Ako prvá dostala známku snov. Legendárna gymnastka tvrdí, že mohla byť ešte lepšia

Nadia Comaneciová na odovzdávaní športových cien Laureus World Sports Awards v Berlíne v roku 2020.
Nadia Comaneciová na odovzdávaní športových cien Laureus World Sports Awards v Berlíne v roku 2020. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. apr 2024 o 09:50

Rumunská reprezentantka prvýkrát zaujala svojim športovým umením v roku 1975 na majstrovstvách Európy.

BRATISLAVA. Legendárna rumunská gymnastka Nadia Comaneciová tvrdí, že pri svojom fenomenálnom predstavení na olympijských hrách v Montreale v roku 1976 sa mohla prezentovať ešte lepším výkonom.

Vraví, že pod piatimi kruhmi v Kanade, kde ako 14-ročná v cvičení na bradlách dostala "známku snov" - desiatku, predviedla len niečo, čo pred ňou nikdy neukázal.

"Spravila som vtedy niektoré prvky, ktoré nikto predtým nerobil. Neexistovali žiadne sociálne siete.

Nevedela som, aké dobré sú ostatné tímy, takže sme vždy išli s tým, že 'poďme urobiť toto alebo toto',“ povedala podľa webu as.com aktuálne 62-ročná Comaneciová.

Uviedla tiež, že jej "desiatka" prinútila ľudí zaujímať sa, aká bola, odkiaľ prišla a kde sa vôbec nachádza Rumunsko.

Comaneciová bola v 70-tych a na začiatku 80-tych rokov minulého storočia jednou z najväčších postáv svetovej športovej gymnastiky.

Prvýkrát zaujala športovým umením v roku 1975, keď na majstrovstvách Európy v nórskom Skiene ako 13-ročná získala štyri zlaté medaily.

Už o rok neskôr naplno zažiarila na spomenutých olympijských hrách v kanadskom Montreale. Stala sa jednou z hviezd tohto najväčšieho športového sviatku.

Bola vôbec prvou gymnastkou v histórii, ktorú rozhodcovia ocenili absolútnou známkou dokonalosti - desiatkou. Na svetelnej výsledkovej tabuli dokonca ani nebola možnosť zobraziť 10,0 bodu, a tak sa pri jej mene objavil údaj 1,00.

V Montreale si ešte šesťkrát vychutnala pocit radosti z najvyššej možnej známky a vracala sa domov s troma zlatými, jednou striebornou a jednou bronzovou medailou.

Na otázku, či by aj v súčasnosti dostala za takýto výkon desiatku, odvetila: "Neporovnávam obdobie, pretože to, čo sme robili vtedy, bolo v tej dobe a porovnávať to so súčasnosťou...

Nie, radšej to neporovnávam. Je to história a súčasť športu. Táto generácia, ktorá robí gymnastiku, potrebuje vedieť o všetkých tých malých kamienkoch, ktoré vzišli z každej doby.

Nikdy by nemali zabúdať na históriu a spôsob, akým sa tento šport stal populárnym. Táto generácia to odovzdá ďalšej a tak ďalej.“

Celkovo má Comaneciová vo svojej vitríne úspechov päť zlatých olympijských medailí, dva najcennejšie kovy z majstrovstiev sveta a deväťkrát počúvala rumunskú hymnu na majstrovstvách Európy.

Medzinárodný olympijský výbor ocenil Nadiu Comaneciovú v rokoch 1984 a 2004 Olympijským radom. Samozrejme, nechýba ani v medzinárodnej gymnastickej Sieni slávy.

V roku 2000 bola v zozname najlepších svetových športovcov 20. storočia, ktorú vyhlasuje Laureus World Sports.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Ako prvá dostala známku snov. Legendárna gymnastka tvrdí, že mohla byť ešte lepšia