Český olympionik zaskočil na maratóne časomeračov. Strhla ho atmosféra, bežal ďalej

Štart 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.
Štart 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|1. okt 2023 o 15:55

V Košiciach sa uskutočnil jubilejný Medzinárodný maratón mieru.

KOŠICE. Tisíce povzbudzujúcich divákov, vyše sedemnásťtisíc bežcov v rôznych disciplínach a maratón plný rekordov.

Stý ročník košického Medzinárodného maratónu mieru sa vydaril nad očakávanie. Nielen športovými výkonmi, ale aj dianím v uliciach mesta, kde tisíce divákov vyháňali z nôh bežcov krízy a neúnavne ich posúvali do cieľa.  

„Niekedy som sa až tešil na hluchšie miesta na trati, aby sa ten tep a energia, ktorú do nás pumpovali, trochu upokojili,“ priznal po dobehnutí olympijský víťaz, chodec Matej Tóth, ktorý si po minuloročnom minimaratóne zabehol plnú dávku kilometrov.  

Bežcov hnali dopredu nielen dlane divákov, ale aj hudba, ktorá znela z viacerých stageov.

Okrem dídžejov sa o atmosféru na trati starali aj bubeníci zo svojou bubnovou šou a aj veľký koncert orchestra, sólistov hostí košickej opery pod názvom „príBEH mesta“.

Prvá októbrová nedeľa tak opäť potvrdila jedinečnosť najväčšej športovej udalosti na Slovensku. 

Nasťa tlačila Mateja do cieľa 

Matej Tóth dobiehal do cieľa s typickým úsmevom. Pred štartom si trúfal pri svojom prvom maratóne zabehnúť čas na úrovni 3:15, napokon ho len necelé tri minúty delili od pokorenia hranice troch hodín.

„Okolo tridsiatky som chytil skvelú energiu, išlo sa výborne, hoci sa mi to potom trošku v závere vypomstilo. Je to určite nad plán. Ale dnes to určite nebolo o čase, ale o tom, aby som sa dobre cítil, aby som si užil atmosféru a to sa podarilo.

Priznám sa, že som sa tešil na nejaké hluché miesta, a tých nebolo na trati veľa, aby mi trochu padli tepy. Ale ľudia boli všade a bola to úplná eufória,“ opisoval svoje prvé pocity zo zabehnutého času a trate a naznačil, že by jeho maratónska kariéra mohla mať ďalšie pokračovanie. 

„Teraz to určite nechcem vyhlasovať, ale keď už som to zvládol raz, tak verím, že sa pripravím aj na budúci rok, keď budú sté narodeniny košického maratónu.

Uvidím ako na tom budem s časom, ako budem mať chuť, ako budem zdravý. Ak to len trošku pôjde, tak sa do Košíc vždy rád vrátim.“  

Roztlieskavačka Kuzminová a polmaratónec Koukal 

Mateja Tótha, ktorý sa priznal, že posledné kilometre boli ťažké, tlačila do cieľa aj špeciálna roztlieskavačka - slovenská trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.

Tá dobehla štvrtý úsek špeciálnej štvorčlennej olympijskej štafety len zopár minút pred ním a s mikrofónom v ruke ho nahlas povzbudzovala. „Je to úžasné, Matej, poď, poď,“ kričala. 

„Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom na trati, niečo také som v živote nezažila, bolo to jednoducho úžasné. Všetci boli skvelí,“ ďakovala Nasťa v cieli stovkám divákov pri trati.

Bola „finišmenkou“ naozaj unikátnej medzinárodnej štafety, ktorú organizátori poskladali práve k jubilejnému maratónu – boli v nej štvornásobný olympijský víťaz, Poliak Robert Korzenowski, považovaný za najlepšieho chodca svetovej atletickej histórie, trojnásobná olympijská víťazka, maďarská rýchlostná kanoistka Gabriella Szabóová a majster sveta a bronzový olympijský medailista, český bežec na lyžiach Martin Koukal.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Český olympionik zaskočil na maratóne časomeračov. Strhla ho atmosféra, bežal ďalej