Návrat Ledeckej, obhajoba Goggiovej, zlepšenie Shiffrinovej. Štartujú rýchlostné disciplíny

Sofia Goggiová obhajuje malý glóbus za zjazd.
Sofia Goggiová obhajuje malý glóbus za zjazd. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|7. dec 2023 o 07:00

Na štart v St. Moritzi by sa mala postaviť aj Rebeka Jančová.

BRATISLAVA. Pôjde o celkovo prvé preteky rýchlostných disciplín v prebiehajúcej sezóne. Vo švajčiarskom stredisku St. Moritz sa cez víkend predstavia ženy. 

Začiatok ročníka zjazdárom neprial. Zrušili sa preteky pre mužov i ženy v Zermatt/Cervinii a mužom i minulotýždňový program v americkom stredisku Beaver Creek. 

Pod horou Matternorn nejazdili lyžiari ani vlani. 

„Zábery z trate boli veľmi pekné. Vetru a dažďu neporučíme. Sú to preteky na ľadovci, čo je vždy náročnejšie skrz počasie. To však museli organizátori vedieť, keď žiadali o termín.

Dúfame, že raz to vyjde a pretekárov uvidíme v plnej sile aj na tejto zjazdovke,“ komentovala pre Sportnet bývalá česká lyžiarka a expertka Klára Křížová. 

Svetový pohár v St. Moritzi 2023

Piatok, 8. december 2023:

  • Super-G: o 10:30 h

Sobota, 9. december 2023:

  • Zjazd: o 10:30 h

Nedeľa, 10. december 2023:

  • Super-G: o 10:30 h

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Náročná prehliadka

Zjazdárky mali predtým za sebou iba jediný tréning v Zermatte. Doposiaľ iné porovnanie síl v prebiehajúcej sezóne nemali. 

„Vôbec nevieme, čo čakať. Nevideli sme poriadne ani jeden meraný tréning. Musíme si asi počkať na prvé merania, aby sme mali tušenie, ako preteky môžu vyzerať,“ narážala expertka na fakt, že pod Matterhornom si pretekárky iba testovali novú zjazdovku. 

Prvé veľké porovnanie prišlo až v St. Moritzi. Prvý tréning vyhrala Christina Agerová pred Ilkou Štuhecovou.

„Trať zjazdu a super-G vôbec nie je jednoduchá na prehliadku. Na zjazdovke je veľa bránok za horizontom, do ktorých lyžiarky nabiehajú naslepo, preto je prehliadka veľmi dôležitá. Zjazd je technický. Na začiatku je dlhá rovina, ale v druhej polovici sú rôzne skoky a vlny,“ opísala Křížová. 

Sofia Goggiová obhajuje malý glóbus za zjazd.
Sofia Goggiová obhajuje malý glóbus za zjazd. (Autor: TASR/AP)

Najväčšie favoritky sa rozjazdili

Niektoré z lyžiarok sa už do kolotoča Svetového pohára zapojili. Výborné výsledky zaznamenali Soffia Goggiová a Lara Gutová-Behramiová. Naviac, Švajčiarka odštartuje sezónu rýchlostných disciplín v domácom stredisku, ktoré veľmi dobre pozná. 

„Sofia a Lara sú rozjazdené a patria k najväčším favoritkám,“ pritakala expertka. 

Talianka je na začiatku sezóny vo výbornej forme. V posledných troch pretekoch obrovského slalomu skončila v najlepšej desiatke. 

„Sofia povedala, že chce jazdiť aj preteky obrovského slalomu a zlepšiť si body v celkovom hodnotení. Je známe pravidlo, že oblúk obrovského slalomu je základ pre všetky oblúky v lyžovaní. V obrovskom slalome má na to, aby jazdila do najlepšej desiatky.

Techniku má výbornú. Zjazdovky, kde môže využiť cit pre sklz a silu, jej naozaj sedia,“ pokračovala Křížová. 

Gutová-Behramiová vyhrala úvodné dva obrovské slalomy a vedie poradie disciplíny.

Dvojica najväčších favoritiek obhajuje i malé krištáľové glóbusy za disciplíny. Talianka za zjazd a Švajčiarka za super-G. 

Najvyššie ciele na nových lyžiach

Po ročnej prestávke sa do kolotoča SP vracia olympijská šampiónka zo super-G v Pjongčangu 2018. Česká reprezentantka Ester Ledecká vlani zápasila so zranením kľúčnej kosti. 

Hlavným cieľom je útok na najvyššie priečky v hodnotení SP. Pred zranením skončila v hodnotení zjazdu na treťom mieste, pred troma rokmi bola dokonca druhá. 

„Plánujeme viac lyžiarskych pretekov. Chcela by som si v nich o kúsok polepšiť. Máme najvyššie ciele. Prestávky zaplním snowboardom,“ uviedla na predsezónnej tlačovej konferencii. 

Naviac, Češka prestúpila na novú značku lyží Kästle. Vlani však novinku poriadne neotestovala. 

