Výluka v NHL sa nekončí, hráči návrh majiteľov neprijali

Na rokovaniach hráčov zastupoval aj Crosby.
Na rokovaniach hráčov zastupoval aj Crosby. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|18. okt 2012 o 22:48

Komisár NHL Gary Bettman označil štvrtkové rokovania medzi hráčskou asociáciou a vedením ligy za krok späť.

BRATISLAVA. Vedenie NHL sa s hráčskou asociáciou nedohodlo na novej kolektívnej zmluve. Rokovania sa veľmi nepohli, keďže NHLPA nesúhlasí s návrhom majiteľov, ktorí by rozdelil zisk na polovicu. Hráčom sa nepáči ako by zmluva vyznela do ďalších rokoch.

"Bolo to rýchle, za hodinu sme sa na ničom nedohodli," povedal po stretnutí v Toronte komisár NHL Gary Bettman. Komisár označil stretnutie za krok späť. "Som totálne sklamaný," pokračoval komisár, ktorý dodal, že nový termín rokovaní nestanovili.

Nepomohlo nakoniec ani to, že na stretnutí bolo viacero hokejistov na čele so Sidneym Crosbym.

Zástupcovia NHLPA si utorkov návrh vedenia preštudovali.Podľa ich stanoviska nie je férový, keďže po celkovom prepočítaní by hokejisti prišli o 12,3 % z platov.

Postoj vedenia ich sklamal

"Ponúkli sme ústupky, aby sa znížil podiel hráčov na hokejových príjmoch ligy. Chceme však chrániť aj ďalšie záujmy, nevidíme dôvod, aby hráči dostávali menšie čiastky. Pri našich návrhoch sme rešpektovali delenie podielov pomerom 50:50. Pri prvej ponuke by sme ju dosiahli v treťom roku platnosti kolektívnej zmluvy, pri druhom v piatom a pri treťom hneď, ale za podmienky, že by sa majitelia zaručili vyplatiť do posledného centa všetky v súčasnosti platné zmluvy," povedal výkonný riaditeľ NHLPA Donald Fehr.

Hokejistom sa nepáčili aj niektoré ďalšie body návrhu NHL, ktoré sa dotýkali ich práv a povinností. "Dnešný deň mal byť dobrý, ale nestalo sa tak," priznal Donald Fehr. Hráči po štvrtkovom kole rokovaní nevidia 2. november ako reálnu možnosť na začiatok súťaže.

Postoj vedenia ligy ich sklamal. "Prišli sme s troma návrhmi a mysleli sme si, že je šanca niečo urobiť. Po 10 minútach ich zmietli zo stola. Nezobrali si ani deň na rozmyslenie a preskúmanie čísel. Prakticky okamžite to zamietli. Akoby neboli skupinou, ktorá by mala rokovať," uviedol Crosby.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Výluka v NHL sa nekončí, hráči návrh majiteľov neprijali