Začala sa olympiáda v Soči. Chára niesol slovenskú vlajku

Slováci nastúpili na štadión s vlajkonosičom Zdenom Chárom. ZOH v Soči sa začínajú.
Slováci nastúpili na štadión s vlajkonosičom Zdenom Chárom. ZOH v Soči sa začínajú. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|7. feb 2014 o 16:00

Otvorenie hier bolo oslavou ruskej klasiky. Oheň zapálili Vladislav Treťjak a Irina Rodninová.

  • Na Olympijskom štadióne Fišt sa v symbolicky o 20.14 miestneho času začalo slávnostné otvorenie 22. zimných olympijských hier.
  • Organizátori pripravili poctu veľkým ruským spisovateľom a priviedli i triumf „nového Ruska“.
  • Na jeden z posledných úsekov olympijskej štafety sa dostala aj gymnastka Alina Kabajevová, údajná milenka ruského prezidenta. Oheň však zapálili Vladislav Treťjak a Irina Rodninová.

((galeria3))

SOČI. Prvý ples Nataši Rostovovej s Andrejom Bolkonským z románu Vojna a mier, Pluk Petra Veľkého, veľkolepý ohňostroj a slávny ruský skladatelia sprevádzali otvárací ceremoniál zimných olympijských hier.

Rusi sa nevyhli komickým situáciám, ktoré sa prejavili najmä pri modernej časti a prespievaných svetových hitoch do ruštiny.

Kosák a kladivo

Ukázali však, že svoju históriu vedia podať zaujímavou cestou. Farební herci, akrobati, či veľkolepé kulisy zabávali štyridsaťtisíc divákov v uzatvorenej Fišt aréne.

Za prítomnosti Vladimira Putina sa nebáli ukázať aj rozmerné symboly komunizmu kosák a kladivo.

Fanúšikovia, športovci a diváci najviac ocenili výborný nápad so svetielkujúcimi medailami. Ten dostali na krk všetci ľudia na štadióne a počas trojhodinovej šou hýrili rôznymi farbami.

Slovensko si pripísalo aj rekord, keď malo najvyššieho vlajkonosiča. Z vyše dvojmetrovej výšky všetkým mával Zdeno Chára.

Treťjak a Rodninová

Olympijskú vlajku nieslo viacero ruských osobností na čele s legendárnym hokejovým obrancom Viačeslavom Fetisom, známym režisérom Nikitom Michalkovom, či prvou kozmonautkou Valentinou Tereškovovou.

S pochodňou dobehli do arény Maria Šarapovová, Alexander Karelin, Jelena Isinbajejová a Alina Kabajevová. Najväčšej pocty sa však dočkalo dvojici – Vladislav Treťjak a Irina Rodninová. Spoločne vybehli z hlavného štadióna. Spoločne zažali menšiu čašu a plameň po hrebeni piliera vybehol až hore.

Ceremoniál zakončil obrovský ohňostroj, ktorý pozostával z vyše 3500 rakiet.

neotvoreny-kruh.gif

Ceremoniál sa nezaobišiel bez drobnej chyby - v jeho úvode sa jedna z vločiek nezmenila na olympijský kruh.
Vločka predstavovala americký kontinent.

Online prenos

zajko_25.jpgmacko_25.jpgleopard_25.jpg 20:00 Prenos slávnostného otvorenia zimnej olympiády v Soči sa skončil. Prvé medaily sa budú rozdávať zajtra v premiérovej súťaži snoubordovej disciplíny slopestyle. Ráno začína od 9:45 nášho času.

V rámci slovenských športovcov zasiahnu ako prví do diania biatlonisti v mužskom šprinte na 10 km. Organizátori v Soči pripravili celkovo 1300 kusov medailí pre 98 športových disciplín.

macko_25.jpg 19:40 Na stožiar vedľa ruskej vlajky vystúpila olympijská vlajka. Olympijský sľub zložili športovci, rozhodcovia i tréneri.

