Aj tak sa nikdy nenaučíš pískať. Najväčšie zlo často robia lavičky, tvrdí rozhodca

Pred zápasom Mýtna - Santrio Láza
Pred zápasom Mýtna - Santrio Láza (Autor: TJ Družstevník Mýtna)
Titanilla Bőd|8. jún 2022 o 18:15

V zápase VI. ligy padlo päť červených kariet.

MÝTNA, BRATISLAVA. Osemdesiat minút to bol vcelku pokojný zápas. Za zvyšných desať minút však rozdal rozhodca dvakrát viac kariet, než dovtedy.

Päť z nich bolo červených.

Šláger 27. kola VI. ligy ObFZ Lučenec medzi druhým TJ Družstevník Mýtna a tretím TJ Santrio Láza sa skončil nerozhodným výsledkom 1:1.

Góly padli po priamych kopoch

„Bol to kvalitný zápas dvoch popredných tímov. Hostia sa v prvom polčase dostali do vedenia. V druhom polčase sme ich dostali pod tlak, z čoho začali byť nervózni, prichádzali fauly a viac sa zameriavali na komunikáciu s rozhodcom,“ uviedol pre Sportnet predseda klubu, tréner a hráč Mýtnej František Koristek.

Santrio Láza viedlo v 44. minúte gólom Jakuba Lapina z trestného kopu, vyrovnávajúci gól dal práve Koristek tiež z priameho kopu v 85. minúte.

„Po prestávke domáci prestriedali a prišli na ihrisko ich dvaja najlepší hráči, Štefan Stankovič a František Koristek. To sa odzrkadlilo na ich výkone. Zatlačili nás do šestnástky. Vyvrcholením však bolo, keď v závere rozhodca vylúčil troch našich hráčov a nariadil priamy kop, z ktorého domáci vyrovnali. Zápas sa dohrával v nervóznej atmosfére,“ povedal predseda klubu Santrio Láza Igor Lapin.

Podľa neho rozhodca pískal fauly len hosťom, „domácim všetko odpúšťal“.

Karty za rečnenie

V zápise stretnutia je napísané, že v 81. minúte dostal stopér hostí Jerguš Lapin žltú kartu za okríknutie rozhodcu: „Nauč sa pískať.“

Vzápätí dodal: „Aj tak sa nikdy nenaučíš pískať,“ za čo nasledovala druhá žltá a tým pádom červená karta.

Petra Petíka vylúčil hlavný arbiter Peter Žiak za hrubé nešportové správanie – kopnutie súpera nadmernou silou zozadu.

Červenú uvidel aj vedúci mužstva hostí Matej Vrbiniak za viacnásobné okríknutie rozhodcu vulgárnymi slovami.

V posledných minútach zápasu došlo aj k ďalšej nepríjemnej situácii. „U nás na ihrisku asi meter a pol od autovej čiary je oplotenie. Súperov obranca strčil nášho útočníka už za čiarou a bolo to nebezpečné. Z našich radov vybehol usporiadateľ, ktorý chcel pomôcť nášho hráčovi, strčil toho obrancu. Strhla sa tam mela, dobehli tam všetci hráči,“ opísal situáciu František Koristek.

Výsledkom boli červené karty na oboch stranách, u hostí bol vylúčený Ondrej Mišík, u domácich Stanislav Demanko za sotenie súpera nadmernou silou v prerušenej hre.

Oprávnené a zbytočné

Hlavný rozhodca Peter Žiak má dlhoročné skúsenosti, ale v jednom zápase päť červených kariet ešte nerozdal. Je však presvedčený, že všetky boli opodstatnené.

„Prvá červená bola úplne zbytočná za rečnenie. Ďalšie vylúčenie bolo za faul v strede ihriska na stojacu nohu, členok. Bol to tiež zbytočný faul. Hostia boli s verdiktmi nespokojní, bol vylúčený aj ich vedúci mužstva. Mal byť vylúčený už oveľa skôr, lebo celý zápas sa správal ako blázon,“ priblížil udalosti hlavný arbiter.

„V závere sa udial zbytočne vyhecovaný súboj mimo hracej plochy, takže prišla automatická červená karta a ďalšiu dostal faulovaný hráč za odplácanie. Podľa môjho názoru boli všetky červené karty oprávnené a úplne zbytočné,“ zdôraznil Peter Žiak.

„Ako rozhodca mám už veľa rokov skúseností a viem, že najväčšie zlo robia niekedy lavičky. Nie samotní hráči. Tí akceptujú verdikty, vedia, čo urobili, sú si toho vedomí. Ľudia z lavičky ich však vedia veľmi vyburcovať,“ dodal hlavný rozhodca.

