Vybieliť terč nestačí, biatlonista musí strieľať aj rýchlo

(Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. nov 2013 o 20:12

Nasťa dokázala zastrieľať aj štyrikrát za nulu, vraví Kuzminovej tréner pred štartom sezóny. V nedeľňajšej štafete však najlepšia slovenská biatlonistka ešte nenastúpi.

BRATISLAVA. Volejbalisti, basketbalistky či hokejisti. Tieto slovenské reprezentácie boli v posledných rokoch pod vedením zahraničných trénerov.

Viacerí posunuli naše tímy k úspechom. Pred rokom sa ujali zahraniční odborníci aj biatlonistov. Mužov vedie Manfred Geyer a ženy Josef Obererlacher.

V nedeľu štartuje biatlonová sezóna.

Rakúšan vidí veľký potenciál v mladých biatlonistkách – Paulíne Fialkovej, Terézii Poliakovej, Natálii Prekopovej a Martine Chrapánovej.

„Je to skvelý mladý tím s množstvom talentu. Vzal som túto prácu, pretože vidím, že dievčatá majú na to, aby sa dostali na svetovú úroveň,“ vraví Obererlacher, ktorý v minulosti viedol aj víťazku Svetového pohára Fínku Kaisu Mäkäräinenovú.

Rýchlejšie strieľajú

Tri týždne pred štartom sezóny ladili formu Slováci v Nórsku. „Najskôr sme sa sústredili na rozvoj sily. Dievčatá sú mladé a nemali taký záber. Potrebujú zosilnieť. A teraz sme pracovali na zrýchlení streľby. Dnes už nie je kľúčové to, či odstrieľate dobre, ale dôležité je byť aj rýchly.“

Biatlonistky teraz dokážu zvládnuť jednu položku aj o desať sekúnd rýchlejšie. Do olympijskej sezóny vstupujú Slováci s cieľom priviezť zo Soči medailu. Z predchádzajúcej zimnej olympiády nečakane priviezli práve biatlonisti tri.

„Všetko je nasmerované k Soči. Nasťa a Janka Gereková sa pripravovali individuálne, ale sú to profesionálky,“ vraví Obererlacher.

„Pre mladé pretekárky možno prichádza olympiáda príliš skoro. Potrebovali by ešte rok-dva na sebe pracovať. Pre ne bude kľúčové, aby v tejto sezóne čo najskôr získali body a sebavedomie. To bude pre ne dostatočný impulz. Musia robiť postupné kroky, ale nie je vylúčené, že niektorá prekvapí. Paulína Fialková by mohla vyskočiť niekde do top10.“

Kuzminová až v stredu

Kým reprezentácia je už na severe Európy, Anastasia Kuzminová sa teraz vrátila zo sústredenia v Kanade. Štartovať bude až v individuálnych pretekoch v stredu, na nedeľňajšiu štafetu nenastúpi.

„Teší nás, že bežecká aj strelecká forma je na dobrej úrovni. Nasťa dokázala zastrieľať aj štyrikrát za nulu, tak len dúfame, že jej to vydrží a potvrdí tento trend aj v úvodných kolách Svetového pohára,“ vravel pre agentúru SITA strelecky tréner Anastasie Kuzminovej Juraj Sanitra.

Kuzminová v minulej sezóne skončila v celkovom hodnotení Svetového pohára siedma a zvíťazila v jedných pretekoch. Nedarila sa jej však streľba.

„Teraz chcem ukázať, že to je moja silná stránka rovnako ako beh,“ vravela 29-ročná olympijská víťazka.

Sezóna sa začne mixštafetou v nedeľu. Nastúpia v nej Janka Gereková, Paulína Fialková, Matej Kazár a Pavol Hurajt.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vybieliť terč nestačí, biatlonista musí strieľať aj rýchlo