Veľké víťazstvo Iuventy: Porazila španielskeho majstra

Iuventa dosiahla veľké víťazstvo. Oľga Perederijová strieľa jeden zo svojich 8 gólov.
Iuventa dosiahla veľké víťazstvo. Oľga Perederijová strieľa jeden zo svojich 8 gólov. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|18. nov 2015 o 00:00

Michalovčanky pocestujú na odvetu do San Sebastianu s päťgólovým náskokom, veria, že im na postup bude stačiť.

MICHALOVCE. V nedeľu večer bola v michalovskej Chemkostav aréne oslava hádzanej. Zaplnený domovský stánok úradujúceho slovenského majstra, skvelá atmosféra a výborná hádzaná.

Tisícosemsto divákov bolo svedkami parádneho víťazstva Iuventy, ktorá sa v úvodnom stretnutí 3. kola Pohára EHF proti španielskemu Balonmanu Bera Bera vypla k výbornému výkonu.

Súpera z Pyrenejského polostrova zdolali rozdielom piatich gólov 34:29 (17:17) a sú na dobrej ceste postúpiť do ďalšej fázy tejto pohárovej súťaže.

Úplne iný štýl

Už úvodné minúty nedeľňajšieho súboja naznačovali, že to bude strhujúci zápas. Začalo sa zhurta, góly padali ako na bežiacom páse. Lepšie odštartovali Michalovčanky, ktoré dve tretiny prvého dejstva nad kvalitným súperom viedli.

„Chceli sme na Španielky vybehnúť, podobne ako proti Mostu. Mrzia nás tie vylúčenia, po ktorých sme znervózneli a potom sme robili zbytočné chyby. V druhom polčase sme už boli pokojnejšie a vypracovali sme si náskok,“ povedala michalovská opora Tatiana Fiľková-Trehubová.

Prvá časť zápasu sa skončila nerozhodne, počas nej však hosťujúci celok hádzal až osem pokutových hodov.

„Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, rozhodne nám to však na pohode nepridalo. Našťastie sme však zápas zvládli,“ uviedla naturalizovaná Slovenka s výbornou ľavačkou.

Pri chuti bola aj proti Balonmanu, keď jeho sieť zaťažila desiatimi presnými zásahmi.

„Teší ma, že som dala toľko gólov, ale darilo sa aj ostatným dievčatám, či už Julke Kučerovej alebo Oľge Perederijovej. Hádzaná je kolektívny šport a pre mňa musel niekto niečo urobiť, aby som tie góly dala,“ skromne odvetila Trehubová.

Päťgólové víťazstvo je vzhľadom na vyrovnaný priebeh duelu pre Iuventu výborné.

„Rátali sme s napínavým zápasom, že sa budeme ťahať o každý gól. Španielky sú rýchle a hrajú úplne iný štýl hádzanej ako my. Takýto náskok nás teší a dúfame, že nám na postup bude stačiť.“

Ešte nemajú vyhrané

V nedeľu to sypalo aj predsezónnej posile michalovského klubu Oľge Perederijovej, ktorá do čierneho trafila osemkrát.

Zaujímavé je, že až 23 gólov Iuventy zaznamenali hráčky narodené na Ukrajine, pretože päťkrát skórovala aj Julia Kučerová.

Reprezentantka krajiny našich východných susedov k súboju so španielskym šampiónom poznamenala: „Veľmi sa teším, že to skončilo o päť gólov, ale stále sme len na polceste. Nemôžeme sa uspokojiť a myslieť si, že máme vyhrané. Musíme zabudnúť na tento zápas a čo najlepšie sa pripraviť na druhý. Treba si rozanalyzovať chyby, ktoré sme robili, čo sme robili zle.“

Ukrajinská pivotka pochádzajúca zo Záporožia očakáva v odvete, ktorá je na programe v nedeľu o 12. hodine v San Sebastiane, kde tento španielsky klub sídli, ťažký duel.

„Bude to oveľa náročnejšie ako u nás doma, pretože budeme hrať vonku, v inej hale, v inom prostredí,“ podotkla Perederijová.

A čo podľa nej bude treba na pôde Balonmana zlepšiť?

„Predovšetkým obranu, hoci v druhom polčase to už nebolo zlé. Musíme v Španielsku ešte pritvrdiť.“

Zverenky trénera Františka Urbana sa tak v tejto sezóne stále vezú na víťaznej vlne, v nedeľu sa im podarilo zaknihovať trinásty triumf.

V tú najbližšiu ich však bude čakať najťažší jesenný súboj.

Zostanú stopercentné aj naďalej?

Fakty

Michalovce - Bera Bera 34:29 (17:17)

Pokutové hody: 3/2 - 11/10, vylúčené: 3:3.

Rozhodovali: M. Schilhaová a T. Schilhaová (obe Nemecko) - 1800 divákov.

IUVENTA: Lafuenteová, Gubiková, Medveďová - Kucherová 5, Chernovová 3, M. Holešová 2, V. Kišiková, S. Nagyová 1, Habánková 3, Levchenková, Wollingerová 2, Bajčiová, Golubevová, Fiľková-Trehubová 10/2, Perederyjová 8.

BALONMANO: Tempranová, Zugarrondová - Hussilosová, Arojerriaová 1, Sansová, Yanezová 1/1, Ezkurdiaová 1, Menendezová 3, Etxeberriaová 1, Pinedová 7/2, Fragaová 1, Martinezová 12/8, Ederraová 2.

Španieli fandili Iuvente

Domáce súboje Iuventy zvykne navštevovať aj početná španielska enkláva pôsobiaca v MFK Zemplín Michalovce.

Sobotňajší duel si nemohli nechať ujsť, veď v Chemkostav aréne sa predstavilo družstvo z ich krajiny.

Dokonca to vyšlo tak, že vo Fortuna lige bola cez víkend reprezentačná prestávka a od trénera Šturmu dostali voľno, preto by bol hriech vynechať taký zápas.

„S brankárkou Iuventy Raquel Alvarez Lafuente sme sa pred stretnutím rozprávali a prišli sme ju povzbudiť. Keď nám to povinnosti dovoľujú, nechýbame na žiadnom domácom zápase. A keď budeme hrať doma my, tak príde nás podporiť Raquel,“ uviedol „hovorca“ Španielov Marcos Calero Perez.

Okrem neho sedeli na tribúne aj zvyšní jeho krajania z MFK Zemplín – hráči Vernon De Marco Morlacchi, Samuel Garcia Bayón, Joan Manuel Sánchez Caballero, Antonio Garcia Montero, Eric Barroso Sánchez a nový kondičný tréner Victor Jose Segura Marsal.

A ktorému tímu v sobotu fandili?

„No predsa Iuvente,“ usmial sa Perez, ktorý tak so svojou partiou mohol byť po stretnutí spokojný. „Zápas sa nám veľmi páčil, Iuventa hrala výborne, len škoda, že rozhodcovia proti nim odpískali až toľko pokutových hodov.“

Podarí sa Michalovčankám vybojovať postup do ďalšieho kola? „Sme presvedčení, že päťgólový náskok im bude stačiť a zo Španielska sa vrátia spokojné,“ dodal Perez.

ra

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Veľké víťazstvo Iuventy: Porazila španielskeho majstra