V Davisovom pohári sa budú prideľovať body do rebríčka

Davisov pohár ponúka tenistom body do rebríčka ATP.
Davisov pohár ponúka tenistom body do rebríčka ATP. (Autor: daviscup.com)
SITA|5. mar 2009 o 12:00

Blížiace sa súboje v Davisovom pohári tenisových reprezentačných družstiev mužov budú mať v 16-člennej svetovej skupine o náboj viac.

LONDÝN.

Spoločným rozhodnutím Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) a Asociácie tenisových profesionálov (ATP) sa totiž počnúc týmto rokom začnú prideľovať body do individuálneho rebríčka dvojhry i štvorhry za úspechy v tejto tímovej súťaži družstiev.

Body do rebíčka ATP. Ale len vo svetovej skupine

Oceňovať sa budú víťazstvá v stretnutiach elitnej skupiny, resp. barážových súbojoch o prítomnosť v nej. Pôjde však len o zápasy na tri získané sety, ktoré ešte môžu mať vplyv na celkový triumf v predmetnom súboji krajín (tzv. live rubbers). Za už nezvratného stavu v prospech niektorého družstva sa teda body nebudú prirátavať. Slovenských hráčov sa novinka zatiaľ netýka, pretože ich v Cagliari 6. - 8. marca proti Talianom čaká stretnutie "len" v I. skupine euroafrickej zóny, teda akejsi druhej lige.

"Ide nám o to, aby hráči dostali aj takýmto spôsobom motiváciu reprezentovať svoju krajinu v Davisovom pohári. Navyše, tenisti sa konečne dočkajú zaslúžených bodov za niekedy až heroické výkony v tejto najprestížnejšej tímovej súťaži," uvádza sa v komuniké ITF.

Systém prideľovania bodov za stretnutia vo svetovej skupine Davisovho pohára a o prítomnosť v nej:

DVOJHRA

  • 1. kolo (osemfinále): 1 zápas = 40 bodov, maximum za 2 zápasy = 80 bodov
  • štvrťfinále:1 zápas = 65 bodov, maximum 130 bodov
  • semifinále: 1 zápas = 70 bodov, maximum 140 bodov
  • finále: 1 zápas = 75 bodov, maximum 150 bodov

súčet: 500 bodov + možný tímový bonus 75 bodov (pre hráča, ktorý zvíťazí v 7 dvojhrách a jeho tím sa stane celkovým víťazom súťaže) alebo + výkonnostný bonus 125 bodov (pre hráča, ktorý zvíťazí vo všetkých 8 dvojhrách v rámci jedného ročníka DP)

maximálny počet získaných bodov: 500 + 125 = 625

*za stretnutia o účasť vo svetovej skupine (baráž) sa prideľuje podľa počtu víťazstiev 5, resp. 10 bodov a za prehru v osemfinálovom 1. kole 10 bodov

ŠTVORHRA

  • 1. kolo (resp. osemfinále) = 50 bodov (pre každého z víťaznej dvojice)
  • štvrťfinále: 80 bodov
  • semifinále: 90 bodov
  • finále: 95 bodov

súčet: 315 bodov + tímový bonus 35 bodov (pre hráčov, ktorí zvíťazia vo všetkých štyroch svojich deblových súbojoch v rámci jedného ročníka DP a ich tím sa stane celkovým víťazom)

maximálny počet získaných bodov: 315 + 35 = 350

*za stretnutia o účasť vo svetovej skupine (baráž) sa prideľuje za víťazstvo vo štvorhre 10 bodov a za prehru v osemfinálovom 1. kole 10 bodov

Pozn. 1 - v prípade, že niektorý z hráčov vynechá niektoré z kôl Davisovho pohára a v ďalšom už nastúpi a zvíťazí vo svojej dvojhre resp. štvorhre, budú mu pridelené body vo výške nie za toto konkrétne kolo, ale za kolo, ktoré vymeškal


Pozn. 2 - body do rebríčka vo dvojhre sa budú prideľovať len za stretnutia, ktoré ešte môžu mať vplyv na triumf v predmetnom daviscupovom súboji, tzv. live rubbers

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»V Davisovom pohári sa budú prideľovať body do rebríčka