Vodní slalomári od utorka s očakávaným kovaním medailí

TASR|16. aug 2004 o 14:05

Atény 16. augusta (TASR) - V areáli Helliniko sa v utorok dostanú prvýkrát k slovu slalomári na divokej vode, presnejšie kajakárky a singlisti. V oboch ...

Atény 16. augusta (TASR) - V areáli Helliniko sa v utorok dostanú prvýkrát k slovu slalomári na divokej vode, presnejšie kajakárky a singlisti. V oboch kategóriách bude mať Slovensko zastúpenie takými veličinami, že sa o nich vopred hovorí ako o horúcich kandidátoch na medaily.

Areál Helliniko sužuje vietor. Aspoň v pondelok, deň pred kvalifikáciou, bol nenormálny. "Fúkalo 16 metrov za sekundu a bránky lietali nenormálne," povedal Peter Mráz, tréner Eleny Kaliskej. "Dúfam, že v utorok sa utíši, prognózy hovoria o štyroch metroch. Vietor považujem za horšieho nepriateľa ako teplo, pred ktorým sa ukrývame v budove. Dnes je tu príjemne a asi ani nie nad 30, v sobotu sa však ortuť teplomera blížila k 40-ke."

Do semifinále by sa malo z pohľadu najlepších postupovať bez problémov. P. Mráz: "Až 15 žien z 19-tich si vybojuje postup. Z toho vyplýva, že zmariť by ho teoreticky mohla len vynechaná bránka. Trať nebude ťažká, skôr ľahšia, s 20 bránkami. Keďže sa tu však voda dosť mení, treba byť neustále v strehu."

V ďalších kategóriách sú taktiež vysoké postupujúce počty, v singloch 12 zo 16-tich, v debloch osem z 12-tich, v mužskom kajaku 20 z 25-tich, povinnosť postúpiť majú pochopiteľne všetci najlepší.

Desať dní pobytu v Aténach strávili slovenskí slalomári (Hochschornerovci o tri menej) s maximálnym využitím. P. Mráz: "A bolo aj treba, pretože až osem dní Elena Kaliská nebola vo svojej koži a až predchádzajúce dva mala na úrovni."

Kajakárka Elena Kaliská v tejto sezóne obdivuhodne žiari, vyhrala Svetový pohár famóznym spôsobom so štyrmi víťazstvami, stala sa európskou šampiónkou a vo svetovom rankingu figuruje taktiež na absolútnom piedestále. Medzi singlistami sa v podobnom svetle nachádza Michal Martikán. Aj keď v jeho prípade nemožno ako príklad formy vyťahovať umiestenia vo Svetovom pohári, či vo svetovom rankingu, keďže im nepripisoval veľkú pozornosť, zlato z Atlantyď96 a striebro zo Sydney v roku 2000, navyše piedestál úradujúceho majstra sveta z vlaňajšieho Augsburgu hovoria jasnou rečou.

V utorok sa k slovu najskôr v kvalifikácii od 9.00 (2. kolo o 11.00) dostane 16 lodí singlistov zoradených podľa aktuálneho svetového rebríčka v opačnom poradí. To znamená, že Michal Martikán začína pádlovať ako 12-ty v poradí. Na štartovej listine z 10-ky singlistov zo svetového rebríčka chýbajú až piati, aj z tohto čísla je zrejmé, aká bola neúprosná olympijská kvalifikácia. Z top desiatky si účasť na OH nevybojovali Nemec Benzien, Slovák Slafkovský, Slovinec Stevanovič, ďalší Nemec Bettge a Čech Mašek.

Medzi 19 kajakárkami so štartom o 9.50 (2. kolo o 11.50) je z pohľadu svetového rebríčka väčšia tlačenica, keď možnosť bojovať o olympijské medaily nemajú len Češka Pavelková, Slovenka Dukátová a Nemka Apelová. V Helliniku v perejách morskej vody však budú pádlovať všetci obhajcovia zlata zo Sydney, a teda aj dvojnásobná olympijská šampiónka a úradujúca majsterka sveta, najstaršia kajakárka 36-ročná Češka Štěpánka Hilgertová, ktorá stojí na prahu unikátneho zlatého hetriku. V Helliniku sa po nie príliš vydarenej sezóne pokúsi o návrat na výslnie, v apríli na Svetovom pohári bola v rovnakom koryte až 14-ta, no tento údaj pri jej skúsenostian a schopnosti naladiť formu v správnom čase nič neznamená. V úzkom kruhu favoritiek sa viac šancí dáva Kaliskej, v Sydney so 4. miestom obrovskej smoliarke, alebo Nemkám Mandy Planertovej (2. vo svetovom rebríčku) a Jennifer Bongardtovej (strieborná na MS).

