Zöggeler ide na zlatý hetrik, Slováci s tradične plným tímom

TASR|30. jan 2010 o 14:37

Sánkovanie ako už tradične rozprestrie svoje súťaže v prvej tretine zimnej olympiády.

Bratislava. Muži a ženy absolvujú v ľadovom tobogáne vo Whistleri štyri jazdy. V súťaži dvojíc, ktorá príde na rad ako posledná 17. februára, sa o medailistoch rozhodne už po dvoch jazdách.

Slovensko rovnako ako pred štyrmi rokmi obsadí všetky disciplíny. Najväčším želiezkom v ohni bude dvojica Ján Harniš, Branislav Regec, ktorá sa v tejto sezóne vo Svetovom pohári dvakrát dostala do elitnej desiatky.

Ak by im vyšli dve vyrovnané jazdy, mohli by atakovať 9. miesto Ľubomíra Micka a Waltera Marxa ml. zo ZOH 2002 v Salt Lake City, ktoré je slovenským historickým maximom. Mick s Marxom sa oň delia s Máriou Jasenčákovou, slovenská rekordérka v počte účastí pod piatimi kruhmi skončila deviata hneď na svojej prvej zimnej olympiáde v americkom Lake Placid v roku 1980.

Sánkovanie zažilo olympijský debut na ZOH 1964 v Innsbrucku. Budovanie chladených dráh s lepšou aerodynamikou viedlo k zvyšovaniu rýchlosti a vylepšovaniu traťových i štartových rekordov. Vo Whistleri by tí najlepší mali dosiahnuť priemernú rýchlosť cez 140 km/h. Vedenie Medzinárodnej sánkarskej federácie (FIL) sa snažilo do programu zimných olympiád začleniť aj súťaž štafiet, tento návrh však nezískal podporu Medzinárodného olympijského výboru.

Z obhajcov bude chýbať vo Whistleri Nemka Sylke Ottová, ktorá po zisku zlata v Turíne ukončila svoju bohatú a úspešnú kariéru. V súťaži žien bude topfavoritkou jej krajanka Tatjana Hufnerová, víťazka Svetového pohára skončila pred štyrmi rokmi bronzová.

Medzi mužmi sa Talian Armin Zöggeler pokúsi o zlatý olympijský hetrik. Najväčšími konkurentmi karabiniera z Merana by mali byť Rus Albert Demčenko a nemeckí sánkari na čele s Davidom Möllerom. Najširší okruh kandidátov na medaily je medzi dvojicami. Obhajcovia titulu Rakúšania Andreas a Wolfgang Lingerovci sa pred vrcholom sezóny dostali do sľubnej formy, no zlato si však brúsia zuby aj všetky nemecké dvojice či Taliani Cristian Oberstolz a Patricom Gruberom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Zöggeler ide na zlatý hetrik, Slováci s tradične plným tímom