V treťom finále Stanleyho pohára 3:0 pre Calgary

TASR|30. máj 2004 o 06:13

Tampa Bay 28. mája (TASR) - Hokejisti Calgary Flames vyhrali v treťom zápase finále play off NHL nad Tampou Bay Lightning 3:0 a v sérii sa ujali vedenia ...

Tampa Bay 28. mája (TASR) - Hokejisti Calgary Flames vyhrali v treťom zápase finále play off NHL nad Tampou Bay Lightning 3:0 a v sérii sa ujali vedenia 2:1. Šancu napodobniť vlaňajšiu účasť Slováka Jiřího Biceka v záverečných bojoch o Stanleyho pohár ani do tretice nedostal jeho krajan v drese Tampy Martin Cibák.

Štvrtý súboj je na programe v nedeľu o 2.00 SELČ opäť na ľade kanadského tímu.

CALGARY - TAMPA BAY 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 34. Simon (Iginla, Leopold), 38. Donovan, 59. Iginla (Regehr, Simon). Vylúčení: 4:4 na 2 min., navyše: Iginla - Lecavalier na 5 min., Sarich na 10 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Brankári: Kiprusoff - Chabibulin, strely na bránku: 18:21, rozhodcovia: Fraser, McCreary - Driscoll, Wheler - 19.221 divákov. Stav série: 2:1.

Calgary: Kiprusoff - Regehr, Leopold, Warrener, Ference, Montador, Commodore - Iginla, Conroy, Gelinas - Donovan, Yelle, Simon - Saprykin, Nilson, Nieminen - Clark, Kobasew, Oliwa.

Tampa: Chabibulin - Kubina, Sydor, Lukowich, Boyle, Pratt, Sarich, Cullimore - St. Louis, Lecavalier, Fedotenko - Stillman, Richards, Modin - Andreychuk, Taylor, Afanasenkov - Roy, Dingman.

Ihneď po otváracom buly vnikol do pásma center prvého útoku hostí Lecavalier a poslal jedovatú vizitku Kiprusoffovi. Následným vylúčením calgarského kanoniera Gelinasa rozhodcovia potvrdili zvláštny trend z predchádzajúceho zápasu, keď pískali viac hru telom, ako množstvo surových zákrokov ľakťami, či hokejkou. Tampa v presilovke príliš neoslnila, neskôr ešte horšie dopadli v prevahe Calgary, čím nadviazali na doterajšiu mizériu v početných výhodách. V 7. minúte sa odohral v play off málo vídaný moment, keď tvrdú a vážnu boxerskú "férovku" rozpútali hviezdy a konštruktéri Iginla s Lecavalierom. Potom nasledovali opäť tragické presilovky oboch tímov, tempo hry sa rozháralo a hoci vzruchu a osobných súbojov bolo neúrekom, chýbali súvislejšie kombinácie i streľba do priestorov bránok. V závere tretiny odohrala Tampa konečne solídnu dvojminútovku piatich na štyroch, ale vyloženú šancu si nevytvorila.

Prvá tutovka prišla až v 24. minúte zápasu a to tá najvyloženejšia. Po hrubej chybe domácej obrany sa pred Kiprusoffom ocitli dvaja osamotení útočníci Lightning, prekvapený Modin nikým neobťažovaný mal čas porozmýšľať, čo s pukom, no nakopon jeho prudký švih z dvoch metrov fínsky brankár kúzelne vyrazil. Tento okamih bol predkrmom ku kľúču zápasu. Medzitým najmä tím Calgary zamestnával súperovho brankára nepríjemnými strelami z výhodných pozícií, ale väčšie príležitosti si vypracovali na rozhraní 36. a 37. minúty iba Taylor na jednej a Warrener na druhej strane. Vzápätí sa do sóloakcie dostával Donovan a po Lukowichovom faule dostali plamene výhodu tretej presilovky. V nej sa odohrali rozhodujúce momenty zápasu. Po zlej rozohrávke domácich bekov na modrej unikol hosťujúci ostrostrelec Richards, ale čarodejník Kiprusoff svoj tím opäť podržal. Trest za nevyužitú "gólovku" prišiel okamžite po vhadzovaní. Do pásma zatiahol po pravom krídle Iginla, bekhendom našiel pred bránkou Simona, Chabibulin síce napodobnil svojho náprotivka, lenže spoluhráči mu nepomohli a tvrdý muž domácich na druhý raz doklepol puk do bránky. Posilnení domáci zvýšili obrátky, vytvoril drvivý nápor, ale paradoxne druhý gól padol z rýchlej kontry Donovana.

V treťom dejstve predviedli domáci desaťminútovú ukážku takmer optimálneho herného systému brániaceho dvojgólový náskok. Krídelníci agresívne forčekovali a center s oboma zadákmi vytvorili nepríjemnú líniu predsunutí na vlastnej modrej čiare, pričom každá rýchla kontra hrozila nebezpečím a odčerpávala tvorivé sily bleskov. Zúfalo a zväčša nevydarene dobývajúca Tampa sa predsa dostala do niekoľkých šancí. Lenže v 43. minúte po krížnej prihrávke Boyla pred bránkou výnimočne neobsadený St. Louis puk dobre netrafil a snaha plody nepriniesla ani vo štvrtej početnej výhode hostí. Odohrali ju síce konečne podľa hokejových učebníc, ale sólistom dramatickej partitúty závarov a série bômb na domácu svätyňu bol jej ochranca. Kiprusoff zdvíhal morálku svojho mužstva aj v ďalšom priebehu, keď už jeho päťky bránili systémom 1-4 a vyhadzovali na zakázané uvoľnenia pri sinusoidných atakoch Tampy. Šesť minút pred koncom za bránkou kmitajúceho Fedotenka držiaci Regehr vytlačil a vzápätí ho jednou rukou nekompromisne poslal hlavou na hranu mantinelu a plexiskla. Bližšie stojaci rozhodca robil práve piruetu, takže moment nevidel a jeho kolega jasný faul neodpískal, hoci ukrajinský rodák ležal tri minúty otrasený na ľade a potom ho so zranenou tvárou odviedli predčasne do kabín. Keďže dve a pol minúty pred klaksónom Sarichovu zlostnú "sekeru" do Iginlovej hokejky už arbitri postrehli a sám postihnutý kapitán Calgary presilovku využil, zo záverečného náporu Tampy, ktorá svojho súpera v tretej tretine prestrieľala 10:4, nebolo nič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V treťom finále Stanleyho pohára 3:0 pre Calgary