Čo sa stalo? pýtali sa experti. Vlhová sa na trati trápila: Nevedela som urobiť ani oblúk

Petra Vlhová v obrovskom slalome v Lienzi.
Fotogaléria (10)
Petra Vlhová v obrovskom slalome v Lienzi. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|28. dec 2023 o 15:55

Bola som z toho nešťastná, povedala Slovenka.

BRATISLAVA. Ako jediná mala v Lienzi dobrý pocit zo svojej jazdy. Mikaela Shiffrinová položila základ na víťazstvo už v prvom kole a pripísala si prvý triumf v obrovskom slalome v sezóne. 

Slovenskej reprezentantke Petre Vlhovej nevyšla prvá jazda. Nedokázala sa popasovať s podmienkami a nakoniec obsadila siedmu priečku.

„Svah v Lienzi je nevyspytateľný. Stále sa niečo deje od štartu až do cieľa. Trať sa točí, je tam veľa vĺn. Pretekárky čakajú náročné podmienky. Je tu zlé svetlo, celá časť je v lese a pri prechode z tieňa je zlá viditeľnosť. Najviac to cítiť v druhom kole,“ povedala bývalá lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová pre RTVS. 

„Bude to trošku motokros. V dolnej časti to bude rock and roll,“ doplnil Vlhovej asistent trénera Matej Gemza. 

Svetový pohár v Lienzi 2023

Piatok 29. decembra 2023:

Slalom: 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00

/preteky vysielajú stanice RTVS, Eurosport 1 a ORF 1/

Komplikácie v úvode

Pretekárkam tesne pred štartom narušil koncentráciu nečakaný pád jednej z predjazdkýň, ktorá vo zvlnenej časti trate skončila v ochranných sieťach. Štart prvej Marty Bassinovej posunula jury o takmer štvrťhodinu. 

Dvadsaťsedemročná Talianka nedokázala absolvovať ani prvý úsek, keďže spadla v podobnej časti ako predjazdkyňa. Bassinová však našťastie vyviazla z pádu bez zranenia.

Ako druhá išla Bassinovej krajanka Federica Brignoneová, ktorá nepredviedla ideálnu jazdu, čo následne ukázalo porovnanie so Shiffrinovou, ktorá bezchybným výkonom nastavila latku veľmi vysoko.

„Vôbec som sa necítila dobre. Od začiatku som to nebola ja, vôbec som netlačila do žiadneho oblúku. Nemohla som lyžovať, ako som chcela a neviem, čo mám očakávať od druhého kola. Prerušenie na začiatku ma nezaskočilo. Nebola som nervózna, ale rozmýšľala som nad tým, aká je trať. Myslela som na Martu, ktorá už stála v búdke,“ prezradila Brignoneová pre RTVS. 

„Bola to dlhá pauza, ale stalo sa to dosť skoro pred mojim štartom. Potrebovala som sa znovu koncentrovať. Určite to bolo komplikovanejšie pre Martu a Federicu. Vyrovnala som sa s tým, ale nie je to jednoduchá pozícia,“ komentovala Shiffrinová pre RTVS. 

Najlepšia jazda

Američanka predviedla plynulú jazdu. Bola aktívna v oblúkoch a lepšie zvládala ich časovanie. Spravila iba minimum chýb. Od začiatku navyšovala svoj náskok. Bola jediná pretekárka v štartovom poli, ktorá bola spokojná so svojou jazdou. 

„Lyžuje naozaj uvoľnene. Na trati pôsobila šťastne a pohodlne. Profil jej vôbec nerobil problémy. Mala trošku problémy s nerovnosťami, ale nič čo by ju ovplynilo,“ dodala bývalá britská lyžiarka Emma Carricková-Andersonová pre Eurosport. 

Shiffrinová zvládla nástrahy trate bravúrne. „Išla s rutinou, strednú pasáž veľmi inteligentne," vravela bývalá slalomárka Nicole Hospová pre ORF.

