Vajda považuje zápas Taliansko - SR za pomerne otvorený

SITA|4. mar 2009 o 14:58

Slovenský tréner srbského tenistu Novaka Djokoviča Marián Vajda má veľký prehľad o súperoch na mužskom okruhu.

BRATISLAVA. Slovenský tréner srbského tenistu Novaka Djokoviča Marián Vajda má veľký prehľad o súperoch na mužskom okruhu, ale slovenskému tímu nestihol prípadne poskytnúť postrehy pred blížiacim sa cagliarským daviscupovým súbojom s Talianmi. "Žiaľ, nestretli sme sa ani s Milošom Mečířom, ani s Kájom Kučerom, ale myslím si, že oni sami i hráči majú dostatok poznatkov. Naši singlisti i deblisti sú v dobrej forme a považujem ten zápas za pomerne otvorený. Je tam dobrá šanca a javí sa to teraz nádejnejšie ako na jeseň po žrebe," povedal člen Siene slávy slovenského tenisu M. Vajda pre agentúru SITA.

Niekdajší kapitán slovenského fedcupového tímu a tréner daviscupového družstva SR sa po minulotýždňovom triumfe svojho zverenca na významnom turnaji ATP World Tour 500 v Dubaji v Spojených arabských emirátoch, celkovo dvanástom, opäť s "Nolem" stretne budúci týždeň v zámorí pred podujatiami v Indian Wells a Miami. "Odlietam v pondelok a stretneme sa až v Amerike. Novak sa teraz pokúsi doviesť reprezentačný tím svojej krajiny k prekvapeniu v osemfinále Davisovho pohára proti obhajcom trofeje Španielom na ich pôde a na antuke," skonštatoval M. Vajda.

Celkovo o tomto stretnutí, ale aj črtajúcej sa nedeľňajšej dvojhre Djokoviča proti Rafaelovi Nadalovi platí, že neúspech srbskej strany by nebol vzhľadom na okolností nečakaný a deprimujúci. "Dá sa len získať," pritakal Vajda a pokračoval: "Uspieť v Španielsku, to je v súčasnosti naozaj ťažká úloha. O to uvoľnenejšie, hoci so všetkou zodpovednosťou a túžbou zvíťaziť, však Novak môže hrať s Nadalom. Na antuke ho ešte nezdolal, vlani mu na nej podľahol v semifinále v Hamburgu i na Roland Garros. Keď sme sa však po Dubaji rozchádzali, veril si - nepochybne povzbudený tým ziskom trofeje. Bolo by to úžasné. Ja mu to prajem, hoci vari netreba pripomínať, že Nadal je na antuke jednotkou." Djokovič prehráva v bilancii zo vzájomných stretnutí so španielskym lídrom počítačového poradia 4:10. Naposledy ťahal za kratší koniec v semifinále pekinských OH.

Úradujúci šampión z koncoročného "výberového" podujatia ATP v čínskom Šanghaji Djokovič, ktorý s Vajdom spolupracuje od parížskeho grandslamového turnaja 2006, teda už takmer tri roky, nemal práve najpresvedčivejší vstup do novej sezóny, čiastočne aj pre zmenu rakety. Na januárových Australian Open v Melbourne, kam prišiel bez vyniknutia v Brisbane či Sydney, totiž ako obhajca trofeje odstúpil zo štvrťfinále proti Američanovi Andymu Roddickovi pre celkovú slabosť a potom v marseillskom halovom semifinále - repríze finále AO 2008 - podľahol Francúzovi Joovi-Wilfriedovi Tsongovi už po štvrtý raz v rade.

"Teraz v Dubaji konečne triumfoval, čo je pozitívne. Uvoľnil sa, dostal do formy a je na výbornej ceste dokázať, že patrí na najvyššie priečky," skonštatoval bývalý 34. hráč renkingu M. Vajda a dodal. "Novak aspoň trochu vyvrátil negatívne reakcie a kritiky, ktoré sa vyskytli, hoci v Dubaji to nebol grandslamový turnaj. Umlčal však tých naj, naj, najväčších neprajníkov. Popísalo sa a pohovorilo veľa nepravdivého. Všetky tie obvinenia z nedostatku kondície a podobne. Sú to veľké ťahy, ktoré sa vyskytujú a nás nemôžu ovplyvniť. Je sloboda vyjadrovania - treba si teda na to zvyknúť a zostať v pohode."

Dvadsaťjedenročný Belehradčan Djokovič figurujúci od 13. augusta 2007 nepretržite na 3. mieste v rebríčku sa podľa rodáka z Považskej Bystrice Vajdu už stihol zžiť s novou raketou Head. "Začiatky boli zložité, ale tá zmena by sa v budúcnosti mala ukázať ako prospešná. Chvíľu to trvalo, už si však navzájom porozumeli. Po určitých priebežných úpravách všetko sedí. Teraz Novak potrebuje hrať zápasy a zápasy, byť v pokoji a po Davis Cupe sa najbližšie koncentrovať na obhajobu prvenstva v Indian Wells."

Po návrate zo zámorského turné sa Djokovič bude ešte viac venovať propagovaniu nového "rodinného" podujatia ATP, ktoré sa v srbskej metropole uskutoční začiatkom mája. "Už robí reklamu medzi hráčmi, snaží sa im ten turnaj čo najviac priblížiť. Niektorí mu dali predbežný prísľub účasti," uviedol Vajda.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Vajda považuje zápas Taliansko - SR za pomerne otvorený