Vlhová v Levi zdolala Shiffrinovú. Odvtedy už spolu nikdy netrénovali

Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová.
Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|18. nov 2021 o 15:20

V Levi sa jazdia dva slalomy.

BRATISLAVA, LEVI. Keď vlani Petra Vlhová vyhrala oba slalomy Svetového pohára v Levi, chválil ju celý lyžiarsky svet.

„Vlhová sa v Levi nedá poraziť,“ napísal portál rakúskej verejnoprávnej televízie ORF.

„Slovenka podčiarkuje svoje výnimočné postavenie,“ chválil ju rakúsky Kurier.

Aj vďaka skvelému úvody sezóny sa napokon liptovská rodáčka dopracovala až k veľkému glóbusu. A v Levi bude patriť opäť medzi najväčšie favoritky.

„Po minulom roku sú ambície veľmi vysoké. Chcem atakovať najvyššie priečky. Keď podám svoju optimálnu jazdu, budem spokojná,“ priznala Vlhová na štvrtkovej tlačovej konferencii.

V Levi sa idú dva slalomy - v sobotu i nedeľu (1. kolo 10.30, 2. kolo 13.30, vysiela JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport).

Na dovolenku sem určite nepôjdem

Vlhová bola uvoľnená, hoci posledné tri týždne nemala jednoduché. Fínske stredisko Levi je vo Svetovom pohári najsevernejšie. Súťaží sa 170 kilometrov za polárnym kruhom.

„Tu sa nedá toho veľa robiť, aj keď som mala deň voľna, buď som oddychovala alebo regenerovala,“ naznačila 26-ročná lyžiarka.

Slnečné lúče v Laponsku sú zriedkavé. Ak svieti slnko, tak len od desiatej do tretej, aj to len veľmi nízko. Väčšinu času bola hmla a tma.

„Keby som si mala vybrať na dovolenku, sem určite nepôjdem. Išla som sem trénovať, tak mi to nevadí. Na normálny život je to náročné. Onedlho už odtiaľto idem preč a teším sa, že uvidím slnko trochu vyššie,“ dodala.

Preteky sledovala z druhej strany

Minulý víkend Vlhová vynechala paralelný obrovský slalom v rakúskom Lechu. S tímom sa rozhodli, že sa budú sústrediť na tréningy slalomu a klasického obrovského slalomu.

„Rozhodnutie neprišlo v priebehu minúty. Debatovali sme o tom viacero dní. Urobili sme dobre, neľutujem to,“ vravela Vlhová.

V predošlej sezóne odjazdila všetky preteky Svetového pohára. Tentoraz už hneď v úvode ročníka, sledovala preteky v televízii.

„Bolo to príjemné, po dlhšom čase pozerať preteky z druhej strany,“ doplnila.

Tréning? Nebola som pomalá

V Levi si vyskúšala aj súťažnú zjazdovku. Hoci v Laponsku boli výborné snehové podmienky, samotná trať nebola ideálna.

„Trochu sme sa trápili, podklad nebol tvrdý. Bolo mäkko. To, že som si vyskúšala kopec pred pretekmi beriem ako výhodu,“ prezradila Vlhová.

Na tréningu sa porovnávala s Nórkami, Nemkami, Taliankami i Slovenkou, ktorá reprezentuje Česko Martinou Dubovskou.

Trochu sme sa trápili, podklad nebol tvrdý. Bolo mäkko. To, že som si vyskúšala kopec pred pretekmi beriem ako výhodu.


Petra Vlhová

„Ako to vyzeralo časovo? Nebola som pomalá,“ usmiala sa Vlhová.

„Cítim sa veľmi dobre. Pomohlo mi, že sme tu už skoro tri týždne. Lyžujem dobre a ide len o to, aby som to preniesla aj do pretekov,“ dodala.

V piatok si trochu ťukne do brán

Zdá sa, že mrazivé podmienky za polárnym kruhom jej vyhovujú. V posledných šiestich štartoch v Levi skončila päťkrát na pódiu, z čoho tri razy zvíťazila.

Vlani vyhrala v oboch slalomoch.

„Nechcem hovoriť, že tie víťazstvá boli pre niečo. Dala som vtedy do toho maximum. Aj preto sme sa rozhodli čerpať z minuloročných skúseností a ostať tu dlhšie,“ tvrdí Vlhová.

Pred pretekmi si zvykne púšťať aj víťazné jazdy z predošlých sezón. Urobila tak, už aj v Levi. Vo štvrtok mala voľnejší deň. Doobeda masáž, poobede ľahší tréning s fyzioterapeutkou.

V piatok ju ešte čaká ľahký tréning na lyžiach. „To už si len trochu ťuknem do brán,“ naznačila.

Shiffrinová ju prirovnala ku kladivu

V Levi prvýkrát zvíťazila pred štyrmi rokmi. O desať stotín sekundy zdolala Američanku Mikaelu Shiffrinovú.

„Bolo to naposledy, čo sme so Shiffrinovou trénovali. Na tréningu bola Petra o trochu rýchlejšia a napokon zvíťazila aj v pretekoch. Odvtedy už spolu netrénovali,“ prezradil Vlhovej brat Boris.

Shiffrinová dovtedy jasne dominovala v slalome. Keď ju slovenská lyžiarka zdolala, prirovnala ju ku kladivu.

„Bol to skvelý súboj. Doteraz ma v slalome vždy niekto naháňal. Petra je ako kladivo, stále sa môže zlepšovať,“ priznala Shiffrinová.

Zábavná historka s knihou

Vlani v prvom slalome zvíťazila pred Mikaelou Shiffrinovou a v druhom pred Michelle Gisinovou. Na treťom mieste zakaždým skončila Katharina Liensbergerová.

Ak k tomu prirátame Wendy Holdenerovú, ktorá sa vracia do kolotoča Svetového pohára po zlomenine rúk, je to päť lyžiarok, ktoré by malo bojovať o najvyššie priečky.

„S Wendy sme sa stretli v hoteli a pozdravili sa. Keďže telefonovala, nestihla som sa s ňou porozprávať,“ priznala Vlhová.

To, že je v dobrej nálade ukázala aj pri poslednej otázke, keď sa jej novinárka opýtala, či vo Fínsku stihla prečítať svoju knihu.

„Nestihla. Máme zábavnú historku. Do Fínska sme išli ja, Ivana, Boris a Maťko Gemza. Sadli sme si do lietadla a pýtali sa, kto má knihu. Každý sa spoliehal, že ju zoberie niekto druhý, takže sme bez knihy,“ doplnila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová v Levi zdolala Shiffrinovú. Odvtedy už spolu nikdy netrénovali