Vracia sa najúspešnejší športovec Phelps. Chce ďalšie medaily

Americký plavec Michael Phelps chce opäť víťaziť.
Americký plavec Michael Phelps chce opäť víťaziť. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. apr 2014 o 15:10

Hral golf, venoval sa propagácii športu, otváral plavecké školy. Nič z toho však Michaela Phelpsa nenapĺňa tak ako súboje v bazéne. Slávny plavec bude opäť súťažiť.

Michael Phelps

  • Je najúspešnejším olympionikom v histórii. Má 22 olympijských medialí, z nich je 18 zlatých.
  • Z majstrovstiev sveta má 27 titulov.
  • Prvý svetový rekord (200 m motýlik) zaplával, keď mal 15 rokov.
  • Celkovo zlepšil svetový rekord 38-krát.

BRATISLAVA. Stratil motiváciu, vyhral všetko, čo mohol a cítil, že dal športu všetky svoje sily. Takto vysvetľoval po olympiáde v Londýne Michael Phelps koniec športovej kariéry, hoci mal vtedy iba 27 rokov a práve v počte olympijských medailí prekonal všetky rekordy.

Budúci týždeň sa na mítingu v americkom mestečku Mesa predstaví v troch či štyroch disciplínach.

„Pre plávanie je to dobrý impulz, že sa Michael vracia. Zatiaľ však nemáme žiadne plány ani očakávania. Chceme si to užiť a uvidíme, ako sa mu bude dariť,“ vravel jeho dlhoročný tréner Bob Bowman pre USA Today. Sám Phelps sa k návratu nevyjadril.

Pláva osem mesiacov

Američan po ukončení kariéry skúšal golf. Učil sa od najlepších. Jeho trénerom bol Hank Haney, bývalý kouč Tigera Woodsa. No v golfe neprerazil. Prečo sa rozhodol pre návrat k plávaniu?

„Nie je to tým, že by si uvedomil, že plávanie je to pravé, skôr vie, že v ňom je najlepší a má ešte dostatok síl,“ vysvetľuje Bowman. „Vždy sa mu páčila fyzická náročnosť. A keď bol v špičkovej kondícii, bol veľmi súťaživý.“

Plavecká superstar sa na svoj návrat pripravovala. Ako prezradil tréner, posledných osem mesiacov bol vždy päť dní v týždni v bazéne. Vrcholom sezóny by pre neho mal byť americký šampionát.

Stále je rýchly

„Keď som sa s ním stretol vlani na svetovom šampionáte v Barcelone, bolo z neho priam cítiť, ako mu to chýba. Má okolo seba výborných trénerov a má aj fyzické predpodklady, aby bol v skvelej forme. Som si istý, že je stále dosť rýchly na to, aby na olympiáde v Riu de Janeiro vyhral pár medailí,“ vravel bývalý olympijský šampión Pieter van den Hoogenband pre NY Times.

 V tréningovej skupine s Phelpsom sa pripravuje aj výborný Francúz Yannick Agnel.

„Michael teda presne vie, čo je dnes potrebné pre úspech. Ak mu nebude stačiť v tréningu, môže si povedať: Je čas dať šancu mladším,“ dodáva Holanďan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vracia sa najúspešnejší športovec Phelps. Chce ďalšie medaily