Slovensko reprezentuje vo vodnom póle. Teraz sa pokúsi zdolať Mont Blanc

Miroslav Mikloda.
Miroslav Mikloda. (Autor: facebook/Miroslav Mikloda)
TASR|9. jún 2021 o 14:45

Miroslav Mikloda sa pripravuje na náročný horský výstup.

KOŠICE. Slovenský reprezentant vo vodnom póle Miroslav Mikloda sa pripravuje na výstup na najvyššiu horu Európy Mont Blanc.

Následne by rád zamieril spoločne s kondičným trénerom Jaroslavom Dulinom a Rastislavom Šrobom aj na skalnú vežu Matterhorn.

"Je to výzva, ale aj splnený sen. Chceme sa vrátiť živí a zdraví a aj preto s nami pôjde horský vodca, ktorý pozná úskalia týchto hôr," prezradil Mikloda.

Horolezectvo ako kondičná príprava

Mikloda je dvojnásobný víťaz Slovenského pohára a triumfoval aj v Pohári Britskej Kolumbie. Popri vodnopólových cieľoch mal dlhodobo v hlave myšlienky aj na zdolávanie horolezeckých mét.

"Počas prvej vlny pandémie som nemal kde trénovať a spojil som sa s Jarom Dulinom. Dohodli sme sa, že sa v rámci kondičnej prípravy budeme 'venovať' našim kopcom, keďže pochodiť naše Tatry bol pre mňa vždy sen," prezradil Mikloda.

Zdolávanie slovenských štítov zakončili výstupom na najvyšší - Gerlachovský (2654 m nad morom). Pri výstupe sa spojili s horským vodcom Rastislavom Šrobom, ktorý im navrhol výstup na Mont Blanc.

K odvážnej méte pridal Mikloda svoju dlhodobú ambíciu zdolať Matterhorn a náročný horolezecký plán bol na svete.

"Rasťo povedal, že ak to zvládneme, tak to bude naozaj veľký výkon. Absolvovať takéto dva výstupy v krátkom čase je totiž fyzicky veľmi náročné. Je to výzva, ale zároveň aj splnený sen. Pre mňa je to droga, ktorej je ťažké odolať. Človeka to ťahá hore a to je skvelý pocit," priznal Mikloda.

Výprava bude stáť asi 5000 eur

Trojica sa na svoju výpravu vydá 3. júla a pred výstupom na Mont Blanc absolvuje 3-4 tzv. aklimatizačné túry vo výškach od 3800 metrov.

Výstup na Mont Blanc by mal trvať dva dni, následne zamieria na Matterhorn.

"Trénujeme, aby sme zvládli oba kopce. Snažíme sa na to pripraviť po vytrvalostnej stránke a preto tréningy trvajú 5-6 hodín. Doteraz to boli skialpové túry. Teraz už chodíme rýchlejším tempom na otvorené chodníky na Zbojnícku chatu alebo Téryho chatu. Zároveň si vyberáme aj náročnejšie trasy a skúšame aj nový výstroj.

Máme ešte v pláne vyjsť na Rysy, pričom vezmeme aj nejaké náklady. Chata už s nami počíta a očakáva, že prinesieme pivové sudy," povedal Dulina s úsmevom.

Dôležitým článkom výpravy bude prítomnosť horského vodcu Rastislava Šrobu.

"Absolvoval to už viackrát a vie, čo nám kde hrozí. Tie hory sú pre nás nepoznané, bude v nich riedky vzduch. Každý jeden krok je možno trikrát náročnejší než v horách u nás. Vak bude mať 30 litrov a jeho hmotnosť bude okolo 20 kg," prezradil Mikloda, ktorý odhaduje rozpočet výpravy na približne päťtisíc eur.

Popri kariére vodného pólistu sa venuje podnikaniu v stavebníctve a doprave a nevšedný "výlet" bude do veľkej mieri financovať z vlastných zdrojov.

"Prvoradé bude, aby sme sa vrátili živí a zdraví. Preto máme Rasťa, ktorý tam chodí vari každý rok. Ak on zavelí, že 'hora nás nechce k sebe pustiť', tak nepôjdeme. Už tam zostali iní horolezci než my, vrátane Slovákov. Oba tie kopce sú nebezpečné," pripomenul Mikloda.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovensko reprezentuje vo vodnom póle. Teraz sa pokúsi zdolať Mont Blanc