Všetci sú z jednej ulice. Vyhrali súťaž slušnosti, podporujú ich aj bieli

20. nov 2020 o 09:50

Rómsky klub z Hanušoviec má aj vlastnú webovú stránku.

Autor článku: Róbert Andrejov

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU. Keď v sezóne 2015/16 obsadil klub MsFK Hanušovce nad Topľou v piatej lige Vihorlatsko-Dukelskej poslednú priečku znamenajúcu vypadnutie, futbal v tomto mestečku skončil.

Tri roky sa tam súťažne nehral, až kým sa o jeho obrodu nepostarala rómska komunita.

Vlani na jar vzniklo občianske združenie Pod Šibenou Roma a následne aj futbalový klub s rovnakým názvom.

Skupina zanietencov síce pracuje v skromných podmienkach, ale ambície má veľmi smelé.

Dvere do klubu má otvorené každý

S myšlienkou založiť rómsky klub prišiel František Hlucho-Horvát mladší, ktorý má odmalička k futbalu blízky vzťah. V minulosti dokonca pôsobil aj v Tatrane Prešov.

„Bolo mi ľúto, že v meste sa vôbec nehrá futbal. Chcel som to zmeniť, tak som si povedal, že to skúsim a uvidím, ako to dopadne," opisuje Hlucho-Horvát ml., ktorý v klube zastáva pozíciu podpredsedu. Šéfom je jeho otec.

„Spolu s otcom a ďalšími členmi mojej rodiny sme založili občianske združenie Pod Šibenou Roma. Nie sme však výlučne rómsky klub, aj keď momentálne všetci hráči, tréneri či funkcionári sme Rómovia. Dvere do klubu má otvorené každý. Či Vietnamec alebo Mexičan. Kto chce hrať futbal, môže sa k nám pridať,“ naznačil nadšenec, ktorý v klube zároveň trénuje žiakov a stará sa o futbalový areál.

„Pred zápasom lajnujem ihrisko aj vešiam siete. A v tejto sezóne som raz dokonca musel aj nastúpiť. Proti Sedliskám som išiel do hry hneď po prestávke a dal som dva góly,“ pousmial sa.

Žiaci mu robia veľkú radosť

Vzápätí však zvážnel, pretože ten zápas prehrali divokým výsledkom 6:9. Povzdychol si, že mužstvu sa v tomto ročníku šiestej ligy riadenej ObFZ Vranov nad Topľou vôbec nedarí.

„Sme poslední v tabuľke, nevyhrali sme ani jeden zápas a máme iba dva body. Vlani to bolo lepšie, aj keď sme skončili predposlední. Teraz je to veľmi zlé a slabé. Chlapci málo trénujú, nestíhajú pre pracovné povinnosti. Potrebujeme nových, predovšetkým mladších hráčov, lebo v mužstve sú väčšinou tridsiatnici,“ vysvetľuje Hlucho-Horvát.

Na druhej strane mu veľkú radosť počas jesene robili žiaci, ktorých prihlásili do súťaže iba v lete.

„Máme 38 chlapcov, všetko Rómov. Aj keď záujem mali aj bieli, napokon neprišli. Asi sa zľakli" hovorí.

„Hneď v prvom zápase doma s Rudlovom chlapci vyhrali 13:3. Keď máme tréning, na ihrisku sú už polhodinu pred jeho začiatkom. Teším sa z toho. Radšej nech behajú po trávniku ako po meste,“ pochvaľuje si klubový funkcionár.

Doplnil, že od nasledujúcej sezóny chcú vytvoriť aj dorastenecké družstvo.

Žiacky tím dosahuje veľmi dobré výsledky. Úplne vpravo je ich tréner a podpredseda klubu František Hlucho-Horvát ml.
Žiacky tím dosahuje veľmi dobré výsledky. Úplne vpravo je ich tréner a podpredseda klubu František Hlucho-Horvát ml. (Autor: archív klubu)

Túži po postupe do piatej ligy

Keď vlani vstupoval tím Pod Šibenou Roma do premiérového ročníka, šéf klubu sa vyjadril, že túži vyhrať súťaž fair-play. Podarilo sa to?

„Áno, stali sme sa najslušnejším tímom našej šiestej ligy. Teraz ani neviem, na ktorom mieste figurujeme. Určite však niekde v popredí,“ hrdo povedal Hlucho-Horvát junior.

Vysvetlil aj to, prečo klub dostal netradičný názov: „Pomenovali sme ho po ulici Pod Šibenou, kde celá naša rodina žije. A vlastne všetci hráči klubu sú z tejto ulice.“

Hanušovce majú takmer štyritisíc obyvateľov, z nich tvoria viac než štvrtinu Rómovia. Voči FK Pod Šibenou Roma, ktorý má aj vlastnú webovú či facebookovú stránku, nemajú bieli žiadne predsudky. Práve naopak.

„Dokonca chodia aj na naše zápasy. Od začiatku nám pomáha aj mesto na čele s primátorom Štefanom Strakom a prednostom mestského úradu Slavomírom Karabinošom, ktorí majú k športu veľmi blízko. Patrí im za to naša vďaka,“ hovorí Hlucho-Horvát ml.

V civilnom zamestnaní je koordinátorom Miestnej občianskej poriadkovej služby v Hanušovciach. Sníva o tom, že klub časom posunie ešte vyššie.

„Mojim cieľom je raz postúpiť do piatej ligy. Verím, že sa nám podarí zohnať ďalších sponzorov, vďaka ktorým dotiahneme do mužstva kvalitnejších hráčov,“ naznačí.

Čítajte na futbalnete:

Pondelok 16. novembra:

Radšej športovať ako fetovať

príbeh klubu Rómovia napredujú Žehňa

Utorok 17. novembra:

Žijú skromne, hrajú skvelo

Jasov vyhral dvakrát po sebe ligu. Prečo postup prenechal iným?

Streda 18. novembra:

Na spišské El Clásico prišlo aj tisíc ľudí

V Bystranoch si po prvom derby súperi posedeli, odvtedy už nie. Prečo?

Štvrtok 19. novembra

Nerozmieš? Mušiš še naučic

V Jarovniciach majú hráčov dosť. Kto im chýba?

Piatok 20. novembra

Vyhrali súťaž slušnosti, všetci sú z jednej ulice

Príbeh klubu Pod Šinebou Roma

Sobota 21. novembra

Bieli odišli, o postup sa bijú Rómovia

Malčice sú bez prehry na čele súťaže.

Nedeľa 21. novembra

Anti, kedy už konečne môžeme hrať?

Tréner zo Zlatých Klasov sa stará aj o deti z okolitých dedí

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Všetci sú z jednej ulice. Vyhrali súťaž slušnosti, podporujú ich aj bieli