Čakali naň 16 rokov. Boston Celtics získali rekordný titul v histórii NBA

Hráči Bostonu Celtics oslavujú zisk majstrovského titulu NBA v sezóne 2023/2024
Fotogaléria (21)
Hráči Bostonu Celtics oslavujú zisk majstrovského titulu NBA v sezóne 2023/2024 (Autor: TASR/AP)
TASR|18. jún 2024 o 07:21

Vo finálej sérii s Dallasom prehrali len raz.

NBA - finále play-off - 5. zápas

Boston Celtics - Dallas Mavericks 106:88 (67:46)

Zostava a body Bostonu: Tatum 31 (11 asistencií), Brown 21, Holiday 15 (11 doskokov), White 14, Horford 9 (Hauser 8, Porziňgis 5, Pritchard 3, Brissett, Kornet a Mychajľuk po 0)

Zostava a body Dallasu: Dončič 28 (12 doskokov), Irving 15, Jones 10, Gafford 6, Washington 4 (Green 14, Exum 4, Hardy 3, Lively a Kleber po 2, Lawson, Haedaway a Powell po 0)

Trojky: 13:11, fauly: 15:20, TH: 20/17 - 13/7

Diváci: 19 156

/konečný stav série: 4:1, Boston získal titul/

BOSTON. Basketbalisti Bostonu Celtics získali rekordný 18. titul v NBA. V noci na utorok zvíťazili doma nad Dallasom Mavericks 106:88 a vo finálovej sérii uspeli 4:1 na zápasy. Cenu pre najužitočnejšieho hráča finále si prevzal Jaylen Brown.

VIDEO: Zostrih 5. zápasu Boston - Dallas

Celtics sa na čele historickej tabuľky odpútali od Los Angeles Lakers, oba kluby mali doteraz na konte 17 titulov. "Zeleno-bieli" sa z titulu radujú prvýkrát od roku 2008.

Pred dvoma rokmi postúpili do finále, no podľahli v ňom Golden State Warriors 2:4 na zápasy. Dallas sa predstavil v bojoch o majstrovský primát prvýkrát od roku 2011, no druhý titul do zbierky nepridal.

Boston si na domácej palubovke išiel od úvodu za triumfom, Dallas v zápase ani raz neviedol.

V závere prvej štvrtiny sa rozdiel dostal prvýkrát na hranicu desať bodov (28:18), prvý polčas uzavrel presnou strelou z polovice ihriska Payton Pritchard a zvýšil na 67:46, čo bol dovtedy najvyšší náskok Celtics v zápase.

Fotogaléria: Oslavy Bostonu Celtics po zisku rekordného 18. titulu v NBA

Po zmene strán sa manko natiahlo aj na 26 bodov, hráči Dallasu pôsobili, že neveria v obrat a Celtics si záver pohodlne postrážili. Najlepším strelcom víťazov bol Jayson Tatum s 31 bodmi a 11 asistenciami.

Brown potvrdil, že je najkonzistentnejším hráčom novopečených šampiónov a pridal 21 bodov. Dallasu nestačilo 28 bodov a 12 doskokov Luku Dončiča, na ihrisku bývalého zamestnávateľa sa opäť nepresadil Kyrie Irving, druhý líder Mavericks zaznamenal iba 15 bodov.

V poradí siedmym koučom, ktorý priviedol Boston na najvyšší stupeň v NBA sa stal Joe Mazzulla. Koncom júna bude mať iba 36 rokov a je o dva roky mladší ako pivot tímu Al Horford. Napriek tomu nie je najmladším koučom, ktorý priviedol Celtics k titulu.

V roku 1969 sa o jedenásty primát zaslúžil legendárny Bill Russell, vtedy v pozícii hrajúceho kouča.

Mazzulla sa na post hlavného trénera posunul z pozície asistenta trochu neplánovane, keď pred dvoma rokmi nahradil Imeho Udoku, ktorého vlastný klub po milostnej afére so zamestnankyňou najprv suspendoval a neskôr uvoľnil do Houstonu.

Mladý kouč si však rýchlo získal renomé a aktuálne má na konte percentuálnu úspešnosť víťazstiev 72,9 %, čo je najviac zo všetkých trénerov v lige, ktorí viedli aspoň 200 duelov.

"Najväčší dar pre trénera je, keď má hráčov, ktorí sa chcú nechať viesť a neustále sa chcú zlepšovať. Môžem si jedine vážiť, že som v prostredí, v ktorom sa kladie dôraz na učenie sa, koučovanie a napredovanie. Nemôžete sa stať dobrým trénerom, ak to od vás nevyžadujú hráči," povedal podľa AP Mazzulla.

Pred svojím náprotivkom sa musel skloniť aj Jason Kidd, ktorý má na rozdiel od neho za sebou aj úspešnú hráčsku kariéru. Dallas môže utešovať aspoň fakt, že sa dostal do záverečnej série sezóny opäť po 13 rokoch.

"Urobili sme prvý krok, dostali sme sa sem. To je veľká vec. Áno, prehrali sme 1:4, ale bojovali sme. Nedokázali sme však skórovať, keď bolo treba a súper ťažil z našich chýb," zhodnotil výkon svojho tímu Kidd.

Zoznam víťazov NBA

Boston Celtics - 18x

Los Angeles/Minneapolis Lakers - 17x

Golden State/Philadelphia Warriors - 7x

Chicago Bulls - 6x

San Antonio Spurs - 5x

Philadelphia 76ers/Syracuse Nationals, Detroit Pistons, Miami Heat - 3x

New York Knicks, Houston Rockets, Milwaukee Bucks - 2x

Cleveland Cavaliers, St. Louis Hawks, Washington Bullets, Baltimore Bullets, Seattle SuperSonics, Portland Trail Blazers, Dallas Mavericks, Rochester Royals, Toronto Raptors, Denver Nuggets - 1x

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Čakali naň 16 rokov. Boston Celtics získali rekordný titul v histórii NBA