Ledecká sa vracia v dobrej nálade. Pretekala som aj v aute na semaforoch, smeje sa

Ester Ledecká.
Ester Ledecká. (Autor: SITA/AP)
Nikola Baďová|20. okt 2023 o 13:00

Sezóna rýchlostných disciplína štartuje novinkou v Zermatte.

BRATISLAVA. Dlhých 611 dní bola bez lyžiarskych pretekov. „Teraz už budem jazdiť iba na snowboarde,“ začala predsezónnu tlačovú konferenciu česká reprezentantka Ester Ledecká

Novinárov touto informáciou poriadne zaskočila. S úsmevom na tvári však okamžite doplnila, že šlo o žart. „Nebojte sa, chcela som iba vidieť vašu reakciu,“ smiala sa dvadsaťosemročná olympijská šampiónka. 

Minulú sezónu totiž úplne vynechala pre zranenie kľúčnej kosti. Namiesto jednej operácie musela podstúpiť dve. Nastúpila iba v dvoch posledných pretekoch Svetového pohára v snoubordingu. 

Naposledy stála na doske na zimných olympijských hrách v Pekingu, kde obhájila zlatú medailu v paralelnom obrovskom slalome. Medzi elitu sa vrátila vo veľkom štýle. 

V slovinskom stredisku Rogla skončila tesne na druhom mieste a o tri dni neskôr sa už tešila z víťazstva v nemeckom Berchtesgadene. 

Prišla o veľa peňazí

Aj keď Ledecká takmer nesúťažila, posledný rok sa nenudila. „Každý deň som drela. Rehabilitácia, škola.... Bolo toho rovnako veľa ako v sezóne. Iba cestovania bolo menej. Avšak na rehabilitácie som chodila do Rakúska a Nemecka, takisto som bola aj v Londýne.“

Rekonvalescencia mala jedinú výhodu. Rodáčka z Prahy mohla dokončiť súkromnú vysokú školu. „Dopísala som prácu, urobila štátnice a mám titul,“ pýšila sa. 

Štátnice urobila na samé jednotky. „Som bifľoš. Súťažím úplne vo všetkom a v škole sa nervujem, aby som mala samé jednotky,“ prezradila. 

Vlani riešila aj podpis novej reprezentačnej zmluvy. Ťahanice okolo sponzorov a marketingových práv sú už minulosťou. 

„Jednania trvali takmer rok a v podmienkach zmluvy šlo o umiestnenie loga na kombinéze. Pre môj realizačný tím to bolo časovo náročné a ja som prišla o veľa peňazí. Vzťahy sa však nakoniec trochu urovnali, takže verím v dobrú spoluprácu. Som veľmi rada, že sa všetko konečne vyriešilo a môžem naďalej reprezentovať Česko,“ vysvetlila. 

Súťažila i na semafóroch

Češka chce súperky naháňať prevažne v alpských disciplínach. Hlavným cieľom je útok na najvyššie priečky v hodnotení Svetového pohára. Pred zranením skončila v hodnotení zjazdu na treťom mieste, pred troma rokmi bola dokonca druhá. 

„Plánujeme viac lyžiarskych pretekov. Chcela by som si v nich o kúsok polepšiť. Máme najvyššie ciele. Prestávky zaplním snowboardom,“ uviedla. 

Ledecká sa na sezónu nesmierne teší. „Mala som abstinenciu, už mi to naozaj chýbalo. Bola som rok mimo diania. Asi by som to nemala hovoriť, ale pretekala som aj v aute, keď som sa rozbiehala na zelenú,“ priznala s úsmevom. 

Češka absolvovala kompletnú letnú prípravu. Ako sa cítila, keď sa po dlhom čase postavila na lyže? 

