Radšej športovať ako fetovať. Najhoršie pre Rómov je hrať ráno

16. nov 2020 o 09:20

Často sú prchkí a v zápasoch ide do tuhého.

Autor článku: Daniel Dedina

ŽEHŇA. Milánske San Siro a Allianz aréna v Mníchove sú azda najznámejšími futbalovými štadiónmi, na ktorých sa kluby o domovské prostredie delia, resp. delili.

Podobný prípad existuje aj na východe Slovenska, v Žehni pri Prešove.

Obec s necelými tisíc tristo obyvateľmi má zastúpenie v siedmej i ôsmej lige ObFZ Prešov.

Keď nemajú robotu, o futbal sa bijú

„Sme občianske združenie a venujeme sa aj športu. V obci je futbalový klub už dlho, ale boli sme diskriminovaní. Aj keď sme my Rómovia záujem mali, radšej brali cudzincov. Nahnevali sme sa, vytvorili sme si vlastný klub a prihlásili sa do súťaže,“ vraví Atila Géňa, prezident klubu Rómovia napredujú, Žehňa.

V aktuálnej sezóne - tretej od svojho vzniku - sa klubu príliš nedarí. Z ôsmich zápasov prehral šesť, z toho dvakrát kontumačne.

„Hráčov máme asi tridsať, ale chodia do roboty a na zápasy sa nevieme všetci zísť. Futbal nás však baví, aj divákov chodí veľa. Sme za to, že radšej športovať ako drogovať, či piť alkohol,“ tvrdí Géňa.

Nespokojnosť vyjadril s tým, že im obec nechce preplácať výdavky za žlté i červené karty, podľa jeho slov si museli rozmnožiť kľúče od šatne a tiež zaobstarať tabuľu na striedanie.

Chuť hrať futbal Rómom pod Slanskými vrchmi nechýba.

„Kým nemajú robotu, doslova sa o to bijú. Horšie je, keď sú v robote, pretože robia aj v sobotu. Rodiny musia uživiť,“ konštatuje Géňa a pridáva zaujímavosť.

„Najhoršie pre nás ´Romákov“ je, keď máme zápas ráno. Vstávať sa nám nechce a keď hráme o desiatej alebo o jedenástej, ešte k tomu vonku, je to problém.“

Bieli rozumejú najmä nadávky

Výhodou by mohlo byť, že rómski futbalisti sa môžu na trávniku rozprávať vlastnou rečou. Šéf klubu zo Žehne s tým nesúhlasí.

„Dnes už aj „bieli“ vedia veľa po rómsky. Najmä nadávky,“ zasmial sa Géňa.

Pristavil sa aj pri inej povahovej črte tohto etnika.

„Naši hráči sú prchkí. Vždy ich nahnevá, keď mladí rozhodcovia pískajú proti nim. Vtedy sú drsnejší a treba ich držať na uzde, lebo ide do tuhého,“ priznal.

Do hádok a kontroverzií sa často zapája aj najlepší hráč mužstva, už 47-ročný Peter Sivák. Ten v tejto sezóne doposiaľ chýbal pre zlomeninu nohy.

„Naposledy som povedal, že áčko pravdepodobne zruším. Rok si dáme pauzu a budeme mať žiakov a dorast,“ prezradil Géňa.

A ako je to s peniazmi? Podľa šéfa klubu hráči za zápasy nedostavajú nič.

„Hrajú pre to, lebo chcú hrať. Som štatutárom občianskeho združenia a po futbale ich pozvem na pivo. Alebo keď bol motokros, tam sme minuli stovku. Patrí to k tomu,“ dodal Géňa, ktorého teší pochvala hrajúceho trénera neďalekej Dulovej Vsi Petra Katonu.

Dlhoročný hráč prešovského Tatrana v nedávnom rozhovore ocenil, že kým ostatné kluby proti nim betónujú, Rómovia zo Žehne hrali otvorene za každého stavu. I keď napokon prehrali hrozivo 1:22.

Nevedia byť sebakritickí

Zástupcovia druhého žehnianskeho klubu diskrimináciu Rómov odmietajú.

„Asi nehrávali toľko, koľko by chceli. Zrejme si mysleli, že budú hrať stále, ale to tak nemôže byť. Ukázalo sa to, keď si založili vlastný klub a už tretí rok sa trápia v poslednej lige, kde sú predposlední. Nevedia byť sebakritickí,“ hovorí manažér TJ Budovateľ Žehňa Erik Ševčovič.