Mikaela Shiffrinová počas obrovského slalomu v Lienzi 2023.
Mikaela Shiffrinová počas obrovského slalomu v Lienzi 2023. (Autor: TASR/AP)

Víťazka z roku 2019 v rozhovore pre ORF v cieli prvého kola pochválila svoje lyže. „Boli super. Nemyslela som si, že budem mať v cieli taký náskok. Aj v druhom kole musím ísť agresívne," povedala líderka.

„Veľmi dobre som sa vyrovnala s miestami, kde to kĺzalo a naopak aj so snehom, ktorý viac držal. Podmienky sa však zmenia v druhom kole, pretože kopec bude viac v tieni. 

Je naozaj náročné vidieť,“ doplnila americká lyžiarka pre RTVS, ktorá mala v cieli náskok 63 stotín sekundy na Saru Hectorovú. Tretia Ragnhild Mowinckelová mala stratu už viac ako sekundu. 

„V prvej bránke som cítila, že je trať veľmi šmykľavá. Musela som poriadne pracovať, aby som sa udržala na podložke,“ prezradila Hectorová pre RTVS. 

Neposlušné lyže

Vlhovej prvé kolo nevyšlo. Nepôsobila aktívne a agresívne. Jej strata na každom medzičase narastala. Do cieľa prišla so stratou 2,23 sekundy a po prvom kole jej patrila až osemnásta priečka. 

„Čo sa stalo?" vítal Slovenku v cieli prvého kola komentátor nemeckej ARD Tobias Barnerssoi. 

Od prvej bránky sa mu jazda slovenskej pretekárky nepozdávala. „Z reči tela sa dá čítať neistota, je počuť, že príliš hraní, akoby nemala dobre zvolený (lyžiarsky) materiál na takúto agresívnu trať," hodnotil bývalý nemecký reprezentant, účastník ZOH 1994 v Lillehammeri.

VIDEO: Petra Vlhová a jej jazda v 1. kole obrovského slalomu v Lienzi 2023

„Je vidieť, že Vlhová nie je v komfortnej pozícii a jej lyže nedržia tak, ako by mali," hovoril komentátor Eurosportu Dominik Kárnik.

„Lyže mali zdanlivo veľký grip, takže ju hnali dozadu. Už od prvej bránky sme videli, že ťažiskom nešla dopredu. A tým, že nebola dostatočne vpredu, tak v druhej fáze jej lyže dostatočne nedržali a ten grip jej chýbal," doplnila expertka Eva Kurfürstová.

Chýbal rytmus

Problém s lyžami si všimla aj Hospová. 

„Je vidno, že mala pred náročnou traťou rešpekt. Rozchádzali sa jej lyže a šla dosť hlučne. Pripraviť lyže na takúto trať je pre servismanov náročné. Chvíľu máte na trati zrkadlo, chvíľu normálny sneh," komentovala jej jazdu. 

„Vo vrchnej časti pôsobila nevyrovnane. Môže za to aj prejazd v tieni, ktorý jej nesvedčí. Vôbec nevyzerala na lyžiach komfortne. V tretej pasáži, kde svietilo slnko, si to lyžiarka viac užívala. Je počuť, ako jej sa jej lyže na svahu trápia rovnako ako ona. 

Od štartu však na mňa nepôsobila tak energicky, ako v predchádzajúcich pretekoch. Možno za to môže i prerušenie pretekov pri páde predjazdkyne,“ povedala Carricková-Andersonová.

Fotogaléria: Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu v Lienzi 2023

Slovenke na pódiové umiestnenie chýbalo 1,20 sekundy. 

„Od štartu nechytila správny rytmus. Akoby sa nedokázala prispôsobiť zmene snehu, ktorý bol niekde šmykľavý a niekde viac držal. Na mieste, kde chybovala Federica, spravila chybu i Petra, ktorá šla mierne pod bránu. V nájazde do roviny tak stratila trochu rýchlosti,“ pridala sa Velez-Zuzulová pre RTVS. 

Dokáže viac

V druhom kole bolo na trati menej slnka a pretekárky na terénne nerovnosti pretekárky poriadne nevideli. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Čo sa stalo? pýtali sa experti. Vlhová sa na trati trápila: Nevedela som urobiť ani oblúk