V rozprávkovej dedinke vyhrala Vlhová trikrát, chválila ju aj Shiffrinová

Petra Vlhová počas nočného slalomu vo Flachau 2023.
Petra Vlhová počas nočného slalomu vo Flachau 2023. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|15. jan 2024 o 11:30

Vo Flachau vidia lyžiarky zo štartu až do cieľa.

BRATISLAVA. Do pretekov Svetového pohára v Jasnej ostáva iba niekoľko dní. Elitné slalomárky však čaká ešte jedna zastávka. Nočný slalom vo Flachau. 

Petra Vlhová tu vlani vyhrala prvé preteky SP v sezóne. 

„Vtedy som bola naozaj šťastná. Hneď po pretekoch som si povedala, že dnes si víťazstvo idem užiť. Teraz to tak už nie je, ale v minulosti som výhry brala ako samozrejmosť. Víťazstvo vo Flachau prišlo po ťažšom období,“ vrátila sa k triumfu v exkluzívnom rozhovore pre Sportnet. 

Svetový pohár vo Flachau 2024

Utorok 16. januára 2024:

Slalom: 1. kolo 18:00, 2. kolo 20:45

/preteky vysielajú stanice RTVS, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Dve Slovenky na pódiu

Malebná dedinka s dreveničkami pripomína rozprávku. Vo Flachau nájdete ulicu, námestie i sochu najslávnejšieho miestneho rodáka Hermanna Maiera, ktorý získal štyri veľké glóbusy za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári.

Herminátor, ako znie prezývka slávneho rakúskeho zjazdára, prepožičal svoje meno aj zjazdovke, na ktorej sa pôjde utorňajší slalom žien. 

Vo Flachau zažilo slovenské lyžovanie viaceré pamätné momenty. Pred ôsmimi rokmi tam zvíťazila dvakrát v rozpätí štyroch dní Veronika Velez-Zuzulová.


Pri jej druhom triumfe skončila na treťom mieste Petra Vlhová. A bolo to vôbec prvýkrát, čo stáli dve Slovenky na pódiu po pretekoch Svetového pohára.

„Celú noc sme nespali a čítali si o našom úspechu,“ zaspomínala Velez-Zuzulová. 

Obe tvorili nerozlučnú dvojicu. „S Petrou sme trénovali a na Svetových pohároch a spolu sme bývali v izbe. Mám s ňou spojené veľmi pekné spomienky. V tom čase to bola iná Petra, ako je dnes. Užili sme si spoločný čas,“ povedala bývalá lyžiarka. 

Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová na Svetovom pohári vo Flachau v roku 2016.
Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová na Svetovom pohári vo Flachau v roku 2016. (Autor: SME archív Gabriel Kuchta)

Poklona od Shiffrinovej

V ďalších dvoch rokoch Vlhová preteky vo Flachau nedokončila a zdalo sa, že večerný slalom jej príliš nevyhovuje. Bol to však omyl.

Nasledujúce dva roky preteky ovládla. V roku 2019 prekazila Slovenka dominanciu Mikaely Shiffrinovej, ktorá vtedy prvýkrát v sezóne nezvíťazila. 

„Toto je môj najlepší deň v kariére," vravela Vlhová v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. 

Shiffrinová bola pomalšia o 15 stotín sekundy. Po príchode do cieľa mala kamennú tvár, ktorú u nej fanúšikovia dlho nevideli.

„Nie je to tragédia. Petra jazdila výborne, rýchlo, agresívne a dnes bola lepšia," priznala Shiffrinová na tlačovej konferencii po pretekoch. Poraziť Američanku bolo v tom čase náročné, bola v úžasnej forme. 

Vlhovej sa to podarilo aj o rok a tešila sa z obhajoby pred stovkami slovenských fanúšikov. „Petra je v súčasnosti najlepšia lyžiarka na svete," vyslovila americká lyžiarka aj po roku pochvalu.

