa môže zbaviť vo výmene Bena Simmonsa a môže využiť výbery v drafte, ktoré dostali za výmenu Kevina Duranta a Kyrieho Irvinga.

Knicks ich majú zopár tiež a k nim môžu do výmeny zahrnúť RJ Barretta s Evan Fournierom, čo by mohlo Portland presvedčiť. New York by sa tak konečne mohol angažovať na voľnom trhu. Veď predstavme si Lillarda získať prsteň v Madison Square Garden. To by bol príbeh storočia.

Predstavili sme si zatiaľ iba “riskantné” tímy, v ktorých by bez ďalšej, dodatočnej výmeny a posilnenia, nemal priamu šancu na titul. James Harden chce takisto opustiť svoj tím Philadelphiu 76ers.

Práve za neho by mohol prísť Lillard, ktorý by sa tak stal hviezdou tímu vedľa Joela Embiida. V hre je aj výmena medzi troma tímami. Tu prichádza na scénu Dallas Mavericks, ktorý môže do výmeny zahrnúť Kyrieho Irvinga, s ktorým nedávno podpísal novú zmluvu.

Damian Lillard (vľavo).
Damian Lillard (vľavo). (Autor: TASR/AP)

Los Angeles Clippers má hlbokú súpisku. Veľa z nej by sa pri obchodovaní za Lillarda pravdepodobne vytratilo, ale Clippers by mali novú “veľkú trojku” - Dame Lillard-Kawhi Leonard-Paul George.

Podľa mnohých expertov je ale preferovanou destináciou Lillarda Miami. Tím, ktorý posledné roky príjemne prekvapuje. Napriek priemerným výkonom v základnej časti počas minulej sezóny sa v playoff dostal až do finále.

Vo výmene by bol na 99 percent zahrnutý Tyler Herro a k nemu niekoľko výberov v drafte. Portland môže do výmeny navyše zahrnúť podkošového hráča Jusufa Nurkiča, ktorý by vyplnil chýbajúci priestor pod košom v Miami. V tomto prípade by ale Heat museli výmenu doplniť o Kylea Lowryho.


Clarkson zostáva v Utahu

3. júl: Jordan Clarkson podpíše zmluvu s Utah Jazz na tri roky v hodnote 55 miliónov dolárov. Rozohrávač mal hráčsku opciu pre ďalšiu sezónu, vďaka ktorej by zarobil 14 miliónov dolárov v nasledujúcej sezóne. Tím si ho však poistil lukratívnejšou zmluvou.

Tridsaťjedenročný Filipínec dosahoval v minulej sezóne v 61 zápasoch za Jazz priemery 20,8 bodu, 4,0 doskoku a 4,4 asistencie, čo boli jeho kariérne maximá.


Štvrtým najlepšie zarábajúci Európan

2. júl: Sacramento Kings a Domantas Sabonis sa dohodli na opätovnom prerokovaní a predĺžení zmluvy v celkovej výške 217 miliónov dolárov na päť rokov.

Litovský basketbalista dosahoval v minulej sezóne priemery 19,1 bodu a 7,3 asistencie na zápas. V priemere mal ale 12,3 doskoku na zápas, vďaka čomu sa stal najlepšie doskakujúcim hráčov v lige.

Kings sa v minulej sezóne dostali do play-off prvýkrát po 16 rokoch a Sabonis bol obrovským faktorom tohto úspechu.

V desiatke najlepšie zarábajúcich hráčov NBA, bude Sabonis štvrtým Európanom po Jokičovi, Giannisovi a Dončičovi.


Z LaMela je druhý Zion

2. júl: Charlotte Hornets a LaMelo Ball finalizujú päťročné predĺženie zmluvy, ktorá má hodnotu až 260 miliónov dolárov.

Hornets chcú udržať svojho hviezdneho rozohrávača a pravdepodobne chcú postaviť tím okolo neho. Ball odohral v sezóne 2022/23 iba 36 zápasov. Keď bol však zdravý, na palubovkách priemeroval 23,3 bodu, 6,4 doskoku, 8,4 asistencie a 1,3 zisku za zápas.

Na snímke zľava grécky hráč Bucks Giannis Antetokounmpo a hráč Hornets LaMelo Ball.
Na snímke zľava grécky hráč Bucks Giannis Antetokounmpo a hráč Hornets LaMelo Ball. (Autor: TASR/AP)

V roku 2021 sa stal Ball nováčikom roka. Na začiatku marca sa podrobil operácii členka, pripravený by mal byť až v septembri, čo je mesiac pred začiatkom novej sezóny.

Je to náročné,” povedal Ball koncom marca. „Stačí prejsť rehabilitáciou, prežiť celý tento proces a pokúsiť sa dostať na vrchol.“

Z Balla sa však stáva pomaly, ale isto, druhý Zion. Za tri sezóny odohral iba 162 zápasov, ani raz sa nepozrel do playoff a aj tak zarobí 260 miliónov dolárov.


Memphis neváhal

2. júl: Memphis Grizzlies a Desmond Bane sa dohodli na päťročnom predĺžení zmluvy v maximálnej výške 207 miliónov dolárov.