Podobný zápas predtým nezažil. „Ešte keď som bol v piatej lige, v Dolných Hámroch nás museli z ihriska vyprevádzať, ale tam boli červené karty udelené dodatočne. Niekedy totiž rozhodca tú kartu neudelí, aby nebol inzultovaný divákom alebo hráčom, a rieši sa to za zeleným stolom,“ vysvetľoval Peter Žiak.

Vyššia súťaž láka aj neláka

Lídrom VI. ligy ObFZ Lučenec je TJ Baník Ružiná, ktorý má na čele trojbodový náskok pred Mýtnou a navyše zápas k dobru. Santrio Láza je na treťom mieste s 56 bodmi.

V minulej sezóne aj Mýtna, aj Santrio Láza hrali ešte piatu ligu.

„Mali sme za cieľ umiestniť sa do tretieho miesta, to je splniteľné. Ak by bola možnosť postúpiť, museli by sme zasadnúť vedenie klubu aj s vedením obce, aby sme sa rozhodli,“ uviedol za Mýtnu František Koristek.

S umiestnením svojho tímu je veľmi spokojný prvý muž Santria Láza Igor Lapin. „Z piatoligového kádra nám ostali štyria hráči, ostatní poodchádzali za financiami. Celé mužstvo som skladal odznova. Ani som nečakal, že budeme takto vysoko. Najbližšiu nedeľu však hráme s prvým a keď kľúčových hráčov máme povylučovaných, neviem, ako nastúpime,“ dodal.

O prípadnej účasti v piatej (po reorganizácii šiestej) lige sa vyjadril zdržanlivo. „V kabíne je taká nálada, že mladší, okolo tridsiatky, sa chcú vrátiť do piatej ligy. Tých hráčov, ktorí už majú štyridsať rokov a viac, vyššia súťaž už neláka, oni by si tam už prakticky nezahrali. Necháme to na šťastie. Uvidíme, ako to dopadne,“ uzavrel Igor Lapin. 

Tabuľka VI. ligy ObFZ Lučenec:

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
TJ Baník RužináTJ Baník RužináTJ Baník Ružiná
28
22
3
3
90:30
69
P
V
V
V
V
2
TJ Družstevník MýtnaTJ Družstevník MýtnaTJ Družstevník Mýtna
28
21
3
4
87:24
66
V
V
R
V
P
3
TJ Santrio LázaTJ Santrio LázaTJ Santrio Láza
28
19
5
4
83:35
62
V
V
P
R
R
4
Cinobanský športový klubCinobanský športový klubCinobanský športový klub
28
18
4
6
92:40
58
V
P
V
R
P
5
ŠK Slovan VidináŠK Slovan VidináŠK Slovan Vidiná
28
19
0
9
95:45
57
V
V
V
V
V
6
TJ Štart Kokava nad RimavicouTJ Štart Kokava nad RimavicouTJ Štart Kokava nad Rimavicou
28
17
3
8
83:55
54
V
V
P
V
V
7
Futbalový klub LovinobaňaFutbalový klub LovinobaňaFutbalový klub Lovinobaňa
28
15
6
7
91:29
51
P
P
V
V
V
8
TJ "Slovan" Hrnčiarske ZalužanyTJ "Slovan" Hrnčiarske ZalužanyTJ "Slovan" Hrnčiarske Zalužany
28
12
4
12
70:63
40
V
P
P
R
P
9
OŠK UhorskéOŠK UhorskéOŠK Uhorské
28
11
3
14
58:58
36
V
P
V
P
P
10
FC Slovan DivínFC Slovan DivínFC Slovan Divín
28
9
3
16
59:84
30
P
V
V
P
P
11
TJ Slovan HaličTJ Slovan HaličTJ Slovan Halič
28
7
7
14
42:71
28
V
P
P
P
P
12
OŠK BiskupiceOŠK BiskupiceOŠK Biskupice
28
7
3
18
36:63
24
P
V
P
P
P
13
TJ Panické DravceTJ Panické DravceTJ Panické Dravce
28
4
2
22
36:97
14
P
P
P
P
V
14
TJ - FK Stará HaličTJ - FK Stará HaličTJ - FK Stará Halič
28
3
0
25
27:164
9
P
V
P
P
V
15
MŠK PodrečanyMŠK PodrečanyMŠK Podrečany
28
2
2
24
28:119
8
P
P
P
R
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Aj tak sa nikdy nenaučíš pískať. Najväčšie zlo často robia lavičky, tvrdí rozhodca