„Začiatok bol trochu nesmelý, kľúčna kosť ma dosť bolela. V snoubordingových pretekoch to bolo lepšie. Keď som sa vrátila na lyže, tak som bola pomalá na štarte. Opadli mi ruky, mala som ich ako špajdličky, čo u mňa nie je zvykom. Celkom rýchlo som si však spomenula, ako sa ide rýchlo z kopca. To je stále ľavá, pravá...,“ pokračovala v dobrej nálade.  

Pred príjazdom do Prahy bola na týždennom sústredení na snowboarde v Taliansku, predtým mesiac ladila formu na lyžiach v Čile. 

„Som vďačná, že som mohla takto skvelo potrénovať. Otestovali sme veľa nových lyží, aj na doske som mala výborné podmienky. Cítim sa dobre. Robím všetko ako predtým. Do prípravy som zapojila zhyby, kliky a podobné cviky, aby som navrátila bicepsy,“ opísala v dobrej nálade.

Štuhecová jej dodala dôveru

Olympijská šampiónka prestúpila na novú značku lyží Kästle. Vlani však novinku poriadne neotestovala. 

„Mali sme niekoľko modelov. Nakoniec sa ukázalo, že mi najlepšie sedia tie, na ktorých spolupracoval môj servisný technik Tschunti. Je vidieť, ako veľmi sme si súdení. Čo sa týka snowboardu, tak ostávam na značke F2. Akurát som nemala šancu otestovať najnovšie dosky, sezóna bola dosť krátka.“

Rakúsky odborník Guntram Mathis prezývaný Tschunti pracoval v minulosti pre Bodeho Millera alebo Alexisa Pinturaulta. 

So značkou Kästle zažiarila v minulej sezóne aj Ilka Štuhecová. Tridsaťdvaročná Slovinka reštartovala svoju kariéru a skončila druhá v hodnotení zjazdu. Dvakrát sa tešila z víťazstva a dvakrát skončila na druhom mieste. 

Tridsaťročná švajčiarska zjazdárka, Jasmine Fluryová, na nich senzačne vyhrala zlato na majstrovstvách sveta vo Francúzsku. 

„S Ilkou som vždy spolupracovala, tímy sme mali prepletené. Som rada, že sme spolu aj v Kästle tíme. Vlani som síce nepretekala, ale som rada, že Ilka bola na lyžiach tak úspešná. Je to pre mňa veľmi dôležité. Dodalo mi to dôveru, že som sa rozhodla správne. Tschunti občas šiel minulú sezónu za Ilkou a Jasmine a sledoval, ako lyže fungujú počas pretekov.“

Nervozita v úvode

Česká reprezentantka zasiahne do lyžiarskej sezóny v druhej polovici novembra v stredisku Zermatt-Cervinia (18. a 19. 11.). Nová zjazdovka má štart na švajčiarskej strane kopca a cieľ v Taliansku. 

Štart Ledeckej v pretekoch SP do konca roka 2023

18. novembra

lyže

Zermatt-Cervinia

zjazd

19. novembra

lyže

Zermatt-Cervinia

zjazd

8. decembra

lyže

St. Moritz

super-G

9. decembra

lyže

St. Moritz

zjazd

10. decembra

lyže

St. Moritz

super-G

16. decembra

lyže

Val d'Isere

zjazd

17. december 

lyže

Val d'Isere

super-G

23. decembra

snoubording

Davos

paralelný slalom

Pôvodne mali lyžiari otestovať stredisko už vlani, ale pre snehové podmienky sa preteky zrušili. 

„Pôjdeme tam prvýkrát, bude to pre všetkých zaujímavé. Vždy som pred prvými pretekmi nervóznejšia. Je to zvláštny pocit. Neviem, ako na tom budem v porovnaní s ostatnými dievčatami,“ priznala. 

Lyžiarku mrzia zrušené rýchlostné preteky v Lake Louise. „Na druhú stranu je fajn, že sa nemusíme trmácať tak ďaleko a absolvovať časové posuny. Som celkom rada, že môžeme ostať v Európe.“ 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ledecká sa vracia v dobrej nálade. Pretekala som aj v aute na semaforoch, smeje sa