Vladimír Hriňák: Obľúbený rozhodca

Vladimíra Hriňáka mali radi hráči aj diváci.
Vladimíra Hriňáka mali radi hráči aj diváci. (Autor: SITA / AP)
Ján Mikula|27. júl 2012 o 10:19

Slovenský rozhodca rozhodoval v desiatich súťažiach. Ako štvrtý aj vo finále Ligy majstrov.

Málokedy sa stáva, aby bol futbalový rozhodca obľúbený u hráčov aj divákov. Vladimírovi Hriňákovi (25. 2. 1964 - 23. 7. 2012) sa to podarilo.

Futbal hrával za Červenú hviezdu za žiakov aj v doraste. Priatelia mu neskôr poradili, aby vzťah k futbalu pretavil do rozhodovania.

Mal devätnásť rokov, keď pískal prvé stretnutie, o štyri roky bol najmladší v druhej lige. O ďalších päť pískal federálnu ligu. Po rozdelení Česko-Slovenska bol s Micheľom, Ihringom a Gádošim na listine rozhodcov FIFA.

Pri napredovaní mu pomohlo, že pískal, ako futbalisti hovorili, absolútne férovo. „Bol vyrovnaný, pokojný, rozhodoval bez afektu a s citom pre hru. Rešpektovali ho hráči aj tréneri," spomína kolega Jozef Marko.

Ako jediný Slovák pískal ligu až v desiatich súťažiach v Európe. Kariéru ukončil 17. decembra 2009 ako 45-ročný pre vekový limit v zápase Villareal - Salzburg. Rakúšania vyhrali 1:0 a gól dal Slovák Dušan Švento.

Vo federálnej lige stihol sedem zápasov, v slovenskej 220. Na medzinárodnom fóre viedol 88 stretnutí.

Najprestížnejšie bolo finále Ligy majstrov Manchester United - Chelsea v pozícii štvrtého rozhodcu s kolegami Micheľom, Slyškom a Balkom.

Až do svojej náhlej smrti pracoval na futbalovom zväze ako manažér vzdelávania a konvencie rozhodcov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vladimír Hriňák: Obľúbený rozhodca