Ako si teraz ustelú, tak budú v jeseni „spať“

Ján Mucha. Stále má Weissovu dôveru.
Ján Mucha. Stále má Weissovu dôveru. (Autor: tasr)
Sportnet|5. aug 2011 o 00:00

Nastávajúci prípravný medzištátny futbalový zápas Rakúsko – Slovensko (streda 10. augusta v Klagenfurte) bude zaujímavý z viacerých hľadísk.

Jednak to bude jediná a posledná previerka našich pred jesenným finišom kvalifikácie EURO 2012 a okrem toho v štátnom drese by sa mal prvý raz predstaviť futbalista tmavej pleti – Guédé, ktorý nedávno získal slovenské občianstvo.

KOŠICE. Keďže podobné duely slúžia i na odskúšanie nových adeptov, kormidelník Vladimír Weiss nezavrhol ani túto možnosť.

Chýbajú známe mená

Domáci tím nepatrí medzi elitu, ale má svoju kvalitu umocnenú legionármi, čo pôsobia v cudzine. Tréner Didi Constantini nominoval až desať jednotlivcov zo zahraničných líg a ako konštatoval Weiss, Rakúšania navyše hrajú agresívne, nátlakovo, podobne ako Íri. To bude pre nás dobrá škola. V obrannej hre totiž pri sústavnom turbulentnom hernom prejave súpera máme neraz problémy. „Potrebujeme si odskúšať niektoré varianty a namodelovať podobný vývoj ako pri kvalifikačnej previerke na Ostrovoch,“ konštatoval slovenský lodivod. Nezdráhal sa vynechať z menoslovu niektoré známe mená. Učinil tak z rozličných dôvodov, nielen pre zdravotnú indispozíciu, ale i kvôli slabšej aktuálnej výkonnosti.

Michalík sa hodí

Okrem Guédého sa do pozornosti dostáva i ďalší corgoňligista – Trnavčan Procházka, ktorý podľa Weissovho názoru zvládol niekoľko vynikajúcich súbojov a pozvánku si zaslúžil. V nominácii sa ocitol Michalík, ktorý síce pôsobí v tretej najvyššej anglickej súťaži, ale má predpoklady na to, aby bol cenný pre národiak. I preto, že má fyzické dispozície, aby odrážal ataky rivalov vysokými centrovanými loptami. Z domácej súťaže dôveru ešte dostali Žofčák a Šebo, kým napríklad Kóňa alebo Piroska sú len náhradníkmi. Prekvapivo i Zabavník, čo súvisí s jeho nejasnou pozíciou v Mainzi či Kopúnek, Sapara alebo Švento. V okruhu kandidátov na reprezentáciu sa usadil Bakoš a Weiss stavia tiež na Ježa.

Nepodceniť prípravák

Na rozdiel od predošlých prípravných duelov by bolo však nutné zvládnuť vystúpenie v Rakúsku výsledkovo, aj herne oveľa lepšie. V nedávnej minulosti niektorí, ktorým sa črtala šanca, naložili s ňou ledabolo, lajdácky. Teraz sa zase otvárajú dvere i pre novicov. Ako si v auguste ustelieme, tak budem v jeseni v kvalde „spať“. Buď sladko alebo nervózne, kŕčovito. To, že štátny tréner nezavolal Karhana, Škrtela, Vitteka, Šestáka, ešte nič neznamená. Verí stáliciam (medzi ne patrí i brankár Mucha napriek tomu, že jeho zástoj v Evertone je na vážkach), i tým, ktorí majú menej odohrané za národiak.

NOMINÁCIA SLOVENSKA

Brankári: Marián Kello (Heart of Midlothian), Ján Mucha (FC Everton)
Obrancovia: Peter Pekarík (VfL Wolfsburg), Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad), Marek Čech (West Bromwich Albion), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Kornel Saláta (FK Rostov), Roman Procházka (Spartak Trnava), Ľubomír Michalík (Carlisle United)
Stredopoliari: Karim Guédé (Slovan Bratislava), Marek Hamšík (SSC Neapol), Juraj Kucka (FC Janov), Vladimír Weiss ml. (Manchester City), Miroslav Stoch (Fenerbahce United), Róbert Jež (Górnik Zabrze), Igor Žofčák (Slovan Bratislava)
Útočníci: Filip Hološko (Besiktas Istanbul), Erik Jendrišek (SC Freiburg), Filip Šebo (Slovan Bratislava)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ako si teraz ustelú, tak budú v jeseni „spať“