V nominácii na olympiádu je aj Šatan, chýba Lašák

Tréner hokejovej reprezentácie Ján Filc.
Tréner hokejovej reprezentácie Ján Filc. (Autor: ČTK)
Tomáš Prokop|29. dec 2009 o 11:19

Tréner hokejistov Ján Filc má jasno v tom, koho chce na olympiáde do Vancouveri. V jeho 23-člennej nominácii na olympijský turnaj bol najväčší otáznik tretí brankár.

BRATISLAVA. Tréner hokejistov Ján Filc má jasno v tom, koho chce na olympiáde do Vancouveri. V jeho 23-člennej nominácii na olympijský turnaj bol najväčším otáznikom tretí brankár.

Napokon zavolal Rastislava Staňu. Zverejnenie nominácie znamenalo vyvrcholenie roku, v ktorom si Slovensko pripomína 80. výročie organizovaného hokeja.

„Nominácia, ktorú som zvolil je to najideálnejšie, čo máme. Tým však nechcem vylúčiť aj ostatných hráčov, s ktorými počítame na ďalšie turnaje," povedal Filc.

"Do skupiny čakateľov spadá dvanásť mien, konkrétne spomeniem hráčov z NHL Mareka Svatoša a Borisa Valábika."

((filc))

Na olympiáde si zahrajú všetci skúsení hráči, ktorí boli pri najväčších úspechoch Slovenska. Otázny bol najmä post tretieho brankára. Jaroslava Haláka s Petrom Budajom doplnil Rastislav Staňa.

"Najlepšie z brankárov sa ukazuje Jaroslav Halák, ktorý predvádza v NHL výborné výkony, čo ocenilo aj vedenie profiligy cenou pre najlepšieho hráča týždňa. Peter Budaj je stabilnou dvojkou a ako tretieho gólmana sme nominovali Rasťa Staňu. Ten sa uchytil v KHL, kde je stabilným členom Čerepovca," dodal tréner.

Obrana s oporami Višňovským a Chárom

Medzi obrancami sa objavili stabilné opory. Lídrami budú skúsení kapitán tímu Zdeno Chára s Ľubomírom Višňovským. V nominácii sú okrem nich ďalší traja z NHL. Z Európy je vo výbere dvojica Martin Štrbák - Richard Lintner.

"O obrancoch z NHL nie je pochýb. Z ostatných líg sme sa nakoniec rozhodli pre Martina Štrbáka, ktorý si stále udržuje výbornú výkonnosť a patrí medzi najlepších defenzívnych obrancov v KHL, a Richarda Lintnera, ktorý by zas mal byť podporou pre ofenzívu."

Filc nominoval aj Miroslava Šatana, ktorý v tejto sezóne ešte nehral. "S Mirom som hovoril včera večer. Potvrdil mi, že určite začne hrať v prvom januárovom týždni. Vyberá si medzi poslednými dvoma alternatívami zo zámoria a Európy."

Útok aj s hviezdnym Pálffym

Do zostavy sa zmestili aj defenzívni špecialisti Tomáš Kopecký z Chicaga a Martin Cibák zo Spartaku Moskva. Nechýba ani Žigmund Pálffy, ktorý sa vrátil do reprezentácie pred mesiacom.

"Do útoku sa nám črtá viacero alternatív. Atraktívna je určita trojica Marián Hossa, Marián Gáborík a Pavol Demitra, ktorá na posledných hrách v Turíne predvádzala krásny hokej.

Jozef Stümpel si zas rozumie so Žigom Pálffym. V prípravných zápasoch mal skvelé momenty Richard Zedník a aj Marcel Hossa, ktorý sa vypracoval na jedného z najlepších strelcov KHL."

O bránenie by sa mali starať okrem spomínanej dvojice aj veterán Michal Handzuš a bojovník zo Spartaka Moskva Branko Radivojevič.