Bane sa tak pripojí k Ja Morantovi a Jarenovi Jacksonovi Jr., ktorí majú v tíme takisto dlhodobé zmluvy. Rozohrávač v sezóne 2022/23 priemeroval 21,5 bodu, 5,0 doskoku a 4,4 asistencie na zápas.


Houston riskuje s kontroverzným hráčom

2. júl: Houston Rockets finalizuje podpis Dillona Brooksa. Obe strany sa dohodli štvorročnej zmluve v hodnote 80 miliónov dolárov.

Brooks bol v minulej sezóne vymenovaný do druhého najlepšieho obranného tímu NBA. Čo sa štatistík týka, 27-ročný hráč mal v sezóne 2022/23 priemery 14,3 bodu, 3,3 doskoku a 2,6 asistencie na zápas.

”Vyznamenal” sa až v playoff, kde jeho Memphis prekvapivo vypadol s LA Lakers. Brooks zaujal svojím svojským štýlom, keď sa neustále púšťal do LeBrona Jamesa. Nakoniec z toho vyšiel ako porazený.

Dillon Brooks.
Dillon Brooks. (Autor: TASR/AP)

Westbrook zostáva v Los Angeles

2. júl: Russell Westbrook a Los Angeles Clippers sa dohodli na dvojročnom kontrakte v hodnote 8 miliónov dolárov.

Westbrookova nová zmluva zahŕňa hráčsku opciu pred jeho druhou sezónou v Los Angeles. To znamená, že sa pred začiatkom druhej sezóny môže rozhodnúť, či bude v tíme pokračovať alebo opäť okúsi voľný trh.

Russell Westbrook.
Russell Westbrook. (Autor: TASR/AP)

Tridsaťštyriročný rozohrávač ide posledné sezóny výkonnostne smerom nadol. V poslednom ročníku priemeroval 15,8 bodu, 7,6 asistencie a 4,9 doskoku na zápas.

Westbrook je však deväťnásobná NBA All-Star a v roku 2017 sa stal najužitočnejším hráč ligy. V roku 2021 bol dokonca menovaný medzi 75 najlepších hráčov histórie.


Lillard chce odísť z Portlandu

1. júl: Basketbalista Portlandu Damian Lillard povedal, že chce bojovať o titul šampióna NBA. Po 11 rokoch v Portlande sa rozhodol, že sa musí presťahovať inam, aby sa tak stalo.

Lillard údajne požiadal Trail Blazers o výmenu, krok, ktorý by ukončil jeho pôsobenie v tíme, v ktorom strávil doposiaľ celú kariéru.

Miami Heat a Brooklyn Nets sú podľa viacerých expertov vysoko na zozname tímov, za ktoré by chcel hrať. Podľa The Associated Press Lillard preferuje Miami, ktoré je úradujúcim šampiónom Východnej konferencie.

Damian Lillard.
Damian Lillard. (Autor: TASR/AP)

Európske hviezdy smerujú do NBA

1. júl: Dve superhviezdy európskeho basketbalu, Saša Vezenkov z Olympiacosu a Vasilije Micič z Anadolu Efes, podpísali dve trojročné zmluvy s tímami NBA.

Vezenkov odchádza do Sacramenta, ktorý mu zaplatí dohromady 20 miliónov dolárov. Micič smeruje do Oklahomy, ktorá mu zaplatí 23,5 milióna dolárov.

Vezenkov sa stal v tejto sezóne najužitočnejším hráčom EuroLigy. Bulhar sa osvedčil ako skvelý strelec, pričom priemeroval 40-percentnú úspešnosť streľby zdiaľky.

Micič získal toto ocenenie pred dvoma rokmi, keď získal s Efesom titul v EuroLige. O rok neskôr vyhral druhý, pričom tento rok ovládol aj tureckú najvyššiu súťaž. O NBA sníval dlhé roky, ako sám hovoril, nie je to otázka peňazí.


Irving zostane s Dončičom

1. júl: Kyrie Irving a Luka Dončič budú backcourt duom Dallasu aj v ďalšej sezóne. Irving súhlasil s trojročnou dohodou v hodnote 126 miliónov dolárov.

Mavs dali jasne najavo, že udržanie Irvinga je ich najvyššou prioritou. Podarilo sa im to hneď v prvej hodine voľného trhu.

Celok z Texasu ho vo februári získal okázalým krokom, keď mu horelo pod zadkom. Bojoval o účasť v playoff, čo sa mu nakoniec nepodarilo.


Grant si finančne polepší

1. júl: Jerami Grant podpísal päťročnú zmluvu s tímom Portland Trail Blazers. Za toto obdobie si zarobí 160 miliónov dolárov. Bude to jeho zďaleka najväčšia zmluva v kariére.

Znamená to, že zarobí viac, ako napríklad Devin Booker, Brandon Ingram, Jamal Murray či Karl-Anthony Towns.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»ONLINE prestupy NBA: Najväčšia zmluva v histórii. Hráč Bostonu zarobí stovky miliónov