Ani po štyridsiatke sa Tichému hltanie kilometrov nezunovalo

Peter Tichý mal v Košiciach zaujímavé bežecké jubileum.
Peter Tichý mal v Košiciach zaujímavé bežecké jubileum. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|6. okt 2010 o 00:00

Zo Slovákov bol medzi maratóncami tretí najlepší za Pástorom a Mataninom. V rámci domáceho šampionátu však získal striebro, a tak bol Peter Tichý nanajvýš spokojný s tým, ako si počínal na MMM.

Tri roky po sebe vybojoval v rámci majstrovstiev Slovenska bronz, čím nadviazal na svoj vrchol v roku 2004, keď bol naším majstrom. Niekdajší vynikajúci reprezentant v chôdzi a dvojnásobný účastník olympijských hier v Atlante a Sydney pred siedmimi rokmi presedlal na vytrvalecké trate a zdá sa, že mu pôvodná orientácia ani veľmi nechýba.

KOŠICE. Prezradil, že chôdzi sa venuje skôr kvôli synovi, ktorému pomáha pri tréningu, prípadne, keď je preťažený z absolvovania dlhých trás.

Musí už počúvať svoje telo

Kedysi súťažil za košickú Sláviu TU, momentálne funguje vo farbách ŠKP Čadca. "Každý rok je ťažšie presadiť sa, ale už nemám nejaké vysoké ambície. Skôr behám pre vnútorné uspokojenie. Výkony sú skôr už len bonusom." Takže podujatie pod piatimi kruhmi v tejto disciplíne nepovažujete za reálne? "To by som musel dosahovať časy okolo 2:15 a tie zabehnúť je nesmierne náročné. Treba myslieť aj na zdravie a svoje telo. Mal by som trénovať tak, aby bol pohybový aparát v norme, nie vyšťavený. Keby som na to dupol a zvýšil objem, už by sa organizmus bránil. Mne to už nestojí za to. Okrem toho kto sa chce venovať vrcholovo behu, musí odložiť všetko nabok. Ja mám rodinu a iné záujmy, takže to beriem komplexne," prezradil sympatický chlapík, ktorý ale v príprave rozhodne nezaháľa.

Čakajú ho MS

Tichý ani zďaleka nemá koniec sezóny. V novembri ho čakajú majstrovstvá sveta na Gibraltare v behu na 100 kilometrov. Ultra behy sú jeho srdcovkou. Bude to jeho tretie vrcholné podujatie s týmto zameraním. Vlani bol dvanásty na ME a šestnásty na MS. "Objem kilometrov si preto udržiavam, ale kvalita už nie je taká špičková, ako keď som bol mladší. Kompenzujem to skúsenosťami," prezradil 41-ročný borec, ktorý stále vyzerá sviežo a plný odhodlania držať krok s oveľa mladšími. V ostatných rokoch sa snažil maratóny zvládnuť okolo 2:30 (jeho osobák je 2:27:53 z MMM 2004). Jeho nedeľňajší čas bol síce o čosi slabší, ale stále má cveng. "Aj preto, že počasie bolo ideálne," pochválil podmienky vytrvalec, ktorý nezabudol pripomenúť, že na MMM mal jubileum. Bola to stá maratónska a ultramaratónska akcia v jeho kariére. Pred takou bilanciou naozaj klobúk dolu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ani po štyridsiatke sa Tichému hltanie kilometrov nezunovalo