Na ploche štadióna je už aj Mária Šarapovová v ruke s olympijským ohňom. Štafetu od nej prebrala skokanka o žrdi Jelena Isinbájevová.

Oheň napokon spoločne zapálili slávny hokejista Vladislav Treťjak a krasokorčuliarka Irina Rodninová. Nad štadiónom po zapálení olympijského ohňa nasledoval obrovský ohňostroj. Olympiáda tak už naozaj môže začať.

ohen1_sita_600.jpg

Rodninová, Treťjak, Šarapovová a Isinbájevová.

FOTO: SITA/AP

leopard_25.jpg 19:23 So svojim prejavom vystúpil šéf MOV Thomas Bach a vyzval politikov, aby svoje odkazy neposielali cez športovcov. Slovo potom odovzdal Vladimírovi Putinovi, ktorý zimnú olympiádu oficiálne otvoril.

"Týmto považujem XXII. zimné olympijské hry za otvorené," povedal Putin.

"Chcel by som odkazáť svetovým politikom: ďakujem za vašu podporu športovcom, ktorí sú najlepšími reprezentantmi vašich krajín," povedal Bach.

"Vitajte na XXII. ZOH v Soči, drahí priatelia. Naše mesto je jedinečné, tak ako je jedinečné celé naše Rusko. Naše Hry budú horúce, nie preto, že tu rastú palmy, ale že máme žiaru v našich srdciach. Naše Hry budú studené, s novými športami. A naše Hry budú aj Vaše," povedal v prejave prezident organizačného výboru ZOH v Soči Dmitrij Černyšenko, ktorý zožal od prítomných obrovský aplauz.

putin_sita_600.jpg

Ruský prezident Vladimír Putin počas otváracieho ceremoniálu. Vedľa neho pretekárka na boboch Irina Skvorcovová.

FOTO: SITA/AP

zajko_25.jpg 19:21 Ruská webová polícia zablokovala osobnú internetovú stránku kanadského bobistu Justina Krippsa.

Stručný oznam v ruskom jazyku hlási, že prístup je zamietnutý hneď z niekoľkých dôvodov. Medzi nimi sa uvádzajú súdny príkaz či umiestnenie stránky na čiernej listine zakázaných webov.

Blokácia je platná iba v Rusku, Krippsoví fanúšikovia z ostatných krajín sveta si jeho webovú prezentáciu pozrieť môžu, informovala agentúra AP.

"Vyzerá to tak, že moja stránka je predmetom ruskej cenzúry," komentoval situáciu Kripps na Twitteri.

Ruskí predstavitelia zatiaľ nekomentovali, čo ich k blokácii osobnej stránky kanadského bobistu viedlo.

FOTO: TASR/AP


macko_25.jpg 18:46 Na ploche olympijského štadióna predstavujú organizátori veľké momenty ruskej histórie. Baletní umelci predstavujú dobu Petra Veľkého spoločne s jeho plukom, rovnako aj scénu bálu Nataši Rostovovej a Piera Bezuchova z románu Vojna a mier spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého.

Slávnosť pokračovala príbehom niekoľkostoročnej cesty Ruska ako cárskej veľmoci, cez obdobie komunizmu až po súčasnosť.

Autorom scenára i kreatívnym riaditeľom slávnostného otvorenia bol Konstantin Ernst, generálny riaditeľ ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Pri tvorbe mu pomáhal aj Andrej Boltenko, umeleckú stránku mal na starosti Georgij Cypin, svetelnú Al Gurdon. V programe vystúpi 3000 mladých umelcov, 2694 dobrovoľníkov.

Na príprave programu sa podieľalo dovedna sedemnásť národností, sníma ho 140 kamier. Hlavnú hrdinku ceremoniálu - Ľubov - hrá jedenásťročná Liza Temnikovová z Krasnodaru.

Umelecká časť ceremoniálu. (AP Photo/David J. Phillip)


leopard_25.jpg 18:22 Na štadión prišlo už aj 236 ruských športovcov, hrajú im k tomu Tatu pieseň Nas nedagoňat. Tlieska im aj prezident Vladimír Putin a na obrazovkách je opäť niekoľkokrát.

