Veslovanie zvažuje, že na olympiáde zamedzí štartovať v každej disciplíne

Sir Steve Redgrave, päťnásobný olympijský víťaz vo veslovaní, beží s olympijskou pochodňou ulicami Londýna pred hrami v Aténach.
Sir Steve Redgrave, päťnásobný olympijský víťaz vo veslovaní, beží s olympijskou pochodňou ulicami Londýna pred hrami v Aténach. (Autor: FOTO - REUTERS)
Sportnet|15. jan 2009 o 22:30

Olympizmus chce mať na hrách športovcov z čo najväčšieho počtu krajín, ale zároveň aj najlepších na svete, a to sa bije. Po vzpieraní možno ani vo veslovaní nebudú môcť krajiny oboslať každú disciplínu.

BRATISLAVA. Slováci nariekajú, že vo svojom tromfovom odvetví, vodnom slalome, smú poslať na olympiádu v každej disciplíne len jednu loď. Nikdy však nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie. Veslovanie zvažuje návrh zrušiť aj toto právo. Už pre londýnske hry 2012.

Vyrukoval s ním dvojnásobný olympionik, iba 32-ročný Christian Stofer, ktorý je od októbra riaditeľom Švajčiarskeho veslárskeho zväzu. Budúci mesiac sa návrhom bude zaoberať kongres svetovej federácie (FISA) v Kapskom Meste.

Desať disciplín a dosť

Veslovanie má v olympijskom programe 14 disciplín: osem mužských a šesť ženských. Švajčiari žiadajú, aby krajina mohla obsadiť jednou loďou nanajvýš desať z nich. Aj v prípade, že sa na OH kvalifikuje vo všetkých štrnástich.

Nižší limit maximálneho počtu štartujúcich za krajinu, ako je počet olympijských disciplín, má zatiaľ len vzpieranie: šesť mužov na osem kategórií a štyri ženy na sedem

Reštrikcia má podľa Stoferových slov pre agentúru AP uľahčiť nomináciu na olympiádu veslárom menších európskych krajín. V Pekingu malo zastúpenie 60 krajín, aj Mjanmarsko či Keňa. Nebolo však medzi nimi napríklad Rakúsko (prvý raz za samostatnej existencie ani Slovensko, to Stofer nespomenul) a Španielsko len vďaka voľnej karte. Švajčiarsko zastupoval jediný skifár (9. miesto), hoci začiatkom roku 2007 angažovalo za šéftrénera Brita Tima Fostera zo sydneyskej slávnej Redgravovej štvorveslice.

„Aj silné krajiny musia cítiť určitú zodpovednosť,“ vyhlásil Stofer. „Je potrebné, aby mali loď v mnohých alebo dokonca vo všetkých kategóriách?“

Predstavte si to vo vodnom slalome

„Silnými krajinami“ však nemusia byť len veľké. Príkladom je Slovensko vo vodnom slalome.

V Sydney 2000 stáli na medailovom stupni C 1 dvaja Slováci: okrem Michala Martikána aj Juraj Minčík. V Pekingu 2008 v dôsledku reštrikcií už nesmeli byť dvaja ani na štartovej listine. Nielen v tejto, v každej zo štyroch disciplín na divokej vode mohla ktorúkoľvek krajinu reprezentovať maximálne jedna loď. Preto sa len z brehu prizerala exmajsterka sveta Jana Dukátová a doma ostali exmajstri Európy Škantárovci.

Ako by zareagovalo Slovensko, keby podľa vzoru veslovania aj vo vodnom slalome niekto pretláčal, aby krajina mohla obsadiť len tri, prípadne iba dve zo štyroch disciplín? Ktorého z pekinských zlatých by nechalo doma? Trojnásobných olympijských šampiónov Hochschornerovcov? Štvornásobného medailistu Martikána? Dvojnásobnú víťazku Kaliskú?

Otvárate Pandorinu skrinku

Veslovanie nemá jedného „veľkého malého“, ale viac veľkých: medailovú bilanciu na OH 2008 v Pekingu vyhrala Veľká Británia pred Austráliou, Kanadou a USA.

Všetky štyri veľmoci švajčiarsky návrh hneď odmietli.

Najvehementnejšie Briti, hostitelia najbližšej olympiády. V Pekingu mali 12 lodí a získali najviac medailí (šesť: po dve z každej sorty). Veslovanie a jachting boli jediné športy, v ktorých Veľká Británia na OH 2008 vyhrala medailovú bilanciu krajín. Vďaka tomu britský veslársky zväz, ako píše The Telegraph, dostal najvyššiu štátnu podporu z olympijských odvetví - 27,4 milióna libier.

Jeho šéfka Diana Ellisová varovala, že návrh môže spôsobiť opak toho, čo sledoval: podnietiť v Medzinárodnom olympijskom výbore debatu o redukcii programu regaty. „Vystavujeme sa hrozbe otvorenia Pandorinej skrinky,“ upozornila.

Zastúpenie v každej veslárskej súťaži mala v Pekingu len Austrália. Na čele jej národného olympijského výboru stojí bývalý veslár John Coates a ten ako člen MOV aj exekutívy svetovej veslárskej federácie pripomenul, že obe inštitúcie majú povinnosť garantovať nielen rozšírenosť športu, ale „aj to, že olympijské súťaže vo všetkých kategóriách sú súťažou naozaj najlepších“.

Chmelár: Bije sa to

„Medzinárodným športovým federáciám nezávidím, sú pod tlakom,“ konštatuje prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár. „Na jednej strane od nich žiadajú napĺňať univerzálnosť olympijských hier, čiže zvyšovať počet zúčastnených krajín pri limitovanom počte súťažiacich, a popritom sa od nich chce, aby umožnili súťažiť všetkým najlepším na svete. Každá požiadavka má objektívny charakter, ale fakt je, že jedno s druhým sa bije...“

Hovorca SOV Ľubomír Souček v príspevku do prebiehajúcej svetovej diskusie pred tohtoročným Olympijským kongresom v Kodani píše o „zvláštnej olympijskej schizofrénii“. „Olympijským hrám to ubližuje a ubližuje to aj desiatkam špičkových športovcov s výkonnosťou blízkou svetovej jednotke,“ myslí si a navrhuje, aby sa športovcom z top 6 udeľovali aspoň voľné karty.

Veslárske veľmoci sú presvedčené, že švajčiarsky návrh na kongrese neprejde. Podceňovať ho nemožno. Už preto, že na čele federácie stojí Švajčiar.

Denis Oswald patrí k najváženejším členom Medzinárodného olympijského výboru. Je členom jeho exekutívy, šéfom koordinačnej komisie pre londýnske OH 2012 a vedie svetovú asociáciu federácií letných olympijských športov (ASOIF).

Slovensko, jedna zo 126 členských krajín FISA, o návrhu hlasovať nebude na kongres do Kapského Mesta z finančných dôvodov zástupca zväzu nepocestuje.

Obmedzenia

Iba jeden reprezentant môže na olympiádach štartovať okrem vodného slalomu aj v niektorých ďalších športových odvetviach: boxe, džude, jachtingu, rýchlostnej kanoistike, synchronizovanom plávaní, taekwonde, veslovaní, zápasení.

Obmedzenie platí aj v niektorých disciplínach iných športov: bodovacích pretekoch v cyklistike, trape a skeete v ženskej športovej streľbe.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Veslovanie zvažuje, že na olympiáde zamedzí štartovať v každej disciplíne