Bizarné futbalové ihrisko. Vytvorili ho z dostihového areálu v grófskej záhrade

Ivan Mriška|13. nov 2020 o 10:50

Mnohé futbalové ihriská sú skutočným unikátom. Niektoré sú výnimočné prírodnou scenériou, umiestnené hlboko v lese, vo vysokej nadmorskej výške, či pod zrúcaninou hradu. Ďalším dodáva punc výnimočnosti nezvyčajná tribúna. Futbalnet ponúkne ich príbehy.

HALIČ. Prerobené bolo z bývalého dostihového areálu pre kone. Jedno z najzaujímavejších futbalových ihrísk na Slovensku majú v Haliči v okrese Lučenec.

„Hráva sa na ňom približne od roku 1950. Areál v minulosti vlastnili grófi haličskej vetvy Forgáchovcov,“ informoval obecný archivár Ján Hikker, ktorý od roku 2004 vedie kroniku Telovýchovnej Jednoty.

Zábava pre pánov

Po znárodnení v roku 1948 prešiel areál do majetku obce Halič a postupnými krokmi sa prerábal a upravoval do dnešnej podoby.

„Pamätníkov dostihov by sme v obci hľadali márne. Dokonca ani fotky sa nezachovali. Z rozprávaní ľudí však môžem potvrdiť, že to bolo akési cvičisko, ľudové konské závodisko.

Veľké preteky sa na ňom nekonali, fungovalo pre záľubu pánov. Ján Forgách miloval dostihy, chodil ich obdivovať do Budapešti,“ doplnil.

Šport a hlavne futbal bol v Haliči po ťažkých vojnových rokoch mimoriadne populárny. Budovať futbalový stánok preto pomáhala väčšina rodín z dediny.

Rok 1926 až 1928. Pred vstupnou bránou na moste do haličského Forgáchovského zámku.
Rok 1926 až 1928. Pred vstupnou bránou na moste do haličského Forgáchovského zámku. (Autor: archív - Ján Hikker)

„Pátral som po dedine, ale žijúceho človeka, ktorý by si pamätal dostihový areál, som nenašiel. Žiaľ, ani jeho presné fotky sa nezachovali. Viem o tom len z rozprávania starého otca,“ hovorí Tibor Hochholczer, bývalý funkcionár TJ Halič.

Sto rokov futbalu

Dlhé roky bol predsedom klubu, popri tom robil hospodára na miestnom štadióne. Pričinil sa o rekonštrukciu hracej plochy, striedačiek, tribúny či vybudovaní automatickej závlahy.

„Rád spomínam na obdobie pri futbale v Haliči. Výborným futbalistom bol môj otec, ktorý bol viackrát najlepším strelcom súťaže. Hrával aj otcov brat Jozef a funkcionárom bol aj môj starý otec Jozef. Sme futbalová rodina po všetky generácie,“ dodal.

TJ Slovan Halič je jedným z mála tímov na Slovensku, ktorý sa môže popýšiť vyše 100-ročnou tradíciou. Tiež ako jedno z mála mužstiev má športovú kroniku, ktorá zachytáva obdobia od vzniku klubu až po súčasnosť.

Dnešné ihrisko.
Dnešné ihrisko. (Autor: Tibor Hochholczer)

„Vznikli sme presne ako ŠK Slovan Bratislava. Nedávno sme mali storočnicu. V obci sme zorganizovali veľké oslavy. Okrem turnaja sme privítali na ihrisku bývalých hráčov, funkcionárov, ktorí sa pričinili o rozvoj futbalu u nás. Odovzdávali sme im čestné uznania,“ priebeh osláv storočnice priblížil starosta Alexander Udvardy.

Vojna pribrzdila rozvoj

Organizovaný futbal v Haliči začal presne v roku 1919, klub niesol najskôr názov HFC. Vymysleli ho robotníci, ktorí pracovali v haličských textíliách.

„O bývalom grófskom konskom závodisku viem už len z počutia. Zamladi sme vyvážali z ihriska zeminu a postupne ho vyrovnávali. Na mieste od bránky bližšej ku budove telovýchovy bola pôda vyššie a na druhej strane pri škole zas nižšie.

Tam, kde stojí športový areál základnej školy boli v minulosti vraj grófske tenisové kurty.

Kaštieľ grófskej rodiny Forgachovcov Nemci v januári 1945 vyhodili do vzduchu, neskôr bol znárodnený a predaný,“ spomína Jozef Najpaver, bývalý dlhoročný hráč a funkcionár TJ Slovan Halič narodený v roku 1942.

„Grófske závodisko tam bolo ešte omnoho skôr, ako som sa narodil,“ tvrdí najstarší žijúci hráč Haliča Ľudovít Póni. Narodil sa v roku 1936.

Na zápasy chodili pešo

V roku 1922 založila dedinská mládež kultúrny klub, kde sa okrem iných činností hrával aj futbal. Po dvoch rokoch došlo k zlúčeniu obidvoch organizácii.

„Na zápasy sa chodievalo pešo, alebo na obyčajných vozoch. Poplatok 5 Kčs si platili sami hráči,“ spomína archivár.

„Istého času na podnet sídliacej vojenskej posádky vznikla telovýchovná organizácia Sokol Halič, ktorá pestovala gymnastiku, turistiku a iné športové činnosti,“ uvádza obecná stránka.

Okupácia a vojna spôsobili stagnáciu športu v Haliči. K novému rozvoju došlo až po druhej svetovej vojne a v spomínanom roku 1950, kedy už Sokol Halič začal budovať dnešné ihrisko.

„V 60-tych rokoch bol oddiel premenovaný na TJ Slovan Halič. Ihrisko svojpomocne a nezištne vybudovali samotní aktívni hráči, funkcionári, fanúšikovia, ale i občania obce. Nové šatne a sociálne zariadenia uzreli svetlo sveta v 80-tych rokoch,“ prezradil kronikár klubu.

Dospelí sú poslední

V súčasnosti má TJ Slovan Halič štyri družstvá, okrem dospelých sú to dorast, žiaci a prípravka.

Muži hrajú v šiestej lige ObFZ Lučenec a s dvomi bodmi sú na poslednom mieste tabuľky.

„Verím, že mi zdravie dovolí a kroniku haličskeho futbalu budem viesť ešte pár rokov. Aspoň dovtedy, kým nám naši futbalisti nezačnú robiť väčšiu radosť a prídu i výsledky. A možno aj vyššie majstrovské súťaže. Zo srdca si to želám,“ uzavrel Hikker.

Rodina Forgáchovcov.
Rodina Forgáchovcov. (Autor: archív obce)

Haličský kaštieľ

Zámok prestavaný z pôvodného hradu leží v obci Halič, osem kilometrov západne od Lučenca. V súčasnosti je po desiatich rokoch rekonštrukčných prác znovu otvorený ako zámocký hotel. Majiteľom zámku je firma IMET.

Zámok bol postavený v 15. až 16. storočí v renesančnom štýle.

V stredoveku bol na jeho mieste hrad, ktorý bol zbúraný v roku 1544. Zámok postavili v roku 1612, neskôr vyhorel, bol prestavaný v barokovom štýle a naposledy rekonštruovaný v polovici 20. storočia.

Súčasťou zámku je priekopa, baroková fontána, park z 18. storočia s pergolou, rozáriom a alegorickou plastikou. 

Možno aj vaše futbalové ihrisko je niečím výnimočné.

Dajte nám o ňom vedieť!

Tipy na výnimočné futbalové ihriská alebo ich fotografie posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Bizarné futbalové ihrisko. Vytvorili ho z dostihového areálu v grófskej záhrade