Dostanú ho víťazi Super Bowlu. Ako sa k prsteňu s diamantmi dostal Putin?

Majiteľ klubu New England Patriots Robert Kraft (vľavo) počas stretnutia s Vladimirom Putinom.
Majiteľ klubu New England Patriots Robert Kraft (vľavo) počas stretnutia s Vladimirom Putinom. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. feb 2024 o 10:00

Robert Kraft prišiel o svoj prsteň po stretnutí v Petrohrade.

BRATISLAVA. Zdalo by sa, že touchdownom Mecolea Hardmana Jr. tri sekundy pred koncom predĺženia Super Bowlu sa sezóna NFL skončila. Platí to však len po športovej stránke.

Z ihriska sa ešte jeden súboj presunul medzi návrhárov, ktorí súperia o to, koho dizajn bude predlohou pre výrobu tradičných prsteňov pre víťazov.

Tie sú vyrobené na mieru, pričom autori kladú dôraz na najmenšie detaily, ktoré charakterizujú či už víťazný tím alebo jeho cestu k vytúženému triumfu.

Hráči Kansasu City Chiefs po vlaňajšej výhre nad Philadelphiou Eagles 38:35 čakali na prstene štyri mesiace, no výsledok stojí za to.

Jeden prsteň pozostáva zo 629 malých diamantov.

Logo klubu tvorí šestnásť rubínov, ktoré symbolizujú počet divíznych titulov a je na ňom 50 diamantov, čo predstavuje 50. výročie otvorenia Arrowhead Stadium, teda domovského stánku Chiefs. 

Defenzívny hráč Mike Danna priznal, že prsteň daroval svojim rodičom.

"Je u nich v Michigane. Nechám im ho, je pre nich. Ja si musím ísť za ďalším. Ak sa mi to podarí, ten už bude môj," povedal Danna pre ESPN. 

Dočkal sa už v nasledujúcej sezóne, keďže hráči Kansasu na čele s Patrickom Mahomesom zdolali v Las Vegas po dramatickom priebehu San Francisco 49ers.

Tradícia pochádza z bejzbalu

Každý majstrovský prsteň má svoj vlastný príbeh. Každým rokom sú prepracovanejšie a ich hmotnosť môže byť až štvrť kilogramu. 

Skôr ako na bežné používanie sú imidžovou záležitosťou a najmä spomienkou na triumf, po ktorom túži každý hráč amerického futbalu. 

Tradícia víťazných prsteňov však pochádza z iného amerického športu, bejzbalu. Keď pred 102 rokmi vyhrali New York Giants Svetovú sériu, namiesto víťazných odznakov či hodiniek si vyžiadali práve prstene. 

Tie sú po víťazstve v Super Bowle personalizované a teda každý hráč z 53-člennej súpisky má na ňom svoje meno a číslo dresu. Predmet plný diamantov dostávajú aj tréneri, majitelia klubu či zamestnanci. 

Prstene sú zvyčajne vyrobené zo žltého alebo ružového zlata. Výnimkou bol rok 2011, keď bola pre hráčov Green Bay Packers použitá platina. Zároveň to bolo prvýkrát, čo prsteň pozostával z viac ako sto diamantov. 

VIDEO: Všetky doterajšie prstene pre víťazov Super Bowlu

Jedinou požiadavkou zo strany ligy je, aby nechýbalo logo NFL. Tá zvyčajne prispieva sumou päť až sedemtisíc dolárov za prsteň. Zvyšnú časť platí klub.

Napríklad, v roku 2015 zaplatilo vedenie New England Patriots takmer 5,5 miliónov dolárov za prstene, keďže cena jedného bola odhadom 36 500. 

Zasiahnuť musel prezident USA

So siedmimi prsteňmi je najúspešnejším hráčom Tom Brady, no trochu sa zabúda na to, že rekordérom je jeho dlhoročný tréner Bill Belichick. 

Ten získal šesť titulov ako hlavný tréner Patriots, no ešte predtým sa dvakrát tešil z víťazstva ako defenzívny koordinátor New Yorku Giants. 

Zaujímavosťou je, že jeden prsteň pre víťaza Super Bowlu skončil aj v rukách ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Dostanú ho víťazi Super Bowlu. Ako sa k prsteňu s diamantmi dostal Putin?