ZOH: Miller vyhral prvý tréning, ženskú súťaž prerušili

Bode Miller na štarte.
Bode Miller na štarte. (Autor: SITA/AP)
SITA|6. feb 2014 o 11:23

Z trojice Slovákov podľa očakávania najlepší výkon podal najskúsenejší Adam Žampa, ktorý skončil na 46. mieste.

ČERVENÁ POĽANA. Američan Bode Miller bol vo štvrtok najrýchlejší v úvodnom tréningu zjazdárov v stredisku Roza Chutor na zimných olympijských hrách v Soči.

Tridsaťšesťročný veterán Miller dosiahol čas 2:07,75 min a v cieli bol o tri stotinky sekundy rýchlejšie ako Švajčiar Patrick Kung, ktorý v tomto roku ovládol klasický zjazd vo Wengene.

Tretí skončil Rakúšan Matthias Mayer s odstupom 17 stotín. Líder priebežného poradia Svetového pohára aj hodnotenia zjazdu Nór Aksel Lund Svindal bol ôsmy.

Skoky sú veľké

"V zákrutách som šiel naplno, hoci celkovo som na to až tak netlačil. Skoky sú veľké a trať má niekoľko náročných pasáží, ktoré môžu vyústiť do chýb. Celkovo na nej organizátori urobili niekoľko zmien oproti situácii spred niekoľkých rokov," uviedol víťaz prvého tréningu Bode Miller pre informačný servis ZOH 2014.

Z trojice Slovákov podľa očakávania najlepší výkon podal najskúsenejší Adam Žampa, ktorý skončil na 46. mieste s odstupom 6,15 s za Millerom.

"Tréning bol super. Trať je ľadová a technická a aj atmosférou sa mi to tu pozdáva. Platí, že absolvujem iba tréningy zjazdu, preteky v nedeľu vynechám. Celkovo trošku cítiť chaos a že všetko sa robí narýchlo, ale myslím si, že organizačne to nakoniec Rusi zvládnu,“ komentoval Adam Žampa.

Očakávaný olympijský zjazd mužov je na Červenej poľane na programe v nedeľu 9. februára, predtým by mali pretekári absolvovať ešte dve tréningové jednotky.

Talianku Merighettiovú boleli kolená

Rakúšanka Anna Fenningerová bola najrýchlejšia v prvom tréningu zjazdu žien.

Tréning zjazdárok trval dlhšie, ako sa predpokladalo, lebo po odjazdení troch pretekárok ho organizátori prerušili. Dôvodom bola úprava terénu spojená s redukciou cieľového skoku.

Talianka Daniela Merighettiová si sťažovala na bolesti v kolenách po doskoku a tiež na to, že počas skoku vo vzduchu strávila príliš dlhý čas. Merighettiová na opakovaný tréning už nenastúpila.

Zjazd žien sa na ZOH v Soči uskutoční v stredu 12. februára. Dovtedy pretekárky absolvujú ešte dve tréningové jazdy.

Výsledky

Výsledky prvého tréningu zjazdu žien:

1. Anna Fenningerová (Rak.) 1:41,73 min, 2. Fränzi Aufdenblattenová (Švaj.) +0,21, 3. Julia Mancusová (USA) +0,38,... 44. Jana Gantnerová +6,56, 45. Kristína Saalová (obe SR) +6,78.

Výsledky prvého tréningu zjazdu mužov:

1. Bode Miller (USA) 2:07,75 min, 2. Patrick Kung (Švaj.) +0,03, 3. Matthias Mayer (Rak.) +0,17,... 8. Aksel Lund Svindal (Nór.) +1,21,...46. Adam Žampa +6,15, 58. Matej Falat +12,34, 61. Martin Bendik (všetci SR) +15,62.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»ZOH: Miller vyhral prvý tréning, ženskú súťaž prerušili