Atletiku čaká veľká novinka. Vznikne šampionát, na ktorom si zmeria sily iba elita

Holanďanka Femke Bolová sa teší zo zlatej medaily v cieli štafiet na 4x400 m na MS v atletike 2023.
Holanďanka Femke Bolová sa teší zo zlatej medaily v cieli štafiet na 4x400 m na MS v atletike 2023. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
TASR|3. jún 2024 o 16:28

Podujatie bude mať premiéru v Budapešti.

PARÍŽ. Vedenie Svetovej atletiky (WA) predstavilo v pondelok verejnosti nový atletický šampionát, ktorý sa bude konať každé dva roky.

Trojdňové podujatie bude mať oficiálny názov World Athletics Ultimate Championship a vyplní párne roky, v ktorých sa nekonajú majstrovstvá sveta. Premiérový šampionát sa uskutoční 11.-13. septembra 2026 v Budapešti.

Podľa agentúry AFP dostanú zlatí medailisti z Ultimate Championship finančnú prémiu 150.000 amerických dolárov. Celkové prize money sa odhaduje na 10 miliónov dolárov, čo je najvyššia čiastka v histórii atletických podujatí.

Šampionát sa uskutoční v dvojročnej periodicite, spolu s klasickými MS sa tak každý rok bude konať jeden vrchol atletickej sezóny.

Po MS 2025 v Tokiu sa o rok neskôr najlepší atléti sveta predstavia v Budapešti, maďarská metropola sa osvedčila pri organizácii vlaňajšieho svetového šampionátu.

"Načasovanie Ultimate Championship zabezpečí, že atletika si každý rok užije maximálnu divácku pozornosť," uviedol podľa AFP prezident WA Sebastian Coe.

"Chceme urobiť všetko pre to, aby miliardy párov očí sledovali náš svetový šampionát a olympijské hry.

Musíme každý jeden rok počas štvorročného cyklu vedieť pritiahnuť fanúšikov atletiky k televíznym obrazovkám a takisto je veľmi dôležité, aby sme vedeli na oboch stranách natiahnuť sezónu."

Na novom šampionáte sa predstaví v každej disciplíne maximálne 16 najlepších atlétov. Celkovom sa na podujatí zúčastní približne 400 športovcov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Atletiku čaká veľká novinka. Vznikne šampionát, na ktorom si zmeria sily iba elita