Anti, kedy už môžeme hrať? Tréner zo Zlatých Klasov sa venuje malým rómskym futbalistom

Titanilla Bőd|22. nov 2020 o 11:15

Anton Lakatoš hrával aj za gadžov, ale mrzelo ho, že ostatní Rómovia nedostávajú príležitosti.

ZLATÉ KLASY. Má na starosti viac ako sto detí. Z vlastných skúseností pozná, ako ťažko sa Rómovia presadzujú a chce pomôcť talentovaným hráčom. Niektorí z nich to dotiahnu aj do vyšších súťaží, pre všetkých je však víťazstvom už aj zmysluplne strávený voľný čas.

Anton Lakatoš pochádza zo Zlatých Klasov. V tejto obci s 3600 obyvateľmi žijú spolu Slováci, Maďari a Rómovia. Nedá sa však tvrdiť, že by to bolo idylické spolužitie.

„Tu v dedine sa často stretávam s rasistickými poznámkami. Veľmi ma to bolí, lebo inde náš tím vždy vítajú s otvorenou náručou,“ vraví duša miestneho klubu 1. FC Roma Zlaté Klasy.

Ďalší rómsky klub odstúpil

Radová číslovka v názve klubu má svoje opodstatnenie. Okrem toho, že v Zlatých Klasoch funguje FK Zlaté Klasy, ktorý hrá šiestu ligu, v obci ešte nedávno existoval aj ďalší, vyložene rómsky klub.

Futbalový club Rómov Zlaté Klasy vznikol na jar minulého roku. Po sérii priateľských zápasov sa mužstvo dospelých v sezóne 2019/2020 prihlásilo do najnižšej súťaže. V skupine Sever VII. ligy Oblastného futbalového zväzu Dunajská Streda získali aj nejaké body, až prišlo 12. kolo.

FCR privítal doma Rohovce, no stretnutie sa nedohralo. Po hodine hry sa na ihrisku strhla bitka, do ktorej sa zapojili aj diváci. Hráča hostí zrazili na zem, kopali a bili ho. Domáci sa obhajovali tým, že zápas nezvládol rozhodca. Hrubé nešportové správanie však v podstate znamenalo koniec klubu, ktorý následne odstúpil zo súťaže.

Ujal sa rómskych detí

1. FC Roma má podstatne dlhšiu a krajšiu históriu. Klub založili v roku 1992, na FC Roma sa premenoval o dva roky neskôr. „Začali sme seniormi, fungovalo to štyri roky, ale potom som sa dal na mládež,“ objasňuje Anton Lakatoš. Vraj videl čo a ako, všímal si, že v Zlatých Klasoch nie sú k Rómom veľmi tolerantní.

„Teraz FK Zlaté Klasy radšej rozpustil mládež, lebo tam mali viac rómskych detí, ako bielych. Radšej zaplatili pokutu, že nemajú mládež, a rodičia si odniesli biele deti do Čenkoviec alebo do Eliášoviec. Romákov nikde nechceli, tak prišli ku mne,“ vraví Lakatoš.

On sám hrával kedysi aj za „gadžov“. V mužstve bol vtedy jediný Róm, musel drieť viac ako ostatní. Pritom vedel o ďalších talentovaných Rómoch, ktorých do tímu nepustili. „Mňa mali radi, ale ostatných nemuseli. Bolelo ma to. Ujal som sa preto rómskych detí,“ dodáva.

Na starosť má družstvá U11 a U13 v 1. FC Roma v Zlatých Klasoch, okrem toho trénuje dve mužstvá U9 v Janíkoch. Jeho zverenci hrávajú aj v Šamoríne, v Lehniciach či v Ivanke pri Dunaji. Dvaja jeho zverenci sa dostali až do Petržalky.

„Keď vidím, že majú rodinné zázemie a podporu mamy a otca, skúsim ich pretlačiť do lepších klubov,“ vysvetľuje tréner.

