Sklamal som svoj národ, tvrdí Dončič. Tento EuroBasket je blázinec

Luka Dončič po zápase Slovinska s Poľskom
Luka Dončič po zápase Slovinska s Poľskom (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|15. sep 2022 o 20:30

Slovinsko titul majstra Európy neobháji.

BERLÍN. Nie sú medzi nimi žiadni hráči z NBA, no sú medzi nimi ľudia, ktorí chceli napriek silnej konkurencii urobiť niečo veľké. To sa im podarilo.

Poľskí basketbalisti podali na ME v basketbale najlepší výkon za posledné polstoročie. Podarilo sa im šokovať celý basketbalový svet výhrou nad obhajcom titulu a horúcim favoritom na turnaji Slovinskom.

Pred začiatkom turnaja vzbudzovali Poliaci obrovský otáznik, či sa vôbec dostanú zo skupiny. Už v prvom zápase sa im podarilo zdolať Česko a pridali dôležité výhry nad Holandskom a Izraelom.

„Nemáme hráčov z NBA, ale máme skvelých lídrov. Tím sa javil ako záhada, tesne pred šampionátom som spomínal, že výsledkovo to s poľským tímom už roky nebolo také zlé,” napísal pre Sport.pl poľsky športový redaktor Lukasz Ceglinski.

Vo štvrťfinále Poľsko dominovalo v prvom polčase zápasu, keď malo na konci druhej štvrtiny 23-bodový náskok a do polčasovej prestávky šlo s 19-bodmi navrch.

Pre Slovincov bola následne kľúčová bodová šnúra 24:6 v tretej štvrtine, keď sa vrátili do zápasu. V poslednej štvrtine dokonca viedli, ale svoj náskok nedokázali zveľadiť a udržať.

„Odohrali pekelne dobrý zápas, najmä v prvom polčase. Vyšli, bojovali a skórovali. Naši chalani v druhom polčase takisto bojovali, na palubovke sme nechali všetko, čo sme mali. Zápas sme ale prehrali v prvom polčase,“ povedal po zápase na tlačovej konferencii  tréner Slovinska Alexander Sekulič, s ktorým sa Slovinsko vo štvrtok ráno dohodlo na predĺžení spolupráce.

Aj napriek dramatickému záveru sa Poľsku podarilo vyhrať 90:87 a postúpiť medzi najlepšiu štvorku, kde si zahrá s Francúzskom v boji o finále.

„Je to neuveriteľné. Neveríme tomu. Hráči majú ‘gule’ ako melóny a srdcia ako mesiac,” povedal po zápase nadšený tréner Poliakov Igor Miličič.

VIDEO: Radosť poľských basketbalistov po postupe do semifinále

Nepotrebujú kvalitu NBA

Slovinsko prišlo na šampionát ako favorit na zisk zlatej medaily. Okrem nich boli favoritmi aj Srbi a Gréci, ktorí sa už takisto s turnajom rozlúčili.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Sklamal som svoj národ, tvrdí Dončič. Tento EuroBasket je blázinec