Po odmlke veľká výhra

V roku 2021 Vlhová na najlepšiu trojicu nestačila. 

Na víťaznú Mikaelu Shiffrinovú stratila 62 stotín sekundy, na druhú Katharinu Liensbergerovú 43 stotín sekundy a na tretiu Wendy Holdenerovú 19 stotín sekundy.

„Konkurencia je silná. Aj minimum chýb ma stojí víťazstvo či pódium,“ priznala Vlhová pre RTVS.

Pred dvoma rokmi museli podujatie presunúť do neďalekého Schladmingu pre situáciu so šírením nákazy Covid-19. 

Minulú sezónu Slovenka nevedela dosiahnuť na víťazstvo. Zo šiestich slalomových pretekov si najlepší výsledok pripísal v Záhrebe, kde skončila druhá. Na prvenstvo vo Svetovom pohári čakala už rok.

VIDEO: Petra Vlhová vyhrala nočný slalom vo Flachau 2023

Všetko však napravila vo Flachau, kde základ víťazstva položila v prvom kole, ktoré postaval jej tréner Mauro Pini. 

„Je to úžasné, naozaj som si to veľmi užila. Ešte stále mám v sebe obrovské emócie. Celú sezónu sme na tom dlho pracovali. Nedarilo sa mi, ako som chcela.

Som rada, že sme ostali pokojní a naďalej pracovali na našich veciach. Bola som trpezlivá a vedela som, že to raz príde. 

Môj tím stál pri mne a robil všetko preto, aby som sa cítila čo najlepšie. Som šťastná, že sa mi podarilo zvíťaziť vo Flachau. Chcela som si užiť atmosféru, ktorú vytvorili slovenskí fanúšikovia,“ uviedla vlani po triumfe. 

Potvrdí formu? 

Túto sezónu je situácia odlišná. Vlhová v slalome opäť dominuje a zvádza náročný boj o malý krištáľový glóbus za slalom so svojou americkou rivalkou. 

Na svojom konte má už tri víťazstvá a do Flachau pôjde v pozícii jednej z najväčších favoritiek. Stredisko jej vyhovuje.

„Verím, že sa to znovu potvrdí. Štatistiky hovoria, že sa mi darí pod umelým osvetlením, no všetko záleží od toho, ako sa budem cítiť a aký deň budem mať,“ narážala na fakt, že posledné nočné slalomové preteky v Courcheveli vyhrala. 

„Sú tam iné svetlá, iné tiene a aj na to sa musí lyžiar pripraviť. Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú výkon v takýchto pretekoch. Petra sa na to vie dobre pripraviť, no uvidíme, ako to dopadne tentoraz,“ dodal asistent trénera Matej Gemza. 

Zjazdovka vo Flachau nie je pre ženy extrémne náročná. 

„Je tam veľa terénnych nerovností a zmien rytmu. Petra má však dobrú techniku, na strmej časti vie dobre zájsť a previezť si rýchlosť do roviny. Dokáže si postrážiť nerovnosti a prejsť ich čisto,“ uviedol vlani Gemza. 

Cíti sa ako doma

Vlhovú príde do Flachau tradične podporiť množstvo slovenských fanúšikov. 

„Už na štarte vidím do cieľa a niekedy aj obrazovku. Je to niečo iné, ale zároveň aj pekné. Musím sa tam viac koncentrovať, je tam veľmi počuť fanúšikov. 

Nielen ja, ale aj ostatné pretekárky vnímajú, že skoro všade, kam prídem, sa vďaka fanúšikom cítim ako doma. Ja si veľmi vážim, že ma takto podporujú. O to viac sa teším na Jasnú.

Bude to nezabudnuteľný zážitok pre mňa, ale aj pre členov môjho tímu," reagovala slovenská lyžiarka. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»V rozprávkovej dedinke vyhrala Vlhová trikrát, chválila ju aj Shiffrinová