Výročie okorenili florbalisti titulom

Majstri Slovenska. Premiérovo sa tešili hráči FbO Florko.
Majstri Slovenska. Premiérovo sa tešili hráči FbO Florko. (Autor: archív klubu)
Sportnet|11. apr 2014 o 00:00

Hráči tímu Florko Košice si pred sezónou povedali, že by nebolo na škodu vyhrať prvý titul v klubovej histórii.

Hráči tímu Florko Košice si v septembri minulého roku, pred prvým stretnutím florbalovej Salming extraligy, povedali, že by nebolo na škodu vyhrať prvý titul v klubovej histórii. Po ôsmich mesiacoch a desiatkach náročných duelov sa ich plány naplnili.

KOŠICE. Po domácich finálových víťazstvách 8:3 a 7:5 potom v Žiline najskôr prehrali 6:7 po predĺžení, ale následne triumfovali 10:6. Zdvihli tak nad hlavu trofej a stali sa majstrami Slovenska.

Gólman veľkou oporou

Do súťažného ročníka vstúpili Košičania veľkolepo. Od začiatku až do konca bojovali o titul. Nič iné si nepripúšťali. Chceli zdolať tú najväčšiu métu.

Rady Florka opustil pred sezónou dlhoročný tréner Blaško (teraz zastáva funkciu prezidenta klubu), ktorého nahradil jeho syn – hrajúci lodivod Lukáš.

Do tímu to vnieslo nový impulz. Hráčska základňa ostala nezmenená, iba sa do áčka prebojovali niektorí dorastenci.

V celom mužstve vládli tímový duch a dlhodobé priateľstvá. Skúsenosti, zozbierané v predchádzajúcich ročníkoch, hráči Florka postupne zúročovali.

„Každý zápas bol pre nás iný, ale náročnejšie duely sme odohrali so slabšími súpermi,“ hovorí Štefan Tomčo, manažér a kapitán FbO Florko Košice.

„Nevedeli sme na nich zvoliť správnu taktiku. Lukáš Blaško, náš hrajúci tréner, bol počas celého ročníka ťahúňom mužstva. Občas bolo nevýhodou, keď pôsobil v poli a nie na lavičke. Nechať ho však iba v trénerskej pozícii by bola hlúposť. Blaško hral vo výbornej forme. K oporám patrili Marián Zemen, Jakub Konečný, Martin Petroci, no najmä brankár Filip Konečný. Bez nášho gólmana by sme titul nikdy nevyhrali. Má na ňom obrovskú zásluhu. Túto sezónu odchytal skvelo, nad brankármi z ostatných tímov vyčnieval.“

Vďaka aj fanúšikom

Desaťročné pôsobenie na florbalovom poli oslávili Košičania najlepším možným spôsobom. V klubovej vitríne pribudla Florku majstrovská trofej. Je to vôbec prvý titul po desiatich rokoch na východe Slovenska.

„Najväčšou výhodou v zápasoch play-off pre nás bolo domáce prostredie,“ hovorí Štefan Tomčo.

„Vyhrali sme základnú časť, preto sme vždy začínali na vlastnej palubovke. Po finále nám všetkým odľahlo. Splnili sme, čo sme si zaumienili. Za naším úspechom stojí desaťročná tvrdá práca. Dopredu nás hnali i naši fanúšikovia, obrovské uznanie si zaslúžia naše rodiny, ktoré nás počas celého ročníka podporovali. Im všetkým patrí jedno veľké ďakujem.“

K jubilejnému výročiu chystá Florko pre svojich priaznivcov a rodiny oslavu. Momentálne si jeho hráči užívajú zaslúžený posezónny oddych.

Po mesiaci sa tím opäť stretne pri hltaní tréningových dávok a mužstvo sa bude pripravovať na medzinárodný turnaj Euro Floorball Cup v Rusku.

Z majstrovskej šatne

Pavol Vrábeľ, vedúci mužstva: „Chcem sa poďakovať chlapcom za celú sezónu. Išli ako správne namazaný stroj. To, čo sme si dali za cieľ na začiatku sezóny, sme do bodky splnili. Je to historicky prvý titul nielen pre Florko, ale aj pre východ, keďže počas fungovania extraligy ho získali len kluby z Bratislavy a Trenčína. Ďalej by som sa chcel touto cestou poďakovať nášmu manažérovi a zároveň kapitánovi Števovi Tomčovi za jeho nezištný prínos pre klub. Zvlášť aj všetkým fanúšikom, ktorí nás po celú sezónu hnali za vytúženým titulom. Boli pre nás naozaj ďalším hráčom na palubovke.“

Lukáš Blaško, hrajúci tréner: „Za sezónu sme prehrali len štyri zápasy a právom máme titul.“

Marián Zemen, hráč: „V prvom rade by som sa chcel poďakovať našim skvelým fanúšikom, že merali s nami cestu do Žiliny a vytvorili nám priam domáce prostredie. Zaslúžene sme vyhrali titul. Ďakujem celému vedeniu nášho klubu a spoluhráčom za úžasnú sezónu. Oslavy sa môžu začať.“

pv





Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Výročie okorenili florbalisti titulom