"V minulosti som ani nesníval o tom, že niekedy budem vlajkonosičom svojej krajiny a dokonca priamo v Rusku," povedal vlajkonosič domácej výpravy Alexander Zubkov.

Po nástupe športovcov pokračuje program predstavením maskotov. Marcel Merčiak, komentátor RTVS, spomína na otvárací ceremoniál letnej olympiády v Moskve, keď vtedy medvedíkovi Míšovi vypadla počas záverečného ceremoniálu aj slzička. Cena vstupenky na ceremoniál sa podľa neho pohybovala na úrovni 1200 eur.

zajko_25.jpg18:06 Na štadión Fišt prichádzajú aj Slováci vedení vlajkonosičom Zdenom Chárom. Na piatej zimnej olympiáde štartuje Martin Bajčičák.

"Je pre mňa obrovská česť, že som sa ako jediný hráč z NHL dostal na otvárací ceremoniál. Nečakal som, že to niekedy zažijem osobne. Bolo by krásne, ak by niečo podobné absolvovali všetci hráči zo zámoria. Je to krásny zážitok na celý život," povedal Chára.

Slovenská výprava vyšla na štadión ako 64. z celkového počtu 88 účastníckych krajín o 21.06 miestneho času. Plochou sa prešlo celkove 69 členov výpravy spod Tatier.

Po Slovákoch prvýkrát na ruskú pôdu počas olympiády vstúpili Američania.

V hľadisku Olympijského štadióna Fišt nechýbajú významné osobnosti politického života, podľa informácií organizátorov sa v Soči zišlo približne 40 prezidentov z celého sveta. Prostredníctvom televíznej obrazovky sledovali ceremoniál približne tri miliardy ľudí, priamo v dejisku olympiády sa ceremoniálu prizerá 40.000 divákov.

leopard_25.jpg 18:00 Premiéru na zimných olympijských hrách má Malta, dvoch športovcov poslalo Maroko. Na plochu prišli už aj holandskí športovci. Premiéru na zimnej olympiáde absolvuje aj jediná športovkyňa z Paraguaja.

Naopak na každej zimnej olympiáde malo športovcov Poľsko. "Veľmi som sa tešil na svoju piatu olympiádu a aj na príchod na olympijský štadión s vlajkou," povedal poľský vlajkonosič Dawid Kupczyk.

Olympiádou žije Rusko aj mimo Soči. Minimálne 15 protestujúcich proti ZOH zatkla v piatok v Moskve ruská polícia.

Demonštranti v centre mesta v blízkosti Červeného námestia rozprestreli transparent s nápisom "Žiadne olympijské hry v krajine, kde vládne politická represia." Informáciu priniesol opozičný portál kasparov.ru.

Dvoch aktivistov zatkla polícia aj v metre za to, že roztiahli metrový banner s nápisom "Zlodejské hry." Opozícia obviňuje Kremeľ z toho, že dávala zákazky v Soči blízkym firmám s cieľom obohatiť sa.

K celosvetovému hnutiu sa pridala aj firma Google a podporila práva sexuálnych menším v deň otvorenia zimnej olympiády v ruskom Soči.

Google dal do svojho loga šesť olympijských športov a každé je na inom farebnom pozadí. Logo tak pripomína dúhu, ktorá je symbolom podpory práv LGBT ľudí. Viac si prečítajte tu.

macko_25.jpg 18:00 Ruské problémy s túlavými psami pokračujú. Tento pes sa prišiel aj na otvárací ceremioál, zahnal ho jeden z dobrovoľníkov.

zajko_25.jpg 17:52 Príchod slovenského vlajkonosiča a kapitána hokejovej reprezentácie Zdena Cháru do olympijského Soči vzbudil veľkú pozornosť.