Aj v tíme TJ Budovateľ Žehňa hrajú rómski futbalisti.
Aj v tíme TJ Budovateľ Žehňa hrajú rómski futbalisti. (Autor: archív klubu)

V rómskom klube si podľa neho niektoré veci predstavujú veľmi jednoducho.

„Keď hráči u nás skončia pri žiakoch, idú k nim do dorastu. A zadarmo. Berú to ako samozrejmosť. Len nahodia transfer a pošlú nulu, veď to je náš - Róm. My o takom niečom môžeme snívať. Je to sebecké zmýšľanie a v tom je možno problém,“ vyhlásil Ševčovič, ktorého A-mužstvo takisto nemá za sebou oslnivú jeseň. V siedmej lige mu patrí 12. miesto.

Rómov vo vlastnom tíme chváli

Hoci oba tímy fungujú na jednom ihrisku, k vzájomnému zápasu ešte nedošlo.

„Chceli sme hrať. Najprv vyšla iniciatíva z ich strany, ale nedohodli sme sa. V zime sme sa o to usilovali my, mali sme vybavenú umelú trávu, ale deň pred zápasom ho zrušili. Bol som z toho sklamaný a už som to potom ani neriešil,“ priznal Ševčovič.

Aj v tíme Budovateľa majú Rómovia značné zastúpenie, ide zhruba o 30 percent mužstva.

„Fungujeme spolu už dlhšie. Niektorí sú u nás od žiakov, prešli aj dorastom. Máme aj takých, ktorí od nás odišli, hrali vyššie súťaže a vrátili sa.“

Futbalové odlišnosti Rómov sú podľa Ševčoviča zrejmé. „Stále by chceli hrať s loptou. A útočiť,“ usmial sa.

Lenivejší nie sú. „Naopak, máme skúsenosť, že chcú ešte viac. Tréning máme raz do týždňa, pričom oni by chceli dvakrát. Dochádzku na tréningy i zápasy majú lepšiu,“ povedal manažér tímu, za ktorý hráva aj tréner treťoligovej Plavnice Ľubomír Puhák.

„Nastupuje na tradičnom v poste v útoku. Má síce problémy s kolenami, ale stále je čiperný a ide na sto percent,“ dodal na margo 49-ročného bývalého ligistu.

PRÍBEHY RÓMSKYCH KLUBOV

Vedeli ste, že na Slovensku je niekoľko futbalových tímov, v ktorých hrajú, trénujú, hospodária aj formujú mládež iba Rómovia?

Futbalnet sa tentoraz zameral na fenomén rómskych futbalových klubov.

Od pondelka 16. novembra do nedele 23. novembra prinesieme každý deň nový príbeh. V seriáli sa okrem iného dozviete:

Akí sú Rómovia futbalisti? V čom vynikajú a kde vidia najväčšie rezervy. Prečo sú v nevýhode, keď sa hrá ráno? S akými problémami rómske futbalové kluby najčastejšie zápasia. Ako na nich reagujú súperi? Aké majú vzťahy s konkurenčnými klubmi...  

Čítajte na futbalnete:

Pondelok 16. novembra:

Radšej športovať ako fetovať

príbeh klubu Rómovia napredujú Žehňa

Utorok 17. novembra:

Žijú skromne, hrajú skvelo

Jasov vyhral dvakrát po sebe ligu. Prečo postup prenechal iným?

Streda 18. novembra:

Na spišské El Clásico prišlo aj tisíc ľudí

V Bystranoch si po prvom derby súperi posedeli, odvtedy už nie. Prečo?

Štvrtok 19. novembra

Nerozmieš? Mušiš še naučic

V Jarovniciach majú hráčov dosť. Kto im chýba?

Piatok 20. novembra

Vyhrali súťaž slušnosti, všetci sú z jednej ulice

Príbeh klubu Pod Šinebou Roma

Sobota 21. novembra

Bieli odišli, o postup sa bijú Rómovia

Malčice sú bez prehry na čele súťaže.

Nedeľa 21. novembra

Anti, kedy už konečne môžeme hrať?

Tréner zo Zlatých Klasov sa stará aj o deti z okolitých dedín

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Radšej športovať ako fetovať. Najhoršie pre Rómov je hrať ráno