So značkou lyží zažiarila v minulej sezóne aj Ilka Štuhecová. Tridsaťtriročná Slovinka reštartovala svoju kariéru a skončila druhá v hodnotení zjazdu. Dvakrát sa tešila z víťazstva a dvakrát skončila na druhom mieste. 

Tridsaťročná švajčiarska zjazdárka, Jasmine Fluryová, na nich senzačne vyhrala zlato na majstrovstvách sveta vo Francúzsku. 

„S Ilkou som vždy spolupracovala, tímy sme mali prepletené. Som rada, že sme spolu aj v Kästle tíme. Vlani som síce nepretekala, ale som rada, že Ilka bola na lyžiach tak úspešná. Je to pre mňa veľmi dôležité. Dodalo mi to dôveru, že som sa rozhodla správne,“ pokračovala. 

„Teším sa na návrat Ester Ledeckej, ktorá dlhodobo vypadla zo súťažného módu. Keď vypadne lyžiarka v rýchlostných disciplínach z rýchlosti, dlhšie trvá než si na ňu opäť zvykne. Nebude to mať jednoduché. Paradoxne, je pre ňu lepšie, že sa sezóna začína o niečo neskôr, aby bola ešte viac pripravená,“ komentovala Křížová. 

Stratégia obhajkyne 

Na štart rýchlostných pretekov sa postaví aj obhajkyňa celkového prvenstva Mikaela Shiffrinová

Američanka vlani súťažila v zjazde v piatich pretekoch, najlepšie skončila dvakrát na štvrtom mieste. Rovnaký počet pretekov odjazdila aj v super-G a pripísala si jedno víťazstvo práve v St. Moritzi. 

„Obrovský slalom a slalom naďalej ostávajú prioritami. Samozrejme, v pláne sú aj rýchlostné podujatia, ktoré dávajú zmysel v celkovom pláne sezóny. Vždy ide o rovnováhu medzi prípravou a formou v technických disciplínach a strategickým pretekaním v rýchlostných disciplínach,“ poznamenal pre Sportnet šéftréner amerického tímu Paul Kristofic. 

„V ideálnom prípade by som chcela ešte trochu zlepšiť svoj výkon v zjazde. V skutočnosti to však neznamená, že chcem vyhrať. Ide o zdokonaľovanie zručností, ktoré môžem zlepšiť. Takisto i v super-G,“ prezradila dvadsaťosemročná lyžiarka pre noviny Vail Daily. 

„Je to neskutočne nadaná lyžiarka a keď sa rozhodne, že sa bude venovať rýchlostným disciplínam a kvalitne sa na to pripraví, tak bude dobrá. Je to tradičný vývoj lyžiarov. Mladší pretekári smerujú skôr k technickým disciplínam a so ziskom skúseností inklinujú k rýchlosti. 

Shiffrinová nie je ani prvá ani posledná. Super-G aj zjazd v Svetovom pohári už vyhrala. Je to iba otázka ochoty investovať čas v príprave. Možno nebude rýchlejšia ako Goggiová, ktorá lyžuje bez pudu sebazáchovy,“ analyzoval moderátor ČT Sport Tomáš Budka. 

Zbieranie skúseností

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová program vo St. Morizi vynechá. Rovnako ako aj ďalšie rýchlostné preteky vo Val d’Isere. Predstaví sa až v nočnom slalome v Courcheveli. 

Na štart super-G by sa však mala postaviť iná Slovenka. Dvadsaťročná lyžiarka Rebeka Jančová zbiera medzi elitou cenné skúsenosti.

Premiéru v obrovskom slalome zažila minulú sezónu v Aare, kde obsadila 44. miesto. Na vedúcu ženu v prvom kole, Mikaelu Shiffrinovú, stratila štyri sekundy. 

Predtým si vyskúšala super-G v St. Antone. Umiestnila sa na 35. priečke.

Sezónu odštartovala v Söldene, ale po chybe sa prepadla až na koniec výsledkovej listiny. 

„Každé preteky Svetového pohára sú náročné. Nezvládla som to. Sölden by som mohla náročnosťou porovnať s jazdou na majstrovstvách sveta vo Francúzsku.

Zjazdovka je strmá a lyžiari musia trpezlivo vydržať nad bránou a nesmú zaváhať ani na stotinku sekundy. Ja som zaváhala,“ povedala po pretekoch. 

Jančová pred zastávkou v St. Moritzi absolvovala preteky Európskeho pohára vo švajčiarskom stredisku Zinal. V obrovskom slalome žiaľ nešťastne spadla a vypadla v druhom kole. 

„Som trochu dobitá. Uvidíme, či som si niečo nenatiahla. V St. Moritzi by som mala štartovať iba v nedeľu," prezradila pre Sportnet.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Návrat Ledeckej, obhajoba Goggiovej, zlepšenie Shiffrinovej. Štartujú rýchlostné disciplíny