Na sociálnych sieťach na internete sa stala už hitom Chárova fotografia s kanadskou krasokorčuliarkou Kirsten Moorovou-Towersovou, ktorá meria 149 cm. Partnerka Dylana Moscovitcha v športovej dvojici je od 205 cm vysokého Slováka oveľa nižšia a postavou mu nesiahala ani po prsia. Rozhovor so Zdenom Chárom si prečítajte tu.

chara.jpg

macko_25.jpg 17:33 Na plochu štadióna Fišt už prichádzajú prví športovci, začalo tradične Grécko. Nasledujú krajiny začínajúce na A a postupne podľa abecedy prídu športovci všetkých zúčastnených krajín. Pri nástupe Bieloruska kamera ukázala aj prezidenta Lukašenka.

Panenské ostrovy vyslali na olympiádu len jedinú športovkyňu Jasmine Campbellovú. Až päť športovcov vrátane jednej lyžiarky poslal do Soči Irán. Päť športovcov rovnako vyslalo aj Írsko.

leopard_25.jpg 17:27 Mužský zbor spieva ruskú štátnu hymnu. Na plocha sa objavil aj prezident Vladimír Putin a prezident MOV Thomas Bach. Na ploche sa pohybujú herci v svietiacih vestách, vytvorili ruskú vlajku.

Video teraz približuje 123 dní trvajúcu cestu olympijskeho ohňa, včera sa k bežcom pridala aj Slovenka Danka Barteková.

zajko_25.jpg 17:23 Zimné hry v Soči vyprodukujú viac vysielacích hodín televíznych prenosov ako v roku 2008 na OH v Pekingu. V piatok to povedal prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Na ZOH je pritom oveľa menej športov ako na letných hrách.

"Slnko svieti na Soči, slnko svieti na atlétov," povedal Bach pred otváracím ceremoniálom v Soči. "Hry vyprodukujú prenosy do viac ako 200 krajín na svete s celkovým počtom 75.000 vysielacích hodín," dodal prvý muž MOV. Z Pekingu 2008 odvysielali 72.000 hodín.

macko_25.jpg 17:14 Olympijský štadión Fišt je pripravený a vypredaný. Celá slávnosť sa v Soči začína predstavením azbuky. Organizátori si pripravili pre každé písmenko niečo z ruskej histórie. Miesto dostal Sputnik, ruský balet i čiapka ušanka.

Prostredníctvom zvukov divákom predstavia celé Rusko a jeho najrôznejšie oblasti od Sibíri až po Soči pri Čiernom mori. Počas prvej časti sa pritrafil aj prvý menší problém. Jedna z veľkých snehových vločiek, ktoré sa mali zmeniť na olympijské kruhy sa neotvorila a tak sa objavili len nekompletné olympijské kruhy. Chýbal posledný z nich symbolizujúci americký kontinent.

leopard_25.jpg17:05 Na otvárací ceremoniál zimných olympijských hier v Soči sa prišli pozrieť aj hollywoodske hviezdy Angelina Jolie a Brad Pitt. Prominentný herecký pár strávil v kúpeľnom meste pri Čiernom mori viac dní počas dovolenky.

Päťdesiatročný Pitt sa do Ruska vrátil po necelom roku, minulý jún v Moskve otváral 35. Medzinárodný moskovský filmový festival. Jeho o 12 rokov mladšia manželka Angelina Jolie si v roku 2010 zahrala vo filme Salto agentku tajnej služby, ktorá sa narodila v Sovietskom zväze.

zajko_25.jpg 16:57 Štadión Fišt a Soči pár minút pred začiatkom otvorenia olympiády.

fish_soci_tasr_600.jpg

FOTO: TASR/AP

macko_25.jpg 16:54 Slovenská tenistka Daniela Hantuchová pochádza spod Vysokých Tatier a netají svoj pozitívny vzťah k zimným športom.

