Zuzulová v Záhrebe po 1. kole tretia, napokon vypadla

Veronika Zuzulová
Veronika Zuzulová (Autor: tasr/ap)
TASR|4. jan 2009 o 13:50

Slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová nedokončila nedeľňajší slalom alpského Svetového pohára v Sljeme pri Záhrebe.

ZÁHREB. Šesť bránok delilo v nedeľu Veroniku Zuzulovú od prvého triumfu v slalome Svetového pohára na jeho najrenomovanejšom podujatí ženského kalendára.

Na Medveďom vŕšku pri Záhrebe sa slovenská lyžiarka na ceste za jasným víťazstvom dostala do predklonu, v oblúku ju trochu pretočilo, nestihla vojsť správne do ďalšej bránky a padla na hruď. Nedávno zlomené rebro síce vydržalo, ale "špicar" ju okrem deviateho pódiového umiestnenia v kariére pripravil aj o prémiu 60.000 eur. Krajanka Jana Gantnerová, ktorá jazdí na jednom zo Zuzulovej minuloročných párov lyží, nepostúpila so štartovým číslom 57 do 2. kola na 41. priečke so stratou 5,41 s .

Rieschová opäť víťazne

Slovenská slalomárska hviezda bola po prvom kole na treťom mieste so stratou 1,12 s na vedúcu Američanku Lindsey Vonnovú a v druhom kole mala po druhom medzičase pred dovtedy vedúcou Taliankou Nicole Giusovou výrazný 97-stotinový náskok. Po Zuzulovej páde sa dostala do čela Nemka Rieschová, ale s viac ako o pol sekundy horším časom, akým sa do cieľa rútila jej predchodkyňa v hustých bránkach. To isté ako Zuzulová si potom po páde mohla povedať aj Vonnová, ale tá bola v rozdielnych pozíciách - nielenže už v SP mnohokrát (a raz aj v slalome) vyhrala, ale na rozdiel od slovenskej lyžiarky si v druhom kole bláznivou jazdou o chybu koledovala. Predchádzalo jej množstvo zaváhaní, kým Zuzulová išla až do pádu čisto, rytmicky a technicky priam excelentne.

Z víťazstva v Sljeme pri hlavnom meste Chorvátska sa teda tešila Rieschová, podobne ako pred šiestimi dňami v rakúskom Semmeringu a pred Vianocami v La Moline. Upevnila si vedenie v priebežnej klasifikácii slalomu a dostala sa i na čelo celkového poradia SP pred Vonnovú. Rieschová zvíťazila s náskokom 44 stotín pred Giusovou a slávila celkovo deviaty triumf v SP. Tretia bola so stratou 63 stotín úradujúca majsterka sveta Češka Šárka Záhrobská.

Trať postavil otec, dcéra po 1. kole tretia, napokon nedokončila

Timotej Zuzula postavil trať 1. kola nedeľňajšieho slalomu tak, že jeho dcéra si vytvorila veľmi dobrú východiskovú pozíciu. Na 3. mieste síce zaostala za Vonnovou o vyše sekundu, ale nadelila riadne manko ďalším konkurentkám. Architekt narysoval rytmický slalom. Snúbil sa aj s vycibrenou technikou zatvorených bránok, o to viac prekvapili rozdiely medzi pretekárkami aj v rámci užšej špičky.

Rakúšanka Nicole Hospová pre čerstvé zranenie neodštartovala, Vonnová nasadila kritériovú jazdu, víťazka uplynulých dvoch slalomov Rieschová už dosť stratila, to isté tretia na trati Zuzulová a k Slovenke sa už žiadna ďalšia nepriblížila. "Trať je veľmi ťažká. Neviem, ocino to nepostavil nejako moc náročne, ale odstupy sú veľké," priznala TASR svoj údiv na vývojom súťaže 24-ročná slovenská lyžiarka. Trať minimálne v prvej pätnástke držala, nebolo badať žiadne rozbité úseky, napriek tomu to na prvý pohľad vyzeralo ako preteky štartových čísiel: "Ja to tiež nechápem. Prišla som do cieľa a mala som pocit, že som dosiahla mizerný čas. Keď som videla ďalšie, povedala som si, že to nie je až také zlé."

Veronika na Vonnovú stratila najviac v strednej časti, kde si myslela, že najviac získa. Napokon bola rada, že v plochom úseku nedoplatila na príliš rázny záber "špicarom", lebo vrch jej lyže minul žŕdku o milimetre. Pravda, slalom je disciplína rizík a úspechy sa v ňom rodia jazdami na hranici vypadnutia. Pre Zuzulovú to je v týchto časoch s doliečujúcim sa zlomeným rebrom o to ťažie, že trate majú elitný časový strop tesne pod minútu, čo je veľa. "To je nenormálne, čo s nami v poslednom čase robia. Každá jazda má minútu a podľa mňa to stráca slalomovú atmosféru. Sily dochádzajú každej, ja to cítim ešte viac, nemám nabraté, lebo pre zlomeninu som nemohla poriadne trénovať."

Po dojazde do cieľa 2. kola bola Zuzulová zjavne napajedená, buchla palicou o sneh, ale diváci na čele so slovenskými fanúšikmi jej pripravili frenetické ovácie. "Čo už..., súdené mi to asi nie je, ale aspoň som dokázala, že sa vraciam do dobrej formy a po čase som zašla dve veľmi dobré jazdy. Toto si beriem ako pozitívum do ďalších pretekov," vyznala sa v cieli pre TASR.

Zuzulová druhýkrát v tejto sezóne nedokončila slalom SP, rovnako pochodila aj v americkom Aspene. Jej tohtosezónnym maximom zostáva piata priečka z úvodného slalomu zimy vo fínskom Levi, ktoré získala s čerstvo zlomeným rebrom po páde na raňajšom rozjazdení. V Semmeringu bola deviata a v La Moline skončila na 17. pozícii. Tretia dáma svetového slalomu uplynulej zimy má konte má zatiaľ 88 bodov a v hodnotení disciplíny je na 13. priečke, v celkovom poradí SP jej patrí 30. pozícia.

výsledky slalomu SP žien v Sljeme pri Záhrebe:

1. Maria Rieschová (Nem.) 1:58,96 (58,60-1:00,36), 2. Nicole Gius (Tal.) +0,44 (1:00,15-59,25), 3. Šárka Záhrobská (ČR) +0,63 (59,79-59,80), 4. Anja Pärsonová (Švéd.) +1,24, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,27, 6. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,34, 7. Tanja Poutiainenová (Fín.) +1,57, 8. Sandra Giniová (Švajč. +1,83, 9. Manuela Mölggová (Tal.) +1,84, 10. Susanne Rieschová (Nem.) +2,09...Veronika ZUZULOVÁ (SR) nedokončila 2. kolo

Celkové poradie SP (po 13 súťažiach):

1. Rieschová 607, 2. Poutiainenová 534, 3. Lindsey Vonnová (USA) 530, 4. Zettelová 467, 5. Pärsonová 466, 6. Nicole Hospová (Rak.) 404...30. ZUZULOVÁ 88

slalom (5):

1. Rieschová 400, 2. Vonnová 90, 3. Záhrobská 284, 4. Poutiainenová 256, 5. Zettelová 200, 6. Hospová 195...13. ZUZULOVÁ 88

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová v Záhrebe po 1. kole tretia, napokon vypadla