Zomrela futbalová legenda Gary Speed

Gary Speed
Gary Speed (Autor: AP)
Pavol Spál, TASR|27. nov 2011 o 14:11

Šok pre waleský aj anglický futbal. Gary Speed spáchal vo veku 42 rokov samovraždu.

LONDÝN. BRATISLAVA. V chýrnej Premier League dal legendárny Gary Speed stotri gólov, odohral 535 zápasov – čo bol ešte donedávna britský rekord. Dnes majú na konte viac zápasov v anglickej lige iba Ryan Giggs a David James.

Bývalý kapitán a naposledy tréner reprezentácie Walesu včera tragicky zomrel. Štyridsaťdvaročný tréner sa podľa polície obesil vo svojom dome. Prečo sa k takémuto činu odhodlal, zatiaľ nie je jasné.
„Svet stratil v Garym Speedovi skvelého muža. Som zdrvený. Ešte v sobotu ráno som sa s ním rozprával. Prečo, prečo?“ napísal na sociálnej sieti jeho bývalý spoluhráč z reprezentácie Robbie Savage.

Dlhoročný reprezentant

„Bude mi veľmi chýbať. V telefóne pôsobil optimisticky, smiali sme sa a rozprávali o futbale. Bol to skvelý spoluhráč a výborný priateľ,“ smúti Savage.

Speed bol od konca minulého roka tréner Walesu, jeho tím sa však na majstrovstvá Európy neprebojoval.
V drese waleskej reprezentácie pôsobil štrnásť rokov, odohral 85 zápasov a strelil sedem gólov. „Hral som proti nemu svoj prvý zápas v Premier League. Ukázal mi, o čom je britský futbal,“ tvrdil Xabi Alonso, stredopoliar Realu Madrid.

„Nemôžem tomu uveriť. Pred pár dňami sme na seba mávali, keď sme vyzdvihli svoje deti zo školy. Som z toho úplne ochromený,“ vyhlásil slávny futbalista Michael Owen.

Majster Anglicka

Speed pôsobil v Leedsi, Evertone, Newcastli, Boltone a Sheffielde, kde v roku 2010 s futbalom ako hráč skončil. V sezóne 1991/1992 získal s Leedsom anglický titul.

Vedenie Premier League zvažovalo o odložení duelu medzi mužstvami Swansea - Aston Villa, za ktoré nastúpili štyria hráči waleskej reprezentácie.

Zápas sa nakoniec odohral s úvodnou minútou ticha, po ktorej nasledoval búrlivý aplauz fanúšikov, ktorí skandovali jeho meno. Speed mal dve deti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov