Koniec po dlhých 15 rokoch. Francúzsku reprezentáciu opúšťa skúsený tréner

Vincent Collet.
Vincent Collet. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. sep 2024 o 14:35

Vincent Collet sa technickým riaditeľom národnej basketbalovej federácie, údajne sa o neho zaujímajú klub zámorskej NBA či Euroligy.

PARÍŽ. Solídnych 15 rokov viedol francúzsku reprezentáciu basketbalistov tréner Vincent Collet.

Ďalšie vypäté súboje však už, minimálne nateraz, nepridá, rozhodol sa totiž ukončiť pôsobenie pri národnom tíme.

Collet bol najdlhšie "slúžiacim" koučom v histórii francúzskeho reprezentačného tímu.

Ešte na prelome júla a augusta potiahol Francúzov k striebru na domácich olympijských hrách v Paríži, aktuálne však už pracuje na poste technického riaditeľa národnej basketbalovej federácie.

Collet viedol Francúzov na šiestich ME, štyroch MS a štyroch olympiádach.

Teraz síce nastúpil na novú pozíciu v štruktúrach federácie, no údajne má mnoho ponúk zo zámorskej NBA a ak niektorej z nich neodolá, môže sa presťahovať do Severnej Ameriky. Zaujímajú sa o neho aj viaceré kluby z Euroligy.

Vincent Collet odkoučoval dovedna 253 zápasov národného tímu basketbalistov a jeho zverenci v nich zvíťazili 179-krát. Spolu až osemkrát priviedol Francúzov k zisku cenného kovu na vrcholnom podujatí.

Jeho rozlúčkou s národným tímom bolo neúspešné finále parížskej olympiády, v ktorom "Les Bleus" podľahli Američanom 87:98 v repríze duelu o olympijské zlato z Tokia.

"Dve olympijské finále a trikrát finále ME. Bolo pre mňa privilégiom a cťou, že som mal možnosť zažiť tieto emócie," uviedol Collet.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Koniec po dlhých 15 rokoch. Francúzsku reprezentáciu opúšťa skúsený tréner