Nominácia na olympijské hry vo Vancouveri

Brankári: Jaroslav Halák (Montreal), Peter Budaj (Colorado), Rastislav Staňa (Čerepovec)

Obrancovia: Zdeno Chára (Boston), Ľubomír Višňovský (Edmonton), Andrej Sekera (Buffalo), Andrej Meszároš (Tampa Bay), Milan Jurčina (Columbus), Martin Štrbák (HC MVD Moskva), Richard Lintner (Dinamo Minsk)

Útočníci: Marián Hossa (Chicago), Marián Gáborík (NY Rangers), Pavol Demitra (Vancouver), Michal Handzuš (Los Angeles), Ľubomír Bartečko (SC Bern), Marcel Hossa (Dinamo Riga), Martin Cibák (Spartak Moskva), Tomáš Kopecký (Chicago), Žigmund Pálffy (Skalica), Branko Radivojevič (Spartak Moskva), Jozef Stümpel (Astana), Miroslav Šatan (-), Richard Zedník (Jaroslavl)

Predbežná nominácia SR na ženský hokejový turnaj na ZOH vo Vancouveri (13. - 25. februára 2010):

Brankárky: Jana Budajová (HC OSY Spišská Nová Ves), Monika Kvaková (HC Slovan Bratislava ženy), Zuzana Tomčíková (Bemidji State University/USA).

Obrankyne: Petra Babiaková (MHK Martin), Iveta Karafiátová (LHC Linköpings/Švéd.), Michaela Matejová (SC Reinach/Švajč.), Barbora Brémová, Petra Országhová, Edita Raková (všetky HC Slovan Bratislava ženy).

Útočníčky: Natalie Babonyová (Toronto Crush/Kan.), Janka Čulíková (HC OSY Spišská Nová Ves), Nikoleta Celárová, Nicol Čupková, Zuzana Moravčíková, Anna Džurňáková, Nikola Gápová, Mária Herichová, Petra Jurčová (všetky HC Slovan Bratislava ženy), Jana Kapustová, Petra Pravlíková (obe HC Tornado Moskva/Rus.), Martina Veličková (Slavia Praha/ČR).

Slovenskí útočníci s vekovým priemerom 32 rokov

Nomináciu slovenskej mužskej reprezentácie na hokejový turnaj na ZOH 2010 zrejme najviac vystihuje slovo - skúsenosť. Vekový priemer 23 hráčov, ktorí sa ocitli v aktuálnom výbere trénera Jána Filca, bude počas olympijského turnaja 30,52 roka. Rokmi nadobudnuté skúsenosti z vrcholných podujatí cítiť najmä v útočných formáciách, kde 13 hráčov vytvorí počas ZOH 2010 priemer 32 rokov.

O niečo mladší sú 7 obrancovia (29,3 roka) a najmladší traja brankári (27,33 roku). Najstarším hokejistom Slovenska figurujúcim na olympijskej súpiske je útočník Žigmund Pálffy, ktorý 5. mája 2010 oslávi 38. narodeniny. Len o dva mesiace mladší je jeho dlhoročný "parťák" z útoku Jozef Stümpel. Na opačnej strane vekového oblúka sa nachádza obranca Andrej Sekera. Benjamínok olympijského tímu bude mať 8. júna 2010 iba 24 rokov. Pre zaujímavosť, najmladším útočníkom v kádri je súčasný topkanonier NHL Marián Gáborík, ktorý práve počas ZOH 2010 dovŕši 28 rokov. Najstarším a najskúsenejším obrancom je Martin Štrbák. Pätnásteho januára bude mať 35 rokov.

Dvadsaťtri slovenských hokejistov nominovaných v danom momente do Vancouveru odohralo v reprezentačnom drese dovedna 1310 zápasov a strelilo v nich 312 gólov. Suverénne najlepším strelcom je Miroslav Šatan so 70 gólmi. Najviac zápasov s dvojkrížom na hrudi má za sebou Štrbák - 146.

Ako je známe, súčasný Filcov výber pre ZOH 2010 ešte nemusí mať konečnú podobu. Vzhľadom na to, že od oznámenia nominácie do začiatku olympijského turnaja uplynie ešte šesť týždňov, tréneri jednotlivých reprezentačných tímov môžu do 15. februára urobiť menšie zmeny v kádroch, ak si to vyžiadajú zranenia alebo iné vážne dôvody.

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»V nominácii na olympiádu je aj Šatan, chýba Lašák