Ak je tam Anti, žiadny problém

„Mám 135 registrovaných futbalistov. Bez srdca to nejde. Od pondelka do nedele sa venujem futbalu. Doobeda, kým sú ešte deti v škole, stihnem niečo vybaviť. Ale poobede sa to začína. Tréningy, zápasy, ja ich vozím, starám sa o nich,“ prezrádza veľký futbalový srdciar.

Počas hráčskej kariéry bol útočník. Dával góly, preto jeho rómsky pôvod nikomu neprekážal. Za mužov Zlatých Klasov nastupoval už ako 16-ročný. Vtedy hrali krajskú súťaž. Na vojnu išiel do Zvolena, tam hrával druhú ligu.

(Autor: archív klubu)

„Keď som sa vrátil do Zlatých Klasov, už aj tu bola Druhá slovenská národná liga. Ťažko som sa dostával do mužstva, odišiel som do Čenkoviec a neskôr do Hrubého Šúru. Na konci kariéry som hral ešte aj za FC Roma ako hrajúci tréner,“ priblíži svoju kariéru niekdajší strelec.

Hovorí, že z väčšinovej spoločnosti mnohí hádžu Rómov do jedného vreca. Svojou prácou za dlhé roky si však už vydobyl rešpekt. „Súperi nás plne rešpektujú. Každý vraví: Ak je tam Anti, žiadny problém!“

Vyzdvihuje, že keď hrajú vonku, domáci ich po stretnutiach vždy odmenia potleskom.

Vnuci sú extra motiváciou

Pandémia koronavírusu sťažil život aj mladým futbalistom. Zápasy a tréningy im chýbajú.

„Stále mi niekto stojí pod oknom: Anti, kedy už konečne môžeme hrať? Oni by hrali stále,“ zdôrazňuje zanietený tréner. Myslí si, že futbal je pre tieto rómske deti užitočný aj z preto, že nemajú čas sa venovať nejakým zlým veciam. „Ako znie známa fráza: zober loptu, nie drogy!“ dodáva.

Pre svojich zverencov je veľkou autoritou. Jeden z nich, už dospelý chlap išiel po ulici so svojím otcom. V ruke držal cigaretu. „Keď ma uvidel, ihneď ju zahodil. Pred otcom sa nehanbil za to, že fajčí, ale predo mnou to chcel skryť,“ porozpráva veľavravnú historku.

Antonovi Lakatošovi nikdy motivácia nechýbala. Teraz však aj jeho dvaja vnuci začali hrať za U9, a tak dostal novú chuť do práce. „Tlačia ma do ešte väčšieho nasadenia. Doteraz som robil na sto percent, teraz je to stodvadsať!“ vyhlásil.

(Autor: archív klubu)

Čítajte na futbalnete:

Pondelok 16. novembra:

Radšej športovať ako fetovať

príbeh klubu Rómovia napredujú Žehňa

Utorok 17. novembra:

Žijú skromne, hrajú skvelo

Jasov vyhral dvakrát po sebe ligu. Prečo postup prenechal iným?

Streda 18. novembra:

Na spišské El Clásico prišlo aj tisíc ľudí

V Bystranoch si po prvom derby súperi posedeli, odvtedy už nie. Prečo?

Štvrtok 19. novembra

Nerozmieš? Mušiš še naučic

V Jarovniciach majú hráčov dosť. Kto im chýba?

Piatok 20. novembra

Vyhrali súťaž slušnosti, všetci sú z jednej ulice

Príbeh klubu Pod Šinebou Roma

Sobota 21. novembra

Bieli odišli, o postup sa bijú Rómovia

Malčice sú bez prehry na čele súťaže.

Nedeľa 21. novembra

Anti, kedy už konečne môžeme hrať?

Tréner zo Zlatých Klasov sa stará aj o deti z okolitých dedí

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Anti, kedy už môžeme hrať? Tréner zo Zlatých Klasov sa venuje malým rómskym futbalistom