"Narodila som sa v horách a u nás býva snehu neúrekom! Samozrejme, že milujem lyžovanie. Začala som s ním už ako trojročná, takže je to jediný šport, ktorému sa venujem dlhšie ako tenisu," povedala 30-ročná popradská rodáčka pre internetovú stránku Tenisovej asociácie žien.

"Okrem lyžovania určite budem počas ZOH sledovať najmä hokej. Na Slovensku je odvetvím číslo jeden a všetci budeme našich chlapcom v Soči držať palce," predznamenala niekdajšia päťka svetového rebríčka.

Hantuchová na výzvu, aby pred zimnými olympijskými hrami prezradila svojho obľúbeného športovca, odvetila: "Rada pozerám výkony Svindala!"

leopard_25.jpg 16:45 Takto pár minút pred začiatkom ceremoniálu vyzerá Fišt Aréna.

zajko_25.jpg 16:40 Otvorenie o pár minút začne. do Fišt Arény prišli prví dívací už pred desiatkami minút.

otvorenie_tasr_600.jpg

FOTO: TASR/AP

macko_25.jpg 16:32 Olympiáda v Soči má samozrejme aj hymnu. Pozrite si pieseň, ktorá by mala hry charakterizovať.

leopard_25.jpg 16:11 Medzinárodný olympijský výbor (MOV) má finančnú rezervu 932 miliónov dolárov. Prezradil to prezident Thomas Bach po 126. Valnom zhromaždení MOV a prvom pod vedením Nemca.

Jedným z dôležitých bodov rokovania bola téma výdavkov kandidátov na usporiadanie olympijských hier, ktoré bude MOV regulovať. Viceprezident MOV John Coates v stredu povedal, že kandidatúra by nemala vyjsť na viac ako 70 miliónov dolárov.

"Musíme nájsť spôsob ako zredukovať výdavky uchádzačov o olympijské hry," zdôraznil.

Na športoviskách už trénujú aj Slováci

((fotogaleria2))

macko_25.jpg 16:00 Do Soči dnes prišiel aj slovenský hokejista Zdeno Chára. "Je to obrovská strata, keď máte zraneného jedného z najlepších útočníkov Slovenska a takisto najtalentovanejšieho," povedal na adresu zamietnutej účasti na olympiáde Mariána Gáboríka. Celý rozhovor si prečítajte tu.

Problém so zraneniami hokejistov nemá len Slovensko. Nedoliečeného Henrika Sedina nahradí vo výbere hokejového Švédska na zimných olympijských hrách v Soči iný center Marcus Johansson z Washingtonu.

zajko_25.jpg15:55 Do Soči príde súťažiť približne 2900 športovcov o 98 sád medailí v 15 športoch. Náklady na prípravu olympiády v Soči odhadujú na 51 miliárd dolárov.

Len 50 kilometrov dlhej cesty z plážového mestečka Adler do hôr Krasnaja Poľana stála 8,7 miliardy dolárov, čo je viac ako náklady na predchádzajúce zimné hry v kanadskom Vancouvri v roku 2010 (okolo 7 miliárd dolárov). Viac si prečítajte tu.

Pozrite si ako vyzeralo Soči tesne pred olympiádou

((fotogaleria))

leopard_25.jpg15:50 Hoci prípravy sa nevyhli sklzom a problémom, otvorenie bude veľkolepé. Ako inak, všetky detaily sú prísne tajné.

Otvárací ceremoniál bude trvať približne tri hodiny a bude mať bližšie k umeleckému stvárneniu z Pekingu ako pestrému príbehu rozvoja britského impéria z otvorenia v Londýne.

Aj Rusi však skôr stavia na veľké postavy histórie. Viac si prečítajte tu.

maskot_tasr_600.jpg

FOTO: TASR

macko_25.jpg 15:45 Olympiáda v Soči bude mať troch maskotov. Ľadového medveďa, snežného leoparda a zajka. Pozrite rozprávky ktorými sa Rusi rozhodli ich predstaviť.

Snežný leopard

Ľadový medveď

Zajko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Začala sa olympiáda v Soči. Chára niesol slovenskú vlajku