Z NHL veľa Slovákov na MS asi nepríde

Andrej Meszároš neprežíva v dres Tampy Bay dobrú sezónu. Na olympiáde, ale hral v prvej obrane so Zdenom Chárom spoľahlivo a svoje skúsenosti by mohol využiť aj majstrovstvách sveta.
Andrej Meszároš neprežíva v dres Tampy Bay dobrú sezónu. Na olympiáde, ale hral v prvej obrane so Zdenom Chárom spoľahlivo a svoje skúsenosti by mohol využiť aj majstrovstvách sveta. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|30. mar 2010 o 20:45

Na majstrovstvách sveta sa môžu objaviť aj hráči z klubov NHL, ktoré vypadnú v prvom kole play off.

BRATISLAVA. Po úspešnej olympiáde čakajú slovenských hokejistov majstrovstvá sveta v Nemecku, na ktorých ich už povedie nový tréner Glen Hanlon.

Generálny manažér reprezentácie Peter Bondra avizoval, že oslovili viacero hráčov pôsobiacich v Európe a za morom. „Do širšej nominácie sme s Petrom vybrali 35 mien, z ktorých by mala podstatná časť tvoriť tím pre MS," uviedol bývalý tréner Ján Filc.

Práve účasť hokejistov zo zámoria môže podstatnou mierou rozhodnúť o úspechu Slovenska v Nemecku.

Tohtoročný šampionát sa začína až 7. mája, tréneri tak budú môcť počítať aj s hráčmi z klubov NHL, ktorí vypadnú v prvom kole play off. Vyraďovacia časť sa začína v profilige 14. apríla.

Voľní Višňovský a Meszároš

Najmenšiu šancu na predĺženie sezóny v NHL majú obrancovia Andrej Meszároš z Tampy a Ľubomír Višňovský z Anaheimu. „Ešte som sa nerozhodol, ale je pravdepodobné, že v reprezentácii skončím," povedal po olympiáde Višňovský.

Meszárošovi sa v tomto roku nedarí a je otázne, či bude chcieť byť lídrom našej obrany. V drese Tampy dostal šancu aj ďalší slovenský bek Vladimír Mihálik.

gaborik_ms_sita.jpg

Pod pásmom postupu do play off je aj New York Rangers so slovenskou hviezdou Mariánom Gáboríkom. Jazdci síce strácajú na ôsmy Boston štyri body, majú však v závere sezóny dosť ťažké vylosovanie.

Gáborík podáva počas celého ročníka výborné výkony, ale nevyhli sa mu zranenia. Ešte pred olympiádou utrpel nepríjemnú reznú ranu nad kolenom. Po hrách sa zas sťažoval na slabiny.

V Nemecku sa určite nepredstaví obranca Atlanty Boris Valábik, ktorému operovali členok a sezóna sa pre neho skončila.

Na hrane postupu do play off sú Boston s dvojicou Zdeno Chára, Miroslav Šatan, Colorado s Petrom Budajom a Marekom Svatošom, Montreal s Jaroslavom Halákom a Los Angeles s Michalom Handzušom.

halak_jaro_sita.jpg

Účasť Cháru je v teoretickej rovine, lebo avizoval, že si chce doliečiť malíček, v ktorom má potrhané šľachy.

Výrazné posily otázne

Brankár Budaj neprežíva dobrý ročník, v profilige odchytal len trinásť zápasov. Svatoša zas tréner vynechal viackrát zo zostavy pre slabú formu. Dvadsaťsedemročný košický rodák na MS ešte nehral a Budaj odchytal iba jeden zápas v Kanade pred dvoma rokmi.

Handzuš sa pozitívnym vzťahom k reprezentácii nikdy netajil. Banskobystričan však bol prekvapený zo zmeny trénera reprezentácie, čo môže taktiež rozhodnúť o jeho prípadnom štarte. „Zmena trénera je podľa mňa zbytočná a unáhlená," povedal pred časom Handzuš.

handzus.jpg

Celkovo to vyzerá tak, že tréner Hanlon sa na výrazné posily z NHL veľmi spoliehať nemôže.

Do úvahy prichádzajú aj hráči z nižších amerických súťaží, ktorých kluby však taktiež čaká play off a môžu ich povolať aj do prvého tímu. Plus je menej pravdepodobné, že hráči bez väčších skúseností sa prepracujú do zostavy.

Na posledných MS sa predstavil len útočník Manitoby (farma Minnesoty) Peter Ölvecký, bývalý center Skalice Juraj Mikúš (Manchester, farma Los Angeles) a medzi náhradníkmi bol aj mladík Tomáš Tatar z Grand Rapids (farma Detroitu). Do úvahy môžu pripadať aj Tatarovi spoluhráči z juniorskej reprezentácie Richard Pánik a Jaroslav Janus (obaja Norfolk, farma Tampy Bay).

Šance Slovákov v NHL (podľa SME)

Nepostúpia do play off:

Meszároš (Tampa Bay, Višňovský (Anaheim)

Na hrane postupu do play off:

Gáborík (Rangers), Svatoš, Budaj (Colorado), Halák (Montreal), Chára, Šatan (Boston), Handzuš (Los Angeles)

Favoriti play off:

Hossa, Kopecký (Chicago), Demitra (Vancouver), Jurčina (Washington), Sekera (Buffalo)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Z NHL veľa Slovákov na MS asi nepríde