Varga chcel medailu. Dvadsať minút premýšľal, ako ju získať

Richard Varga ide vždy nadoraz. Škoda, že v Ženeve mu nebola dopriata radosť z cenného kovu.
Richard Varga ide vždy nadoraz. Škoda, že v Ženeve mu nebola dopriata radosť z cenného kovu. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|11. júl 2015 o 23:19

V cieli nevedel lapiť dych, oblieval sa vodou. Po životnom výkone mu o pár metrov ušla prvá veľká medaila. „Veľmi som ju chcel a bojoval som do konca, no s týmto sa nechcem uspokojiť,“ vravel Richard Varga.

ŽENEVA. Prvý raz v histórii mal slovenský triatlonista na majstrovstvách Európy medailu dosah. Richard Varga počas poslednej disciplíny bežal v skupinke so štyrmi súpermi za neskorším víťazom.

O pódiové umiestnenie bojoval do posledných metrov, skončil na výbornom štvrtom mieste. Od bronzu ho delili tri sekundy.

Titul vybojoval Francúz David Hauss. Rozhodol ne behu, keď súperom ušiel a do cieľa prišiel s pohodlným náskokom.

V Ženeve sa súťažilo na olympijských vzdialenostiach 1,5 km plávania, 40 km cyklistiky a 10 km behu.

„Konečne som ukázal, že nie som ďaleko od európskej špičky. Konkurencia tu bola veľmi silná. Na behu som v závere veril, že medailu získam, ak sa bude rozhodovať v závere v šprinte. Súperi však tempo stále stupňovali, musel som ich na konci stále doťahovať,“ opisoval Varga.

Veril, že bude druhý

Po tradične silnom plaveckom výkone, udával tempo aj na cyklistike. V spine asi dvadsiatich jadzcov udával tempo, v závere cyklistiky sa pokúsil aj o únik. Hoci bol neúspešný, na behu sa výborne dotiahol do druhej skupiny. Vydržal v nej až do cieľa.

„Aj štvrté miesto je pre mňa veľkou odmenou za všetku drinu, ale medaila je medaila. Týmto sa nechcem uspokojiť. Dnes som ju chcel získať a bojoval som do konca. Na behu som dvadsať minút rozmýšľal ako ju vybojovať.“

Doteraz býval práve beh jeho miernou slabinou. V Ženeve ukázal, že to už neplatí.

„Bol to určite môj najlepší bežecký výkon.“

Najlepší beh

Desať kilometrov zabehol Slovák po plávaní a cyklistike za 31:46 minúty. Víťazný Francúz bol len o 25 sekúnd rýchlejší.

„Na behu som sa snažil, čo najviac šetriť sily. Rozhodne sa však nebežalo pomaly, hoci súperi najmä v prvej polovici trate trochu taktizovali. Ja som veril, že sa nebudú snažiť rozhodnúť skôr a rozhodovať sa bude až v závere. Za týchto okolností som si na druhé miesto veril.“

Varga musel v pretekoch prekonávať aj bolesť.

„Na začiatku cyklistiky to bolelo. Stúpanie v prvom okruhu sme išli nadoraz, druhý raz to bolo o niečo lepšie. A potom na behu, keď som sa po cyklistike musel dotiahnuť rýchlo na súperov. Vtedy som musel zatvoriť oči. Na konci behu to bolo rovnaké. Keď viete, že bojujete o medailu, tak tú bolesť nevnímate.“

Brata možno čaká La Manche

V tejto sezóne sa dostal medzi desiatku najlepších na vrcholnom podujatí už tretí raz. A stále sa posúva smerom nahor.

Má k tomu malú motiváciu. S bratom Michalom uzavrel stávku. Ak získa medailu, jeho brat sa pokúsi preplávať kanál La Manche.

„Tento výsledok mi zdvihne sebavedomie. Budem mať aj vyššiu motiváciu a viem, že tréningová drina nebola nazmar. Bol som naozaj blízko medaily, no všetko som si sám vybojoval.“

Titul medzi ženami získala olympijská víťazka Nicola Spirig.

Spomedzi ďalších slovenských reprezentantov skončil junior Tadeáš Fazekaš na 44. miesto. Juniorka Ivona Miklóšová bola štyridsiata druhá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Varga chcel medailu. Dvadsať minút premýšľal, ako ju získať