Nad Vlhovou by som nelámal palicu. Vie sa zaprieť, tvrdí lyžiarsky expert

Petra Vlhová na MS v zjazdovom lyžovaní 2023.
Petra Vlhová na MS v zjazdovom lyžovaní 2023. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|28. feb 2023 o 18:15

Expert odpovedal na otázky Sportnetu.

Lyžiarske prostredie pozná veľmi dobre. S mnohými trénermi, športovcami a technikmi má výborné vzťahy. Tréner a expert PAVEL ŠŤASTNÝ sledoval sezónu z amerického strediska Killington, kde pracuje. 

Naposledy sme sa rozprávali po pretekoch v Killingtone na konci novembra. Sezóna sa pomaly chýli ku koncu. Ako sa vyvíja z pohľadu Petry Vlhovej? 

Čoraz viac dievčat je schopných dostať sa až na pódium. Zlepšila sa Lena Dürrová. Naopak, zhoršila sa Michelle Gisinová. Dobré výsledky mala aj Anna Swennová Larssonová, ale v posledných pretekoch toho veľa neukázala. 

Mikaela Shiffrinová sa dostala do výbornej pohody, jazdí prirodzene, ľahko a bezproblémovo. Keď spraví nejakú chybu, tak nepanikári. 

V tíme Petry Vlhovej sa určite niečo deje. Je viac stiahnutá a pôsobí ťažkopádne. Buď veľmi chce alebo ju niečo trápi. Myslím si, že za tým nie je kondícia ani lyžiarske umenie. Nevidím však do vnútra tímu, atmosféry a problémov, ktoré majú.

V rozhovore sa dozviete:

- Vyhrá Vlhová do konca sezóny nejaké preteky? 
- Čo predpovedá slovenskej lyžiarke? 
- Kto stojí za Magoniho odchodom z rakúskeho tímu? 
- Prečo sa Shiffrinová rozlúčila s trénerom? 
- Koho bude trénovať Mike Day? 

Slovenka v druhej polovici januára ochorela a odvtedy jej chýba energia. V posledných bránach strácala silu a nedokázala atakovať pódiové priečky. 

Petra má vybudovaný určitý dynamický stereotyp. Telo má svalovú pamäť, ktorá je závislá na centrálnej nervovej sústave. Ak stratila na hmotnosti, tak to ovplyvňuje aj dynamiku pohybu. 

Ak sústava nie je v rovnováhe, má to vplyv na koordináciu i reakciu. To sa stalo aj Mikaele, keď jej zomrel otec. Nebola v mentálnej rovnováhe a to ovplyvňovalo jej lyžovanie. 

Slovenka bojuje ako lev, ale nemá dobré časovanie a plynulý pohyb. Nie je to ako v minulosti. Stále patrí k najlepším, ale nestačí na výkon Shiffrinovej. Je vidieť rozdiel v rozsahoch pohybu a ľahkosti. 

Petra Vlhová sa teší po triumfe vo Flachau 2023.
Petra Vlhová sa teší po triumfe vo Flachau 2023. (Autor: TASR)

Slovenskí fanúšikovia si zvykli, že Petra bola stále vpredu. Na začiatku sezóny boli očakávania lyžiarskej verejnosti obrovské, ale Slovenka nedokázala vyhrať. Možno aj toto ju trápi, že nemôže uspokojiť svoj fanklub a robiť im radosť ako predtým.

Stále je však výborná. Nelámal by som nad ňou palicu, pretože sa vie zaprieť. Chce si udržať pozíciu špičkovej pretekárky. 

Myslíte si, že Vlhová získa do konca sezóny ešte nejaké víťazstvo? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nad Vlhovou by som nelámal palicu. Vie sa zaprieť, tvrdí lyžiarsky expert