Barcelona sa cíti ako firma bez prezidenta

(Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|11. mar 2013 o 21:18

Messi dal sám dvakrát toľko gólov v Lige majstrov ako všetci hráči Milána dohromady.

Hra Barcelony stojí na Xaviho hlave a nohách. Je minimálne tak dôležitý ako Messi, tvrdí bývalý hráč Barcelony i Milána Demetrio Albertini.

BRATISLAVA. Na obrovskom Nou Campe, ktorý je najväčším štadiónom v Európe, v utorok uvidíme fascinujúcu scenériu. Viac ako deväťdesiattisíc fanúšikov zafarbí tribúnu v klubových farbách a vytvorí nápis Som Un Equip (Sme jeden tím).

„Ľudia vedia, že bojujeme i za nich. Musíme byť s nimi spojení,“ vravel pred odvetou osemfinále Ligy majstrov obranca Barcelony Dani Alves.

Jeho klub, donedávna najväčší favorit na triumf v súťaži, je na pokraji vypadnutia. V Miláne prehral nečakane 0:2. Katalánci skúsia, čo sa v dejinách Ligy majstrov ešte nikomu nepodarilo. Žiaden tím dosiaľ nepostúpil, ak v prvom súboji osemfinále vonku prehral o dva góly a nedal gól.

„Zvíťazíme 3:0 a venujeme to nášmu Titovi,“ burcuje stopér Barcelony Gerard Piqué. Myslel tak na trénera Vilanovu, ktorý sa v Amerike lieči z rakoviny.

„Veľmi nám chýba. Bez neho sme v zložitej situácii, je to, ako keď je firma bez prezidenta,“ cituje Piquého stránka Barcelony.

Liga majstrov, utorok:

Osemfinálové odvety

  • FC Barcelona - AC Miláno (vysiela Prima Cool), rozhoduje Maďar Kassai, (prvý zápas: 0:2)
  • Schalke 04 - Galatasaray Istanbul, rozhoduje Švéd Eriksson, (prvý zápas: 1:1)

Na experiment nie je čas

Vilanova i tak v posledných dňoch pracoval nad rámec, analyzoval hru súpera a vymýšľal stratégiu na Miláno.

„Tito nám z New Yorku pomáha, aj keď najdôležitejšie je jeho zdravie,“ dodal Piqué. Barcelona z posledných piatich zápasov prehrala až trikrát. Skeptici tvrdia, že jej systém je prežitý a jej veľká éra sa skončila. I preto je reálne, že Vilanova pristúpi k prekvapujúcim zmenám v zostave či v taktike.

Sotva však možno očakávať, že Barcelona revolučne zmení štýl hry, ako to avizoval server sport.es. „Na experimenty nie je čas, musia vychádzať z vlastnej filozofie a viac strieľať spoza šestnástky. AC by potom muselo urobiť s celou obranou krok vopred a nechalo by útočníkom Barcelony viac priestoru,“ radí Demetrio Albertini, ktorý pôsobil v milánskom AC i v Barcelone.

Xavi diktuje

„Hra Barcelony stojí na Xaviho hlave a nohách. Je minimálne rovnako dôležitý ako Messi,“ dodal Albertini.

Tvorca hry Barcelony rozdal suverénne najviac prihrávok v súťaži (838) - s takmer dokonalou úspešnosťou (90 percent).

V zápase nabehá najviac kilometrov, diktuje tempo hry. I od jeho šikovnosti a myšlienok bude závisieť postup Barcelony. „Musím mať minimálne sto dotykov s loptou v každom zápase. Ak sa vrátim do kabíny len s päťdesiatimi, som schopný niekoho zabiť, tvrdí v knihe Barcelona – stvorenie futbalového zázraku Xavi Xernandéz Creus.

V poslednom období ho sužovali zranenia, bol mimo formy, čo sa výrazne prejavilo na hre Barcelony.

V utorok by mal byť fit a nastúpiť na 127. zápas v Lige majstrov. Vyrovná tak brankára Realu Madrid Ikera Casillasa. Iba Raúl González (142) a Ryan Giggs (133) odohrali viac zápasov.

„Naša hrdosť teraz trochu trpí, pretože sme mohli hrať v Miláne lepšie. Musíme nájsť maximum fyzických a morálnych síl, pretože tak to robia veľké kluby. Niet preto lepšieho súboja ako ten s Milánom,“ dodal Xavi.

Messimu to proti AC nejde

Veľa sa očakáva od najlepšieho hráča sveta Lionela Messiho, ktorý dal v Lige majstrov sám dvakrát toľko gólov (56) ako všetci súčasní hráči Milána dohromady.

Argentínčanovi sa však proti AC príliš nedarí, ani v jednom zo šiestich vzájomných súbojov nedal gól z hry. Skóroval síce trikrát, ale vždy z penalty. Naposledy v Miláne nevystrelil ani raz na bránu.

Barca za posledných päť rokov odohrala v Lige majstrov na Nou Campe 28 zápasov a presná polovica by znamenala v dnešnom zápase priamy postup alebo predĺženie.

„Musíme útočiť, avšak netreba si našu bojovnosť zamieňať so zbrklosťou, treba nájsť rovnováhu,“ šípi asistent Vilanovu Jordi Roura, ktorý dočasne koučuje tím.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Barcelona sa cíti ako firma bez prezidenta