Super Bowl rozhodol kontroverzný moment, tretí titul získali Chiefs

Hráči Kansasu City Travis Kelce (vľavo) a Patrick Mahomes sa tešia z triumfu v Super Bowle LVII.
Hráči Kansasu City Travis Kelce (vľavo) a Patrick Mahomes sa tešia z triumfu v Super Bowle LVII. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|13. feb 2023 o 04:20 (aktualizované 13. feb 2023 o 05:05)

Rozhodujúci field goal premenil Harrison Butker.

Super Bowl LVII

Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs 35:38

  • štvrtiny - 7:7, 17:7, 3:7, 8:17
  • získané yardy - 417:340
  • pasové yardy - 302:182
  • behové yardy - 115:158
  • touchdowny - 4:5
  • premenené field goaly - 2:1
  • interceptions - 0:0
  • sacky - 2:0

GLENDALE. Kansas City Chiefs sa tretíkrát v histórii stali víťazom Super Bowlu. V zápase o trofej Vinca Lombardiho zdolali Philadelphiu Eagles 38:35.

Diváci na State Farm Stadium v Glendale videli parádne ofenzíve divadlo, ktoré rovnako ako finále konferencie AFC rozhodol až kicker Harisson Butker.

Osem sekúnd pred koncom premenil field goal presným kopom do stredu bránky a Philadelphii už nezostal čas na to, aby sa reálne pokúsila o vyrovnanie.

Cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča Super Bowlu druhýkrát získal Patrick Mahomes, ktorého v zápase limitovalo menšie zranenie členka.

VIDEO: Harrison Butker a jeho field goal, ktorý rozhodol Super Bowl LVII

Priebeh zápasu Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs

I. štvrtina:

Tradičný hod mincou pred zápasom vyhrali Kansas City Chiefs, no hráči sa rozhodli, že v držaní lopty budú začínať až druhý polčas.

Prvý útok tak patril Eagles a tí nepotrebovali ani päť minút na to, aby sa dostali do vedenia. Kennethovi Gainwellovi ešte chýbali centimetre, ale z nasledujúcej akcie poslal Philadelphiu do vedenia jej quarterback Jalen Hurts. 

Eagles však vyhrávali len tri minúty a 12 sekúnd. Travis Kelce najskôr zachytil dlhý pas v strede ihriska a jeho druhé zachytenie už znamenalo touchdown.

Kansas City mohol v priebehu prvej štvrtiny aj otočiť skóre, ale jeho kicker Harrison Butker prekvapujúco zaváhal. Z pomerne jednoduchej pozície (zo 42 yardov, pozn.) nepremenil field goal, keď trafil iba ľavú žrď. 

II. štvrtina:

Ďalší tvrdý úder pre Kansas City prišiel už po ôsmich sekundách druhej štvrtiny. Hurts parádnou 45 yardov dlhou prihrávkou našiel v end zóne A.J. Browna a po následnom extra pointe Jakea Elliotta viedli Eagles 14:7.

Následne hráči v tyrkysových dresoch zastavili útok Patricka Mahomesa a zdalo sa, že majú v súboji o trofej Vinca Lombardiho miernu prevahu.

Potom však prišla obrovská chyba quarterbacka Hurtsa, ktorému vypadla lopta z rúk a defenzívny linebacker Nick Bolton zaznamenal tzv. Pick 6.

VIDEO: Nick Bolton potrestal veľkú chybu Jalena Hurtsa

Zápas ako na horskej dráhe však pokračoval ďalej.

Hurts svoju chybu napravil hneď v nasledujúcom útočnom ťažení. Najskôr svojím behom premenil dlhý štvrtý down a 2:20 minúty pred koncom prvého polčasu aj vďaka chybe obrane Kansasu skóroval ďalší touchdown.

Následne sa fanúšikom Chiefs vynorili zlé spomienky na divízne kolo, v ktorom sa Patrick Mahomes zranil. Tentokrát s bolestivou grimasou a na jednej nohe odskackal na striedačku po súboji s T.J. Edwardsom.

Aby toho nebolo málo, Eagles ešte do prestávky pridali tri body, keďže kicker Elliott premenil aj svoj štrnásty pokus o field goal v play off v kariére.

III. štvrtina:

Po polčasovej šou, o ktorú sa postarala barbadoská speváčka Rihanna, sa víťaz Super Bowlu z roku 2020 vrátil späť do zápasu.

Kansasu zafungovala behová hra a hoci bol Jerick McKinnon zastavený na jednom yarde, jeho kolega na pozícii running backa Isiah Pacheco už dokázal prejsť do end zóny. Chiefs tak razom znížili svoje manko na rozdiel troch bodov.

Philadelphia na to reagovala mimoriadne dlhým útokom, počas ktorého Hurts dokázal zvládnuť niekoľko tretích downov. Už keď boli Eagles v red zóne sa im však nepodarilo prejsť potrebný počet yardov, a tak sa dostal k slovu Elliott.

Bez najmenších problémov kopol loptu do priestoru troch žrdí, a tak zvýšil náskok svojho mužstva pred štartom posledného dejstva na 27:21.

IV. štvrtina:

Z poslednej štvrtiny neubehlo ani šesť minút a Patrick Mahomes dvomi touchdownami otočil zápas na stranu Chiefs. Po dvoch podobných akciách skórovali Kadarius Toney a Skyy Moore a skóre upravili na 35:27.

Philadelphia sa však nevzdala a potrebných osem bodov dosiahla vďaka svojej najväčšej hviezde. Jalen Hurts najskôr skvelým pasom našiel DeVontu Smitha, ktorý loptu zachytil tesne pred skórovacím územím.

Hurts potom skompletizoval hetrik a premenil aj dvojbodovú konverziu. Po odohraní takmer 55 minút bolo skóre po niekoľkýkrát opäť vyrovnané.

Posledný útok mali k dispozícii hráči Kansasu a podarilo sa im dostať až na 15-yardovú líniu. Necelé dve minúty pred koncom hrali tretí down na osem.

Zdalo, že Mahomesova prihrávka nebola presná a 1:48 min pred koncom sa budú musieť Chiefs uspokojiť s field goalom, no prišiel zásah rozhodcov.

VIDEO: Súboj Jamesa Bradberryho a JuJu Smith-Schustera

Tí udelili obrancovi Philadelphie Jamesovi Bradberrymu päťyardovú penalizáciu za držanie v súboji s JuJu Smith-Schusterom. To automaticky znamenalo prvý down pre Kansas, ktorý následne šikovne míňal zostávajúci čas.

Spomenutý súboj vyvolal v USA vlnu kontroverzie. "No, nech sa na mňa rozhodcovia nehnevajú, ale kde videli to držanie? Ja som ho teda nevidel," povedal po vzhliadnutí opakovaného záberu komentátor Jan Štiegler.

Následne to z pohľadu Philadelphie bolo "čakanie na smrť".

Harisson Butker pohodlne premenil svoj pokus a rozhodol o tom, že Chiefs po rokoch 1970 a 2020 pridali do svojej klubovej vitríny tretí titul.

"O tento úspech sa nezaslúžila jedna osoba. Všetci sme náš výkon dokázali vygradovať. Obrana sa išla v druhom polčase zodrať a v útoku sme našli spôsob, ako uspieť. Ďakujem každému v tomto tíme," povedal Mahomes podľa AFP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Super Bowl rozhodol kontroverzný moment, tretí titul získali Chiefs