V Pekingu sloboda prejavu s podmienkou dodržania Charty

SITA|3. apr 2008 o 16:06

PEKING 3. apríla (SITA, AFP) - Na augustových olympijských hrách v Pekingu budú mať zúčastnení športovci úplnú slobodu prejavu, pravda za podmienky dodržiavania Olympijskej charty. Odkaz s týmto obsahom ...

PEKING 3. apríla (SITA, AFP) - Na augustových olympijských hrách v Pekingu budú mať zúčastnení športovci úplnú slobodu prejavu, pravda za podmienky dodržiavania Olympijskej charty. Odkaz s týmto obsahom vyslal do všetkých krajín šéf koordinačnej komisie MOV pre OH 2008 Hein Verbruggen na záver posledného inšpekčného pobytu v čínskej metropole. Komunistický režim hostiteľskej krajiny nemá podľa neho žiaden záujem umlčať približne 10 500 olympionikov, ktorí budú v Pekingu súťažiť. "Čína ani raz nevyslovila požiadavku, aby sme utíšili športovcov. Diskusia na túto tému nikdy neprebehla. Každý olympionik však musí rešpektovať ustanovenia Olympijskej charty, ktoré platí už roky. Mimo nich má možnosť hovoriť, čo len chce," uviedol Verbruggen.

Pravidlo o propagácii a reklame Olympijskej charty znie: "V olympijských priestoroch nie je povolená žiadna politická, náboženská ani rasová propaganda ani demonštrácia." Verbruggen na vysvetlenie dodáva: "Športoviská sú priestorom pre súťaženie, nie tribúnou pre politické gestá. Všade inde majú športovci právo povedať, čo chcú."

V Číne panujú obavy, že olympijské hry by sa mohli stať fórom pre prezentovanie kritického postoja zahraničných športovcov voči viacerým aspektom politiky presadzovanej komunistickým režimom usporiadateľskej krajiny. Terčom takýchto vyjadrení by mohlo byť porušovanie ľudských práv, obmedzovanie slobody prejavu, podpora sudánskej vláde ohľadom krízy v Dárfúre, či otázka postavenia Tibetu.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»V Pekingu sloboda prejavu s podmienkou dodržania Charty