V singloch obhajuje zlato zo Sydney Francúz Tony Estanguet, ktorý ako jediný dokázal zdolať v Penrithe oboch slovenských vodákov strieborného Michala Martikána a bronzového Juraja Minčíka. Tony sa kvalifikoval na OH aj na úkor svojho brata, taktiež výborného Patricea a bude určite bojovať za oboch. Svetovou jednotkou v tomto roku je však Nemec Stefan Pfannmöller, ktorého cieľom je posunúť sa po 5. mieste na OH v Sydney výrazne vpred.

V ďalších kategóriách, ktoré začínajú kvalifikáciou vo štvrtok, v centre poornosti taktiež figurujú obhajcovia, slovenskí deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci a nemecký kajakár Thomas Schmidt. Kým Hochschornerovci vyváženou formou a piedestálmi v SP i svetovom rankingu sú jednoznačnými favoritmi na zlato, Schmidtovi takýto prívlastok v nabitej kategórii dať nemožno, najmä keď má za chrbtom Francúza Fabiena Lefevra, úradujúceho majstra sveta, a spomína sa aj Brit Campbell Walsh. Medzi 25 kajakármi si post najstaršieho účastníka drží 39-ročný Talian Pierpaolo Ferrazzi, dvojnásobný medailista na OH (1. Barcelonaď92, 3. Sydney 2000) a ak by sa mal zrovnávať vekom napr. so Slovákom 21-ročným Jánom Šajbidorom, ktorý štartuje ako svetová trojka tretí od konca, tak rozdiel je generačný.

Tlak na bratov Hochschornerovcov by mali vyvíjať v konkurencii 12 lodí predovšetkým dve deblovky Nemcov Bahmann - Senft a úradujúci majstri sveta Becker - Henze, v úzadí budú však striehnuť viacerí, trebárs Česi Jiras - Máder, alebo 3. vlani na MS Volf - Štěpánek.

Dovedna v olympijskom kanáli štartuje 84 slalomárov z 22 krajín. Na olympiáde v Aténach teoreticky mohla krajina v slalome na divokej vode štartovať až s dvoma loďami v každej kategórii, dovedna s ôsmimi, no ani jednej sa nepodarilo naplniť maximálny počet, najviac Nemecku so siedmimi.

V slovenskom tábore slalomárov rezonujú obrovské ambície, aké ešte na olympiádach neboli. V Atlanteď96 zažiaril v zlatom lesku vtedy mladučký 17-ročný Michal Martikán, z ôsmich lodí okrem Martikána príjemne prekvapila 5. miestom kajakárka Gabriela Brosková, dnes známa pod menom Zamišková. V Sydney 2000 sa medailová bilancia šiestich lodí rozmnožila na tri zásahy, zlatých Hochschornerovcov, strieborného Martikána a bronzového Juraja Minčíka, smolu mala so 4. miestom kajakárka Kaliská.

Ako trávili chvíle pred štartom v Helliniku slovenskí reprezentanti? Michal Martikán sa pri podrobných štúdiách trate nechal počuť: "Ak chcete pádlovať rýchlejšie, musíte si trať podrobne vryť do pamäti a pripraviť si aj nejaké triky, ktoré vás oproti súperom zvýhodnia." Elena Kaliská sa zamýšľala aj nad kamarátkou Štěpánkou Hilgetovou. "Je to jedna z najlepších kajakárok na svete a samozrejme aj najvážnejšia kandidátka na zlato. Ja by som chcela zopakovať apríl a bezpoblémové víťazstvo vo Svetovom pohári na tejto trati, každý však vie, aké je to zložité, najmä tu, kde každá časť trate si vyžaduje maximálne sústredenie. Všetci túžia zvíťaziť a často je to lotéria."

Úplne iné ambície ako slovenská výprava vyžarujú zo seba Gréci, no sebavedomie im nechýba. Prezident gréckej kanoistickej fedeácie Christos Smirlis-Liakatas verí v príjemné prekvapenie aj u 16-ročného singlistu Christosa Tsakmakisa. "Na trati sa neustále mení voda a to je vždy ťažké, no o to ľahšie je v nej prekvapiť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vodní slalomári od utorka s očakávaným kovaním medailí