Velits je v nominácii na Tour

Sportnet|31. dec 2008 o 00:00

V profesionálnom nemeckom Pro Tour tíme Milram odštartoval prípravu na druhú sezónu. Majster sveta v cestnej cyklistike do 23 rokov z roku 2007 PETER VELITS.

Aké je vaše materiálne vybavenie?

Každý pretekár dostal tri nové bicykle značky Focus. Každý z nich má hodnotu takmer štvrť milióna korún.

Sedemnásobný víťaz Tour Američan Lance Armstrong sa vrátil do kolotoča Pro Tour? Ako to vnímate?

Pre cyklistiku to môže byť prínos. Ale neviem posúdiť, aké môžu nastať problémy v tíme Astana, za ktorý bude Armstrong jazdiť. Veď tam bol doteraz lídrom Španiel Contador, víťaz Gira a Vuelty.

Spomínate si ešte na účinkovanie na tohtoročnej Tour a najmä na trinástu kráľovskú etapu, takmer 200 km únik postupne s Perezom, Schumacherom, Pineauom a prvenstvo na horskej prémii La Croix de Fer?

Pravdaže, na to sa asi ani nedá zabudnúť. Predsa len bola to moja prvá Tour de France, ten deň mi veľmi vyšiel. Spokojní museli byť aj sponzori, veď priamy televízny prenos sledovali milióny ľudí na svete.

Ako ste strávili voľný čas medzi skončenou sezónou a začiatkom prípravy na nadchádzajúcu?

Hlavne som oddychoval a snažil sa zrelaxovať po namáhavej sezóne. Užíval si voľný čas s rodičmi, bratom Martinom a priateľkou Katarínou. Boli sme na dovolenke v Juhoafrickej republike a na ostrove Maurícius. Prvé oficiálne kilometre v spoločnosti členov tímu som najazdil tento mesiac na Malorke. Zatiaľ išlo len o objemové kilometre. V januári sa do tohto kempu opäť vrátime a potom nasleduje naše súkromné sústredenie s Martinom v Juhoafrickej republike. Teším sa tamojšie prostredie v Heidelbergu a okolí, ktoré je mi dôverne známe, veď v sezónach 2005 - 2006 som pretekal za juhoafrický tím Konica-Minolta.

Ešte predtým ako ste nastúpili na spomínaný kemp v Španielsku, sa objavili informácie, že váš hlavný sponzor nemecká mliekarenská firma Nordmilch AG uvažuje o skončení spolupráce. Vnímali ste tieto informácie? Aká je situácia teraz?

Nebolo to nič príjemné, keď som sa dočítal, že je otázne, či náš tím bude pokračovať v činnosti aj v budúcej sezóne. Ale teraz je situácia taká, že všetko je vyriešené, čo znamená, že tím Milram bude fungovať minimálne v nadchádzajúcej sezóne. Okrem sústredenia o tom svedčí aj fakt, že sa v stredu 7. januára spolu s Martinom zúčastním na oficiálnej prezentácii tímu v Dortmunde.

Uskutočnila sa oficiálna rozlúčka s nemeckým šprintérom Erikom Zabelom, ktorý v uplynulej sezóne jazdil za Milram a súčasne skončil s aktívnou kariérou?

Nič oficiálne sa nedialo. Podľa dostupných informácií dostal ponuku od majiteľa tímu Columbia Boba Stapletona, aby sa venoval tréningu mladých šprintérov. V starostlivosti by tak mal mať aj Angličana Marka Cavendisha, ktorý tento rok vyhral na Tour štyri etapy. V našom tíme by Zabela mal časom nahradiť mladý a talentovaný Nemec Gerald Ciolek.

Ktorí pretekári budú lídrami Milramu?

Na etapové preteky je určený ďalší Nemec Linus Gerdemann. Tímovým šprintérom by mal byť spomínaný Ciolek. V Milrame je spolu 23 pretekárov, okrem nás ešte traja Holanďania, dvaja Rakúšania, ostatní sú Nemci.

Akú pozíciu budete mať v tíme vy?

Ako „prvoročiak“ som tento rok nedostával žiadne extra úlohy, každé preteky pre mňa boli otvorené. Necítil som žiadny tlak na dosahovanie výsledkov. Myslím si, že moja pozícia bude taká istá ako v tejto sezóne. Sám by som chcel, aby už došli aj výsledky, ale aké, to sa nedá konkrétne hovoriť.

Viete už, či budete štartovať na Giro d‘Italia, Tour de France alebo španielskej Vuelte?

Na Giro určite nie, ale na Tour som v predbežnej nominácii. Kompletná deviatka aj s náhradníkmi by mala byť známa po jarnej sérii pretekov.

Tohtoročné MS v cestných pretekoch jednotlivcov vo Varese vám nevyšli, nedokončili ste ich. Pokúsite sa o úspešný výsledok na budúcich MS vo švajčiarskom Mendrisiu?

Ešte je privčas o tom hovoriť. Ale pokiaľ budem nominovaný, pripravím sa najlepšie ako viem.

Bude pokračovať spolupráca s nemeckým trénerom Schediwiem? V čom bude spočívať?

Spolupráca pokračuje bez problémov aj ďalej. Bude nám robiť tréningové plány a niekedy sa bude zúčastňovať aj na našich tréningoch. Dokladom toho je spomínané januárové sústredenie v Juhoafrickej republike. Bude s nami aj Schediwie.

Čo vám ukázalo hodnotenie uplynulej sezóny?

Urobil som veľa chýb. Musím sa z nich poučiť. Ale celkový dojem mám taký, že sa mi prvá sezóna v spoločnosti Pro Tour vydarila.

Aké sú vaše silné stránky, kde sú ešte rezervy?

Medzi tie silnejšie patria určite kopce. Musím popracovať na časovke, tam sú moje slabiny.

Budete uprednostňovať etapové či jednorazové preteky?

V programe, ktorý sme na Malorke dostali, mám účasť na etapových aj jednodňových pretekoch. Ale mne viac vyhovujú tie etapové. Blížiacu sa novú sezónu odštartujem začiatkom februára v Španielsku na Trofeo Malorka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Velits je v nominácii na Tour