Zmoray lieta ako posledný Mohykán

Miloslav Šebela|7. feb 2010 o 23:35

Ak by som sa prebojoval do druhého kola, bolo by to fantastické, hovorí slovenský skokan na lyžiach. Tomáš Zmoray nepôjde na slávnostný ceremoniál. Skokanská kvalifikácia na strednom mostíku je pár hodín pred ním.

BRATISLAVA. Skokanský šport mal v Československu silné zázemie i tradíciu. Raška, Parma, Ploc, Jež. Všetko boli Česi. Po rozdelení ostalo Česko skokanskou veľmocou, na Slovensku pomaly tento šport zaniká.

„Trochu sa cítim ako posledný Mohykán," hovorí 20-ročný Zmoray. Rodák z Banskej Bystrice je v súčasnosti jediným slovenským skokanom, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na pretekoch Svetového pohára.

Prevzal štafetu po Martinovi Mesíkovi. Ten pred dvomi rokmi ukončil kariéru.

Nemyslel na skoky

„Pôvodne som vôbec nerozmýšľal, že by ma takýto šport mohol baviť. Vedel som o ňom, ale že by som pozeral olympiády a majstrovstvá sveta a pritom sníval, že sa tam raz prebojujem ja, to mi nenapadlo," spomína.

Raz sa prišiel pozrieť na tréning. Pozdávalo sa mu to. Vyskúšal a už pri tom ostal. „Bola to úplná náhoda." Odvtedy uplynulo už deväť zím.

Žiadny zo slávnych skokanov medzi jeho idoly nepatrí. „Nezaujímal som sa o to. Nevedel som, kto je Nykänen či Weissflog.Ani dnes neberiem žiadneho zo súperov ako svoj vzor."

Jeho najväčším úspechom je prvenstvo na pretekoch Kontinentálneho pohára v Zakopanom spred roka. Vysoko si cení aj olympijskú nomináciu.

„To je sen každého športovca. Veľmi sa na olympiádu teším." Mostíky vo Whistleri ešte odskúšané nemá. V pretekoch by ho potešil postup do hlavnej súťaže.

„Ak by som sa prebojoval až do druhého kola, bolo by to fantastické," dodáva Zmoray. Pre pretekárske povinnosti bude musieť vynechať slávnostný ceremoniál. Kvalifikácia skokanov je v deň otvorenia hier, ibaže niekoľko hodín pred samotnou slávnosťou. Tú si pozrie prinajlepšom večer v televízii.

Váhu si strážia ako modelky

Svetoví skokani majú extrémne štíhle postavy. Mohli by im ich závidieť aj slávne modelky. Väčšinou hladujú a držia prísnu diétu. Martin Schmidt nedávno pre nemecké médiá povedal, že keby pribral dve - tri kilá, že by bol jeho skok aj o šesť metrov kratší.

Váhu si strážia všetci elitní skokani. Posúďte sami - Simon Ammann váži 58 kíl pri výške 172 cm. Rakúšan Schlierenzauer 62 kíl pri výške 177 cm.

„Tiež dodržiavam životosprávu. Pravidelne si sledujem hmotnosť. Ak by som pribral, možno by sa to na dĺžke skoku ani veľmi neodrazilo. Hmotnosť je však dôležitá pre dĺžku lyží."

Sú stanovené presné limity podľa hmotnosti. Zmoraya preto diskvalifikovali na pretekoch SP v Innsbrucku pre nepovolenú dĺžku lyží. Mal o 200 gramov menej a teda mal mať kratšie lyže.

„Iste, že toto nie je jediný dôvod. No je vždy lepšie držať si hmotnosť na spodnej hranici."

Aby natiahli dĺžku svojho pokusu, používajú skokani rôzne triky - väčšie kombinézy, rôzne vrstvy pod kombinézu či dokonca dámske vložky. Všetko s cieľom dlhšie plachtiť. Slovák má tiež svoj zlepšovák.

„Ale nechám si ho pre seba," povedal Zmoray pre istotu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Zmoray lieta ako posledný Mohykán